Закон і Бізнес


Процессуальная антикоммуникация

Взаимодействие c медиа в уголовном производстве: что нужно знать адвокату


Cуддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко (друга зліва) зазначила, що з кожним роком переховуватися від правосуддя стає все складніше й дорожче.

№49 (1451) 14.12—20.12.2019
Ксения ТАЛАМАНЧУК
4276

Полноценная защита лица в уголовном процессе не возможна без взаимодействия со средства массовой информации, уверен член правления Ассоциации адвокатов Украины, партнер АО Barristers Алексей Шевчук. Этому, собственно, и была посвящена дискуссия на Kyiv Criminal Law Forum.


Пов’язані одною справою

Більшість кримінальних процесів, які знаходять своє висвітлення в ЗМІ, мають яскравий політичний підтекст. Проте правники впевнені, що ефективність медіа-підтримки клієнта за допомогою преси дуже недооцінена.

Зокрема, О.Шевчук наголосив, що повноцінний захист клієнта від кримінального переслідування фактично не можливий без активного залучення ЗМІ. Повноцінна діяльність у медіа-просторі важлива, як виявилося, не лише для клієнтів, а й для адвокатів.

Яскравим прикладом такого взаємного впливу були справи тодішнього народного депутата Надії Савченко. Адже адвокати, які здійснювали її захист у першому кримінальному провадженні, стали майже національними героями. Натомість ті, які захищали її від кримінального переслідування вже в Україні, такою увагою суспільства були обділені. Це, на думку доповідача, укотре підкреслило необхідність учитися не тільки вмінню оперувати правовими нормами. Адже підзахисний пов’язаний зі своїм адвокатом, наче суміжні посудини, будь-яке коливання в одній миттєво позначається на другій.

«Інфантильні» прес-релізи

«Якщо в державі немає чесних суддів і правоохоронців, то немає нічого», — зазначила генеральний продюсер телеканалу ZIK Наталія Влащенко. Тож, незважаючи на величезну кількість образ правоохоронців та журналістів, вона закликала всіх почати адекватно працювати, хоча б не заважаючи одне одному. На її думку, виключно журналісти своєю роботою формують суспільство, зрощуючи свого споживача чи навпаки.

Єдине, що й досі залишилося незмінним, — важливість громадської думки. Адже саме на її основі будуть, наче намистини, нанизуватися події, які відбуваються в державі. Важливість адекватного висвітлення будь-яких процесів, у тому числі й правових, зважаючи на це, набуває особливої актуальності. Проте, на думку Н.Влащенко, далеко не всі представники державного апарату та правники це розуміють.

Тож, доки правоохоронці інфантильно реагують на запити громадськості, випускаючи виключно сухі прес-релізи, адвокати мають можливість своєю активністю привернути увагу до бездіяльності держави. Надаючи взаємну допомогу, адвокати та журналісти мають можливість задати вектор руху держави. Проте виявляється, що і в справах, які не повинні мати суспільного резонансу, взаємодіяти теж треба.

Саме за допомогою медійної активності правник дістає можливість сформувати власний імідж, донести до спільноти рівень своєї фаховості, а до клієнтів — власні цінності. Зважаючи на тенденції до суцільного оцінювання, захисникам варто готуватися до поступового зростання важливості дотримання етичних норм. Адже в умовах війни всіх проти всіх дисциплінарні провадження будуть набирати не лише популярності, а й гучності.

Видати чорне за біле

Як стверджує експерт із конкурентної розвідки та інформаційних війн Дмитро Золотухін, сьогодні більше від половини успіху в захисті бізнесу та клієнтів перебуває в цілковитій залежності від репутації в медіа-просторі. Адже ні для кого не секрет, що за допомогою внесення відомостей до ЄРДР щодо початку досудового розслідування конкуренти намагаються переконати суд і громадськість у чесності власних намірів та створити враження про непорядність чужого бізнесу.

Кожен другий корпоративний конфлікт чи відверте рейдерство вирішується саме в медіа-просторі. Залежно від величини шматка, який намагаються забрати у власників рейдери, використовуватимуть або шантаж, або відкриту медіа-війну. І якщо бізнес є достатньо відомим і має бездоганну репутацію, то він є більш захищеним від таких ризиків.

Наприклад, рейдерство в аграрній сфері процвітає саме через мовчазність латифундистів. Адже більшість зловмисників використовує навіть одних і тих самих осіб, які вже неодноразово «перевірені» в місцевих начебто селянських бунтах. Експерти з медіа-війн запевняють, що ситуацію можна змінити на краще, але через те, що й досі багато агровиробників має «сірі» схеми у власному бізнесі, їм вигідніше вирішувати справи в інформаційній тиші.

Ціна питання

Водночас будь-які незаконні дії досить часто вчиняються за бездіяльності правоохоронних органів. Тож залучення медіа до висвітлення таких справ дає адвокату можливість бути почутим, а корупціонерам — трішечки зменшити тиск. Допомагають у цьому і громадські ради, які нині створені майже при всіх правоохоронних органах.

Проте, як стверджує голова ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро Тетяна Локацька, навіть їх можуть послати, подякувавши, що вони переймаються долею правосуддя. Вона наголосила, що громадські ради мають обмежені повноваження, проте, якщо адвокат до них звертається, випадки бездіяльності розслідують активніше.

Не менш важливим питанням в умовах тотальної бездіяльності правоохоронців стають і гарантії власної безпеки. Адже успіх у справах, пов’язаних із конкурентними війнами та рейдерством, досягається, крім виваженої правової позиції, ще й інформаційною безпекою. Як стверджує Д.Золотухін, якщо ваші противники мають $1000, то ви отримаєте велику кількість замовних матеріалів у медіа, які паплюжитимуть вашу честь і гідність. Якщо ж ваші конкуренти мають $10000—15000, то слухатимуть ваш телефон, навіть якщо він вимкнений.

Зважаючи на те, що кількість вироків, які правоохоронці отримали за незаконне прослуховування, є мізерною, адвокатам варто турбуватися про власну безпеку та безпеку клієнтів самотужки. Для цього експерти радять використовувати виключно ліцензійне програмне обладнання.

Так, якщо ваш смартфон працює на операційній системі «Андроїд», то вона повинна бути не нижчою від 9-ї серії. Використовуючи загальнодоступний вай-фай, варто завжди вмикати програми, які забезпечують VPn.

Не менш важливим є використання двофакторної аутентифікації, яка доступна майже в усіх месенджерах та на деяких електронних скриньках. Зважаючи на можливості імітації голосу, варто «фільтрувати» власний телефонний ефір, а під час переговорів складати всі смартфони до «клітки Фарадея», яка дозволяє нейтралізувати всі зовнішні поля, унеможливлюючи прослуховування.

Не варто нехтувати й безпекою членів родини. У сучасних умовах навіть не потрібно встановлювати зовнішнє спостереження, щоб отримати всю необхідну інформацію. Достатньо прослухати телефон подружжя аби почути, як жінка обговорює з подругою ваші професійні досягнення.

Як підкреслив консультант ООН з питань інформаційної безпеки Володимир Безмалий, нині отримання будь-якої інформації про людину — це питання не складності, а того, скільки за неї готові заплатити. Тож єдине, що в нас залишилося приватним у цифровому середовищі, — наші думки. Проте, як стверджують фахівці, зламати свідомість особи в рази простіше, ніж ми звикли уявляти.