Закон і Бізнес


Использование РРО в 2020 году

Для кого и с какой даты регистраторы становятся обязательными к применению


Після 1.01.2020 клієнтові обов’язково мають видати чек у всіх ресторанах і кафе незалежно від статусу платника податків.

№2 (1456) 18.01—24.01.2020
Ирина КАЛЬНИЦКАЯ, адвокат, партнер GOLAW; Елена СУЛИМА, юрист GOLAW
24854

Новый год принес ряд нововведений для субъектов хозяйствования, например по части ведения бизнеса с применением регистраторов расчетных операций. И, хотя главной новеллой является введение программных регистраторов и электронных чеков, вступят в силу и другие изменения, касающиеся использования РРО.


Ключові нововведення

Насамперед зауважимо, що дія закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6.07.95 №265/95-ВР поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їхні господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі.

Починаючи з 19.04.2020 згадані суб’єкти зможуть використовувати у своїй діяльності як класичні (POS-термінали), так і програмні РРО. Останнім виступатиме програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, відповідальним за розроблення та обслуговування якого є контролюючий орган. Таку програму можна буде безкоштовно встановити та використовувати на будь-якому пристрої (комп’ютері, планшеті, смартфоні тощо), попередньо зареєструвавши її через електронний кабінет.

Очікується, що в такий спосіб суб’єкти підприємництва матимуть змогу зменшити свої витрати на встановлення та обслуговування РРО, тим самим сприяючи підвищенню загального рівня фіскалізації розрахункових операцій.

Окрім цього, передбачається використання електронних розрахункових документів — касових, товарних або видаткових чеків, розрахункових квитанцій, проїзних документів, що підтверджують факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, створених в електронній формі (наприклад у вигляді QR-коду). Такі електронні чеки можуть друкуватися для споживача на звичайному принтері.

Обов’язковість використання РРО

У зв’язку із залученням інноваційних технологій у законі №265/95-ВР передбачено поступове впровадження обов’язкового використання РРО для окремих категорій платників єдиного податку.

У період із 19 квітня до 1 жовтня 2020 року платники єдиного податку I групи, а також платники II—IV груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн., усе ще не будуть в обов’язковому порядку використовувати РРО. Проте такий обов’язок виникне в платників II—IV груп (ФОП), які здійснюють:

• реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення;

• надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Починаючи з 1.10.2020 правила щодо обов’язкового використання РРО запрацюють для платників II—IV груп (ФОП), які провадять:

• реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

• реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

• реалізацію ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

• роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

• діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо вона є іншою, ніж визначена в п.11 ст.9 закону №265/95-ВР;

• діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

• діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

• реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів.

Із 1.01.2021 РРО застосовуватимуть усі платники II—IV груп.

Причому нагадаємо, що в разі перевищення платниками II—IV груп (ФОП) обсягу доходу в 1 млн грн. застосування РРО стає обов’язковим і починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і триває в усіх наступних податкових періодах.

Відповідальність за невидачу чека

Крім запровадження режиму обов’язкового використання РРО, посилено відповідальність суб’єктів господарювання за незастосування РРО або невидачу розрахункового документа (чека). Наразі за порушення вимог цього закону, зокрема за незастосування РРО або невидачу розрахункового документа до суб’єктів, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансові санкції в таких розмірах: 1 грн. — за порушення, учинене вперше, а за кожне наступне — 100% вартості проданих із порушенням товарів (послуг).

Починаючи з 19.04.2020 розміри фінансових санкцій становитимуть: за порушення, учинене вперше, — 10%, а за кожне наступне — 50% вартості проданих із порушеннями товарів (послуг). А з 1.10.2020 вже за перше порушення вимог закону щодо обов’язкового застосування РРО або за невидачу розрахункового документа розміри санкцій збільшаться до 100%, а за кожне наступне — 150% вартості проданих із порушеннями товарів (послуг).

Застосування РРО при онлайн-розрахунках

Сьогодні більшість суб’єктів господарювання здійснює продаж товарів/ послуг за допомогою Інтернету. Отже, необхідно обов’язково пам’ятати, що законом №265/95-ВР прямо встановлено обов’язок видавати покупцям фіскальний чек, зокрема і при замовленні або оплаті товарів з використанням цієї мережі.

Податкові органи все більше починають звертати увагу на операції, здійснені через Інтернет. Уже наявний цілий ряд індивідуальних податкових консультацій щодо необхідності застосування РРО при продажу товарів/послуг таким чином: ІПК ГУ ДФС у м.Києві від 28.03.2019 №1303/ІПК/26-15-14-09-01-15; ІПК ГУ ДПС у Львівській області від 18.09.2019 №284/ІПК/10/13-01-05-08-10; ІПК ГУ ДФС у Запорізькій області від 28.09.2018 №4250/14/08-01-14-08-13) та інші.

Узагальнюючи, можемо виокремити такі висновки податкових органів.РРО не застосовуються у випадках:

• здійснення розрахунків при продажу товару (наданні послуг), а саме: операції щодо оплати покупцями рахунків за товари підприємства, які згенеровані дистанційним способом (на сайті підприємства) та здійснені без застосування платіжних карток через банківські установи, зокрема шляхом унесення готівки через касу банку на рахунок підприємства;

• оплати покупцями рахунку підприємства через банківський термінал самообслуговування;

• відвантаження товару посередникові за умови переходу права власності на товар до посередника, розрахунки підприємства з посередником за цей товар будуть уважатися безготівковими та проводитися без застосування РРО.

Натомість реєстратори є обов’язковими до застосування:

• при оплаті покупцем рахунка підприємства за допомогою інтернет-банкінгу (розрахунковий документ у такому випадку надається/надсилається споживачу разом із товаром);

• якщо право власності на товар не переходить до посередника, а посередник здійснює лише доставку товару покупцю за умови передоплати, аналогічно, як у разі доставки товару поштою, продавець при продажу товарів повинен забезпечити доставку покупцю раніше роздрукованого розрахункового документа (чека) разом із придбаним товаром;

• якщо доставка товару здійснюється посередником за умови післяплати, то посередник видає розрахунковий документ (чек) покупцю в момент оплати коштів за придбаний товар, при цьому розрахунковий документ (чек) повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на транспортний засіб, яким здійснюється доставка;

• якщо покупець, використовуючи Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього (передоплату) було здійснено із застосуванням платіжних систем Portmone, LiqPay (розрахунковий документ у такому випадку надається/надсилається споживачу разом із товаром);

• при оплаті покупцем замовленого на сайті підприємства товару платіжною картою Visa, MasterCard тощо (підприємство користується інтернет-еквайрингом, оплата здійснюється через сайт підприємства; розрахунковий документ у такому випадку надається/надсилається споживачу разом із товаром).