Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 51–52/2019. Анонс публикаций


27.12.2019 16:20
3361

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес №51–52/2019, 28 декабря – 10 января 2019 г.


З 2015 року в Україні триває масштабна судова реформа. Як експерти, так і пересічні громадяни сподіваються, що зміни підвищать ефективність діяльності судової влади. Про необхідні умови досягнення позитивного результату реформи, про порядок формування суддівського корпусу «ЗіБ» розповіла партнер юридичної фірми GOLAW, адвокат Катерина МАНОЙЛЕНКО.

 

На останньому в цьому році засіданні органу самоврядування обрали членів конкурсної комісії та розписали плани на наступний рік, серед яких — видавати журнал, влаштовувати дебати із журналістами й боротися з фейками. Які питання розглядали РСУ на засіданні, читайте у матеріалі «Справедливість по-новому».

 

Утрата позицій за результатами форуму в Давосі, вибори, зміни в податковому законодавстві та нові майданчики для комунікації з владою. Чим підприємцям запам’ятався 2019 рік, дізнаєтесь у статті «Небо, яке ми втрачаємо».

 

Доньці підозрюваної вирізали внутрішній орган через те, що не змогла вчасно потрапити до лікарів. Адже в мами на нозі був електронний браслет, а на шиї — двоє дітей та онкохворий батько. Про те, як ВРП вирішила не відсторонювати суддю, читайте у матеріалі «Дитя арештованої».

 

Не тільки судді мають щорічно декларувати свої статки. Такий самий обов’язок покладено й на присяжних. А із цього року до суб’єктів декларування додали й помічників суддів. Які ж особливості звітування? Кому в новому році подавати декларацію про статки та що змінилося в її заповненні, дізнаєтесь у статті «Присяжні теж звітують».

 

З одного боку, ми сьогодні маємо значну кількість проявів неповаги до суду, а з другого — недосконале законодавство щодо притягнення до відповідальності за такі правопорушення. Проаналізуємо, що слід зробити в цій сфері, аби не порушувалися права особи на справедливий суд і не ігнорувалися зазначені прояви. Про  проблеми, які можуть виникнути з притягненням до відповідальності за прояв неповаги до суду розповіла у статті «Примушування до порядку» ОЛЬГА СОЛОВЙОВА, доцент кафедри адміністративного права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, к.ю.н., доцент.

 

Під тиском більшості суддів Конституційного Суду його нинішній очільник був змушений призначити спеціальне пленарне засідання для поновлення на посаді Станіслава Шевчука. І більшість проголосувала за таке рішення. Однак…  Чому О.Тупицький не оголосив про поновлення С.Шевчука на посаді, хоча мав це зробити, розповів ДЕНИС НЕВЯДОМСЬКИЙ, суддя Київського районного суду м.Харкова у відставці. Докладніше — у статті «Конституційні рифи».

 

Через запроваджені Кодексом з процедур банкрутства зміни рятувати кредиторів будуть за рахунок директорів і засновників підприємств. Проте адвокати наголошують на тому, що зазначена норма містить багато вад. Які кроки робить КзПБ для покращення умов ведення бізнесу в Україні, у матеріалі «З власної кишені», розповіла ОЛЬГА ДРАЧЕВСЬКА, радник з юридичних питань першого віце-президента ТПП України, адвокат, засновник ЮК «Інколанс».

 

Усі наші 5 почуттів уже не реагують на той шалений потік реклами, з яким ми стикаємося щодня, навіть не виходячи з дому. Проте інтуїтивно все ж продовжуємо обирати той або інший товар на полицях. Що ж говорить закон про такі маніпуляції? Хто та кого намагається ввести в оману й коли все це закінчиться, читайте у статті «Рекламна сюїта».

Закон і Бізнес