Закон і Бізнес


Справедливость по-новому

РСУ считает, что тесты на квалификационном оценивании лишние, достаточно опыта


На останньому у 2019 році засіданні РСУ обрала представників конкурсної комісії для відбору членів ВККС, найменше голосів отримало керівництво.

№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
Алина ПРИШЛЮК
8229

На последнем в 2019 году заседании органа самоуправление избрали членов конкурсной комиссии и расписали планы на 2020 год, среди которых — издавать журнал, устраивать дебаты с журналистами и бороться с фейками.


Непопулярні керівники

Керівництво Ради суддів виявилося не надто популярним серед її членів. Недавно на засіданні обирали комісію, яка, у свою чергу, обиратиме ще одну — кваліфікаційну. Голова органу самоуправління Богдан Моніч та один з його заступників Вадим Бутенко висунули свої кандидатури на членство в комісії. Та серед 4 кандидатів набрали найменшу кількість голосів.

Відповідно до законодавства члени ради обрали комісію шляхом таємного голосування. Загалом участь у виборах взяли 24 члени РСУ. Лише 10 з них побачили в новоствореній комісії В.Бутенка, і це був найгірший результат серед усіх кандидатів. Б.Моніч здобув 13 голосів, на один більше ніж половина тих, хто проголосував.

Лідером за довірою стала Оксана Марченко з Господарського суду м.Києва — 16 «за». На один голос відстав від неї Віктор Остапук з Верховного Суду.

Новостворена конкурсна комісія працюватиме відповідно до положення, затвердженого Вищою радою правосуддя. До трьох названих мають приєднатися ще 3 експерти від міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції.

Друга частина

ВРП висунула до міжнародних експертів, які прагнуть потрапити до конкурсної комісії, що обере ВККС, жорсткіші вимоги. Вона хоче бачити кандидатів з досвідом боротьби з корупційними проявами. Якщо для українців достатньо було досвіду роботи в суді не менше ніж 5 років і не мати дисциплінарного стягнення, то міжнародними експертами, які ввійдуть до складу комісії, можуть бути громадяни України чи іноземці з досвідом не менше ніж 5 років процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов’язаних із корупцією.

Утім, якщо, на думку членів ВРП, хтось із іноземців не відповідатиме вимогам, є право відповідну кандидатуру відхилити.

Комісія оцінюватиме майбутніх членів ВККС за трьома критеріями: досвідом, знаннями та моральними якостями. Досвід визначатимуть не тільки за кількістю відпрацьованих років, а й за науковою діяльністю — наявністю вченого ступеня, публікацій у сфері права.

Методологію та шкалу оцінювання досвіду розробила Національна школа суддів. Максимальна кількість балів — 10. Рівень знань кандидатів виявлять за допомогою тестів, також розроблених в НШС. Оцінюватимуть знання не лише права, а й державної мови. За такий тест кандидат до ВККС зможе набрати максимум 50 балів.

Моральність особи, котра хоче потрапити до кваліфкомісії, оцінюватимуть за відповідністю кандидата вимогам законодавства у сфері запобігання корупції, а також за наявністю чи відсутністю фактів притягнення до відповідальності за вчинення проступків або правопорушень, які свідчать про неетичність поведінки. Також важливою буде політична нейтральність претендента.

ВРП визначила наперед, що в разі однакової позиції за рейтингом перевагу слід віддати кандидату, який є суддею чи суддею у відставці. Тих, хто раніше не одягав мантії, порівнюватимуть за стажем професійної діяльності у сфері права.

Майбутнє — на носі

Далі перейшли до підбиття підсумків і написання планів. Члени органу самоврядування склали графік зібрань Ради в наступному році.

Серед запланованого на 2020-ий є пункт про відновлення випуску журналу «Суддівське самоврядування». Крім того, хочуть створити на постійній основі клуб дебатів, у якому братимуть участь журналісти. Утім, тут-таки передбачено вживати заходів реагування щодо ЗМІ, які поширюють неправдиву інформацію, яка підриває авторитет судової влади.

