Закон і Бізнес


Подождем почтальона

Как высчитать день, когда должен быть выдан приказ на исполнение судебного решения?


Доки апеляційна скарга може потенційно перебувати на шляху від пошти до суду, рішення не може вважатися таким, що набрало чинності.

№1 (1455) 12.01—17.01.2020
Светлана ОЛЕНЕНКО, начальник аналитически-статистического отдела Хозяйственного суда Черкасской области
35335
35335

Отправной точкой для выдачи приказа на исполнение решения суда является завершение срока на его обжалование. Проанализируем, когда же в ЕГРСР должны быть внесены сведения о дате вступления решения в законную силу.


Строк на відправлення

Відповідно до ч.7 ст.116 Господарського процесуального кодексу строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв’язку. Аналогічна норма міститься і в ст.255 Цивільного кодексу. Тобто, якщо апеляційну скаргу здано на пошту до 24-ї години останнього дня строку, він не вважається пропущеним. Це істина, про яку юристи дізнаються на першому курсі вишу.

Відповідно до нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури від 28.11.2013 №958, нормативні строки пересилання простої кореспонденції операторами поштового зв’язку (без урахування вихідних днів) становлять:

• у межах області та між обласними центрами України — 4 дні без врахування дня подання відправлення до пересилання в об’єкті поштового зв’язку;

• для рекомендованої письмової кореспонденції термін пересилання збільшується на один день.

Отже, апеляційна скарга після її вчасного подання в межах встановленого строку до відділення поштового зв’язку надійде до апеляційного суду протягом 4-х або 5-х робочих днів (у межах України). Після цього суд апеляційної інстанції витребує справу для перегляду рішення на підставі апеляційної скарги як такої, що подана вчасно, тобто без видачі наказу.

За таких обставин виникла правова позиція, що в період пересилання апеляційної скарги у суду відсутні підстави вносити до ЄДРСР відмітки про дату набрання рішенням законної сили та, відповідно, видавати стягувачеві наказ на його примусове виконання.

Зазначена тема висвітлювалась у №7/2017 «ЗіБ» («Відстрочена відповідальність»).

Визначення ДНЗС

Після публікації проблема певною мірою урегульована шляхом прийняття нової редакції Положення про автоматизовану систему документообігу суду (рішення Ради суддів від 2.03.2018 №17).

Пунктом 2 розд.XIII положення передбачено внесення до автоматизованої системи відомостей щодо набрання судовим рішенням законної сили. Зокрема, визначено, що датою набрання законної сили рішенням адміністративного, господарського або цивільного суду, яка вноситься до реєстраційної контрольної картки, є:

• для судового наказу — 6-й календарний день відсутності в АСДС РКК заяви від боржника про скасування цього наказу, починаючи з дня закінчення строку на подання такої заяви;

• для ухвали, що була оголошена в судовому засіданні, ухвали, постановленої поза межами судового засідання, в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, розгляду справи в письмовому провадженні, ухвали про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство та ухвали про введення процедури санації та призначення керуючого санацією, судового рішення, яке не може бути оскаржене, — дата підписання такої ухвали електронно-цифровим підписом судді (останнього із суддів колегії);

• для ухвали за наслідками розгляду заяви про скасування рішення третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або про відмову в його скасуванні; ухвали про визнання і надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу або про відмову в цьому; ухвали про визнання і надання дозволу на добровільне виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу або про відмову в цьому; ухвали про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або про відмову в його видачі — 16-й календарний день відсутності в АСДС РКК апеляційної скарги на таку ухвалу, починаючи з дати її підписання;

• для рішення, в тому числі прийнятого апеляційною чи касаційною інстанцією як судом першої інстанції, — 26-й календарний день відсутності в АСДС РКК апеляційної скарги на таке рішення, починаючи з дати підписання його повного тексту;

• для рішення, в тому числі прийнятого апеляційною чи касаційною інстанцією як судом першої інстанції, на яке подана апеляційна скарга, — дата підписання суддею (останнім із суддів колегії) ЕЦП ухвали суду апеляційної інстанції про повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або дати підписання постанови за наслідками апеляційного перегляду;

• для постанови суду апеляційної та касаційної інстанції — дата її підписання ЕЦП останнім із суддів колегії.

У такій редакції ці норми працюватимуть після початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Це положення, яке фактично має юридичну силу галузевої інструкції, закріплює аксіому: дата набрання чинності рішенням — 26-й календарний день відсутності апеляційної скарги на нього. Зазначений строк склався із суми двох строків: на апеляційне оскарження та поштове пересилання скарги.

Тобто питання урегульоване галузевою інструкцією, яка є обов’язковою для працівників судів.

Колізія ГПК і положення

Проте це не вирішило дискусійних питань у юридичній спільноті. Зокрема, адвокати стягувачів у справах, посилаючись на стст.241, 256 ГПК, вимагають видачі наказів на 21-й день після проголошення рішення. Це обумовлено тим, що ГПК має вищу юридичну силу перед положенням.

Дата набрання законної сили та видача наказу на виконання рішення суду є взаємопов’язаними процесуальними діями. Внесення до ЄДРСР даних про день набрання рішенням законної сили фактично дає право стягувачеві вимагати видачі наказу на його виконання. Нині ця колізія норм є причиною скарг на суддів, які перебувають на розгляді у Вищій раді правосуддя. Вона може бути усунена шляхом нормативного врегулювання.

Послідовність унесення даних про ДНЗС та видачі наказу на виконання рішення суду має бути чітко урегульована саме у ГПК та повинна враховувати час на пересилання апеляційної скарги поштою.

У зв’язку із цим п.1 ст.241 ГПК слід викласти у такій редакції: «Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Датою набрання законної сили рішенням суду, якщо апеляційну скаргу не було подано, є двадцять шостий календарний день після дати підписання його повного тексту».