Закон і Бізнес


Иск в интересах детей

Как изменение размера алиментов отражается на погашении имеющейся задолженности


№49 (1451) 14.12—20.12.2019
Алла РУБАНЕНКО, помощник судьи Заречного районного суда г.Сумы; Анна ШЕЛЕХОВА, председатель Заречного районного суда г.Сумы
14454

Новации принятых законов призваны защитить экономические права наименьших украинцев и оградить от возможного нарушения этих прав со стороны взрослых. Впрочем, несмотря на позитивные сдвиги, вопрос получения алиментов доныне остро стоит для большинства разведенных.


Тенденції звернень

Зміна матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із батьків є підставою для звернення до суду з позовом про зменшення або збільшення розміру аліментів. Протягом останніх 5 років спостерігається тенденція до збільшення частоти таких звернень до суду. Так, кількість справ про зміну розміру аліментів, які перебували в провадженні Зарічного районного суду м.Сум, у 2015 році становила 25 (задоволено 17), у 2016-му — 20 (5), у 2017-му — 78 (45), у 2018-му — 117 (42), у 2019 році (до 30.11.2019) — 101 (56).

Спробуємо розібратися, що законодавець має на увазі під зміною розміру аліментів та які моменти слід ураховувати стягувачу та платнику, щоб забезпечити інтереси дитини й уникнути неприємностей у майбутньому.

У ч.1 ст.192 Сімейного кодексу зазначено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального чи сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим кодексом.

При розгляді справ зазначеної категорії суд, вирішуючи питання про зменшення розміру аліментів, ураховує, чи відповідатиме новий розмір виплат інтересам дітей, чи не ставить їх у несприятливі умови в частині матеріального забезпечення, погіршуючи становище.

З аналізу підстав звернень з позовами про зменшення розміру аліментів убачається, що платники вдаються до певних хитрощів. Зокрема, посилаються на відсутність доходу, перебування на обліку в центрі зайнятості. Проте при цьому можуть володіти та користуватися елітним транспортним засобом, мати у власності кілька квартир і земельних ділянок.

Повернення виконавчого листа

У законодавстві передбачено, що аліменти в новому розмірі сплачуються з дня набрання рішенням законної сили. Також у такому рішенні вказується на відкликання виконавчого листа, на підставі якого стягувались аліменти. Посилання на відкликання виконавчого листа після погашення заборгованості (у разі її наявності) при цьому відсутнє. Разом з тим на практиці такий підхід може створювати для отримувача аліментів певні складнощі.

Перш за все йдеться про випадок, коли на підставі п.10 ч.1 ст.39 закону «Про виконавче провадження» державний виконавець повертає до суду виконавчий лист у зв’язку з його відкликанням судом. По-іншому державний виконавець не може вчинити, оскільки вимога суду повинна бути виконана.

У більшості випадків при винесенні постанови про повернення виконавчого листа державний виконавець зазначає розмір заборгованості зі сплати аліментів на момент закінчення виконавчого провадження.

У подальшому виникає питання, як стягнути заборгованість? Є два шляхи розв’язання вказаної проблеми: звернутися до суду із заявою про роз’яснення рішення або з позовною заявою про стягнення заборгованості за аліментами.

Аналізуючи рішення, розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, з’ясовуємо, що із заявами про роз’яснення рішення в частині порядку стягнення заборгованості за аліментами після відкликання виконавчого листа позивачі з 2018 року не звертались. Одначе збільшилася кількість позовних заяв про стягнення заборгованості за аліментами.

Що ж законодавець говорить із цього приводу? Відповідно до п.10 ч.1 ст.39 закону «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає закінченню в разі повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), який його видав.

Згідно зі ст.40 закону в разі закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв’язку із завершенням виконавчого провадження. Завершене виконавче провадження не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених у цьому законі.

Відповідно до ч.4 ст.194 СК заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому в ст.199 кодексу, — до досягнення нею 23 років.

Убачається, що з метою найкращого забезпечення гармонійного розвитку дітей, економії процесуального часу доцільно було б позивачам у відповідній частині заяви повідомляти про відкликання виконавчого листа після погашення заборгованості за ним (у разі її наявності). Адже стягнення заборгованості за аліментами в судовому порядку є більш тривалим і потребує додаткових зусиль.