Закон і Бізнес


Армия победы

Какие наставления парламентарии получили от главного раввина Киева


Данило Гетмацев привітав народних депутатів із Ханукою та наголосив на тому, що Ізраїль є стратегічним партнером для України.

№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
Марина ЛИБЕРМАН
5606

В канун иудейского праздника Ханука главный раввин Киева не только провел торжественную церемонию, но и дал наставления парламентариям и юристам. Ведь, оказывается, все секреты эффективности содержатся в Торе.


Безперервне добро

«Я сьогодні підготував величезну доповідь на 10 сторінок. Не знаю, чи є у вас час, однак у мене він є», — зазначив Йонатан Маркович. Уперше за нового скликання депутатів і президентства Володимира Зеленського в парламенті відбулись урочистості, присвячені юдейському святу Ханука.

Як наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податків та митної політики і співголова групи з міжпарламентських зв’язків з державою Ізраїль Данило Гетманцев, проведення таких заходів дуже важливе не лише для вітчизняного парламентаризму, а й для кожного з нас. Адже в час, коли український народ щоденно бореться за власну незалежність, демонструючи незалежність духу, свято Ханука нагадує, що ми всі можемо здолати непереборні, на перший погляд, перешкоди, варто лише вірити у свою справу, зазначив Д.Гетманцев.

Як наголосив Й.Маркович, посилаючись на Тору, хоч людина й не завжди хоче робити добро щоденно, проте Всевишній вчить, що гарні справи треба робити безперервно. Тож парламентарям порадили постійно працювати над покращенням своїх моральних якостей та робити добро, адже від їх свідомості та віри безпосередньо залежить якість українського законодавства.

Водночас на запитання, чому в українському парламенті почали святкувати юдейські релігійні свята, присутній на заході посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон відповів, що Україна та Ізраїль є державами, які тісно пов’язані одна з одною та мають багато спільних проблем. «Ми звикли ділитися труднощами, і це добре, водночас краще ділитися радістю. І Ханука є саме таким яскравим моментом в історії єврейського народу, коли за допомогою віри та незламності ми перемогли. Тож саме цим ми й повинні ділитись, адже Україна нині переживає не найкращі часи», — зазначив Дж.Ліон.

Із сірника запалає світло

Для юдеїв свято Хануки пов’язане з перемогою над Сирією. У стародавні часи юдеям було заборонено вивчати Тору та дотримуватися традицій, але це не змусило їх відректися від своєї віри. Тож згодом було розпочато повстання, яке закінчилося перемогою.

Перше, що почали робити віряни, — це наводити лад у храмі, проте згодом виявилося, що олії, яка використовувалася для ритуального освячення, залишилося зовсім мало. Водночас це не зупинило вірян, менору вирішили запалити. І тоді сталося диво — полум’я не згасало протягом 8 днів. За цей час устигли підготувати нову олію, яка відповідала вимогам кошерності.

Коментуючи це в парламенті, головний рабин зауважив, що, як учить любавечеський ребе Менахем-Мендель Шнеєрсон, інколи одного маленького сірника достатньо, щоб перемогти темряву. «Ми всі різні, кожен зі своїми поглядами, вірою, але ми повинні бути разом», — наголосив він. Потім рабин дав поради народним депутатам і правникам.

Перш за все для досягнення успіху в будь-якій справі варто мати внутрішні цінності та невідступно їх дотримуватись. Адже неможливо виграти справу, в яку навіть не віриш. Крім цього, важливо бути законослухняним, адже від цього залежить якість життя в державі. «В Україні проживає багато різних народів зі своїми віруваннями та правилами. Дотримуючись світських законів, ми створюємо дружнє середовище всередині держави, тож усе починає розквітати», — наголосив рабин.

Крім того, виявляється, що правникам варто вчити Талмуд. Адже ті, хто його вчить, починають розуміти, як саме створюється закон, здатний бути ефективним протягом багатьох сторіч. Тож ті, хто вивчає Талмуд, мають змогу зрозуміти не тільки те, як створити закон, а й те, як його трактувати та використовувати. «Люди всі різні, зі своїми уявленнями та дивацтвами, тому, щоб була єдність у застосуванні, необхідно здобувати більш глибокі знання та вчитися створювати якісне законодавство, яке буде зрозумілим і судді в Ужгороді, і адвокату в Бердичеві», — зазначив рабин.

Про важливість урочистостей з нагоди Хануки наголосив і поважний консул Ізраїлю в Україні Олег Вишняков. Під час свого виступу він зауважив, що всі ми, звісно, різні. Проте це напрочуд добре, адже ми доповнюємо одне одного та можемо обмінюватися кращим. Досвідом, знаннями, допомогою та дружньою порадою. Співробітництво та дружба між двома державами є величезним благом, адже кожна зі сторін може розраховувати на підтримку, а громадяни мають величезні можливості для економічного, творчого та наукового зростання.

Запалення ханукії символізує бій світла з темрявою. Тож на запитання журналістів, яку ж пітьму намагаються розігнати хасиди в парламенті, головний рабин Києва відповів, що вони прийшли до Ради з іншою метою. «Ми прийшли сюди не розганяти пітьму, а навчити боротися з нею», — наголосив він. Для перемоги не завжди потрібна велика армія. Головне — розуміти, куди йдеш, за що воюєш, і готуватися до перемоги.