Закон і Бізнес


Директор-вредитель

БП ВС напомнила, что руководитель юрлица не может действовать вопреки ее интересам


№47 (1449) 30.11—06.12.2019
ОРЕСТ ГАМСКИЙ
6414

За последние 3 года суды слушали около 100 исков о взыскании убытков, нанесенных юридическому лицу действиями недобросовестного руководителя. Правда, удовлетворяли разве что каждый десятый. Один из таких споров недавно рассмотрела Большая палата Верховного Суда.


Як свідчать матеріали справи №910/20261/16, ще у 2012 році ТОВ «Голден Деррік» виборола на аукціоні спеціальний дозвіл на користування надрами — газовим родовищем, що на Полтавщині. Заплатили за нього понад 1,5 млн грн.

Для експлуатації Морозівської ділянки була утворена компанія «Газ Ресурс», 60% статутного капіталу (600 грн.) належали ТОВ «ІСТ Юроуп Петролеум» (перейменованому ТОВ «Голден Деррік»), а 40% (400 грн.) — ТОВ «Геотехконсалтинг». Власника останнього й призначили директором новоутвореної фірми. Потім перереєстрували на неї і спецдозвіл.

У вересні 2014 року директор, як представник ТОВ «Геотехконсалтинг», провів загальні збори компанії, виключивши зі складу її засновників ТОВ «ІСТ Юроуп Петролеум», пославшись на несплату внеску. Тепер усі 100% товариства стали належати першому учаснику. Принагідно до статуту були внесені зміни, що знімали будь-які обмеження щодо правочинів, які може укладати директор.

Але згодом суд визнав незаконним проведення цих загальних зборів, у тому числі перейменування ТОВ «Голден Деррік». Останнє, повернувши контроль над компанією «Газ Ресурс», подало позов проти колишнього директора товариства.

Суди розглядали цей спір неодноразово. Урешті-решт Господарський суд м.Києва, з рішенням якого погодився й Північний апеляційний господарський суд, частково задовольнив позов. Спеціальний дозвіл на користування надрами визнано майновим правом, а отже, майном у розумінні ст.190 Цивільного кодексу. А дії відповідача щодо надання погодження на переоформлення дозволу та зміну власника визнано відчуженням майна товариства. Тож постановлено стягнути з колишнього директора вартість дозволу.

ВП ВС залишила ці вердикти в силі. Як зазначено в рішенні, особи, які виступають від імені підприємства, зобов’язані діяти не лише в межах своїх повноважень, а й добросовісно та розумно. Отже, керівник юрособи не може діяти всупереч інтересам останньої.