Також серед планів — забезпечення служителів Феміди житлом.

Рада вирішила нагородити грамотами тих, хто відзначився. Почесну грамоту від органу самоврядування отримала 21 особа. Здебільшого це представники НШС. Крім них — судовий розпорядник, кілька помічників суддів і судді у відставці. Грамоти без слова «почесна» видадуть ще десятьом людям, переважно це помічники суддів.

Наступного року мають затвердити кодекс суддівської етики, правила поведінки працівників суду, А також принципи професійної етики у сфері правосуддя. Але рік тому тодішній голова Ради суддів запевняв, що оновлений кодекс ще краще забезпечить гарантії суддівської незалежності та захистить від безпідставного притягнення до відповідальності.

У новому році служителі Феміди планують подбати про свій фінансовий стан, лікування та санаторії. РСУ планує розглянути питання про діяльність Державної судової адміністрації щодо соціального забезпечення, медичного обслуговування та санаторно-курортного лікування. Законники хочуть покращити ситуацію не лише для себе, а й для працівників апарату та суддів у відставці.

У планах ради продовжити впровадження проекту «Зручний суд». Рішення втілити в життя міжнародні стандарти організації роботи установ прийняли в жовтні минулого року й дотепер за підтримки міжнародних експертів успішно це роблять, але зупинятися на досягнутому не хочуть.

Утілювати свої плани в життя орган самоврядування збирається за допомогою організації круглих столів, зустрічей з іноземними експертами та конференцій. Відповідальним за це буде заступник РСУ Вадим Бутенко.

Графік засідань цього органу свідчить, що в наступному році він збереться 12 разів. Перша зустріч відбудеться 31 січня. Це станеться вже після того, як почне роботу конкурсна комісія для відбору членів ВККС.

 

КОМЕНТАРІ ДЛЯ «ЗіБ»

Якими мають бути нові члени ВККС і чого від них очікують?

Оксана МАРЧЕНКО,
суддя Господарського суду м.Києва:

— Роботи буде багато, і я до неї готова. Перше завдання, яке перед собою ставлять члени конкурсної комісії, — вписатись у визначені законодавством строки. Також хотілось би, щоб члени комісії дійсно співпрацювали.

Уже не раз говорили про критерії майбутніх членів кваліфікаційної комісії, але, на мою думку, більшість має бути суддями. Хотілось би, щоб вони мали значний досвід роботи в суді, щоб їх високо цінували в суддівському середовищі, щоб вони мали авторитет серед колег. Щодо професійних якостей, то хотілось би бачити людей, які вміють гарно мотивувати й обґрунтовувати свої рішення.

Богдан МОНІЧ,
голова Ради суддів України:

— Головне завдання — це обрати достойних членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які врахують недоліки роботи попередників і уникнуть їх повторення. Сподіваюся, що насамперед обрані нами члени кваліфкомісії зосередяться на подоланні кадрового голоду та завершенні конкурсних процедур.

Також сподіваюся, що вони переглянуть процедури кваліфікаційного оцінювання таким чином, щоб не поставити під сумнів конкурси, які раніше проводили, і водночас щоб прискорити наступні конкурси. Адже попередні процедури були надто затягнуті в часі.

На мою думку, для оцінювання недоцільно проводити тестування й писати практичні завдання, варто відразу розпочати з аналізу суддівського досьє. Але тут, на жаль, є недолік. Адже сьогодні можливість узяти участь у конкурсах на суддівські вакансії дістали як науковці, так і адвокати. Вони досить потужно влились у роботу. Утім, є певний дисонанс у тому, що для того, щоб стати суддею першої інстанції, потрібно навчатися не менше ніж рік у НШС, а для того, щоб потрапити в касаційну інстанцію, достатньо просто взяти участь у конкурсі.

Мабуть, усе ж таки я хотів би, щоб судді апеляційної та касаційної інстанцій мали досвід роботи.

Хотів би, щоб скоротили термін навчання як для суддів, так і для помічників суддів. Адже рівень знань помічників і так високий. Сподіваюся, що новообрані члени ВККС спростять конкурсні процедури.