Закон і Бізнес


Остров нулевых ставок

Преимущества и риски изменения налогового резидентства с украинского на кипрское


Навіть якщо виникне бажання відкрити офіс, скажімо, у Лімасолі, то завжди можна знайти чимало привабливих пропозицій.

№46 (1448) 23.11—29.11.2019
Николай ОЧКОЛЬДА, адвокат, управляющий партнер АО Legitimus, Дмитрий КИЯШКО, юрист АО «Legitimus»
7677

В последнее время в юридическом сообществе активно обсуждается законопроект №1210. Его принятие неминуемо приведет к увеличению налоговой нагрузки на граждан Украины, которым принадлежат иностранные компании. Следовательно, большинство из них уже задумываются над изменением страны своего налогового резидентства.


Правило 183 днів

Що ж чекає наших співвітчизників у разі отримання статусу податкового резидента іншої країни? Спробуємо розглянути відповідь на це запитання на прикладі Кіпрської Республіки, яка вже багато часу так приваблює український бізнес.

Поширеним способом отримання резидентства є так зване правило 183 днів. Для одержання сертифіката про те, що фізична особа є податковим резидентом Кіпру, вона має перебувати на території цієї країни 183 дні протягом року та мати змогу підтвердити це документально. Потім особа повинна звернутися до податкової служби для отримання індивідуального податкового номера (Tax Identification Code), заповнити анкету, після чого можна подавати заяву на отримання статусу податкового резидента Кіпру.

Крім того, починаючи з 2017 року набути статус податкового резидента Кіпру можна за допомогою правила 60 днів. Головними вимогами є відсутність податкового резидентства іншої країни й перебування на території Кіпру 60 днів протягом року. Також особа повинна взяти на себе зобов’язання не перебувати більше ніж 183 дні на рік в іншій державі.

Ще одною вимогою є наявність трудового договору на Кіпрі або довгострокового договору оренди житлового приміщення.

Укорінені та неукорінені

Податкові резиденти Кіпру поділяються на дві категорії: укорінені (domicile) та неукорінені (non-domicile). За умовчуванням усі резиденти Кіпру є укоріненими особами (domiciled). Тому після отримання довідки про те, що ви є податковим резидентом цієї острівної держави, вам слід знову звернутися до податкової для отримання статусу non-domicile, який передбачає деякі пільги, мова про які піде нижче. Ця процедура займатиме близько двох тижнів. Право на отримання статусу non-domicile мають особи, які не були податковими резидентами Кіпру протягом 17 з останніх 20 років до поточного податкового року.

Законодавство Кіпру в частині регулювання обкладення доходів фізосіб податками та зборами базується на двох основних законах: про податок на доходи та про спеціальні внески на потреби оборони республіки.

Фізособа — резидент Кіпру, яка одержала статус non-domicile, передусім звільняється на наступні 17 років (після спливу яких вона отримає статус domiciled) від сплати спеціального збору на потреби оборони. Таке звільнення відбуватиметься щодо доходу від отримання дивідендів, пасивного доходу у вигляді процентів за депозитами, наданих кредитів і позик (якщо він не належить до звичайної комерційної діяльності особи), а також щодо доходу від здавання в оренду майна, що міститься на території республіки.

Для резидента зі статусом domicile ставки таких зборів сягають 30% від доходу за процентами, 17% — від дивідендів, отриманих як від кіпрських компаній, так і від іноземних, а також 3% — від доходу, одержаного від здавання майна в оренду. Отже, отримання статусу non-domicile є необхідним кроком для зменшення оподаткування власних доходів.

Прогресивна ставка

Ставка податку на дохід фізособи-резидента прогресивна, залежить від рівня його річного доходу й може сягнути 35%. Для осіб, які тільки-но отримали статус резидента й одержали за звітній рік заробітну плату на Кіпрі в розмірі, що перевищує €100000, установлюється пільговий період у 10 років, протягом яких оподатковуватиметься лише 50% від суми зарплати.

Нульову ставку передбачено для доходів, отриманих від дивідендів та роялті, а також від відсотків за позиками та кредитами незалежно від країни їх походження. Крім того, нульова ставка податку поширюється на дохід від відчуження цінних паперів, акцій та інших корпоративних прав, а також від продажу облігацій, форвардів, опціонів (тільки якщо їх предметом не є валюта).

Водночас справляється податок у розмірі 20% від доходу від здавання майна на Кіпрі в оренду (оподатковується 80% рентного доходу). Аналогічна ставка справляється з доходу при відчуженні нерухомого майна, розташованого на Кіпрі, акцій, більше ніж 50% вартості яких становить нерухомість, розташована на острові (capital gains tax). Щоправда, протягом життя надається податкова знижка на перепродаж житлового майна в €85430, €25629 — при відчуженні земель сільськогосподарського значення, €17086 — на інші операції. У цілому ж сума такого вирахування не повинна перевищувати €85430.

Відсутні також податки на розкіш, на дохід від обміну валюти, на подароване або успадковане майно. Компенсуються виплати, одержані за страхування життя/здоров’я, внески до страхових і благодійних фондів.

Крім того, з 1.03.2020 на Кіпрі вводяться спеціальні відрахування до державної системи охорони здоров’я (General Health Care System Contributions). Наприклад, із пасивних доходів фізособи ставка такого збору становитиме 2,65%. Максимальний розмір таких відрахувань у будь-якому разі не перевищуватиме €180 тис.

А як декларувати?

Декларування доходів фізосіб на Кіпрі здійснюється за допомогою електронної системи Taxisnet, в якій треба попередньо зареєструватися. Строком подання звітності за 2018 рік є 31 березня 2020-го, розрахувати власну базу оподаткованого прибутку треба було до 1.08.2019.

Для самозайнятих осіб, дохід яких перевищує €70 тис., поряд зі звичайною декларацією треба подавати аудиторську фінансову звітність. Тому рекомендуємо перед поданням звітності заздалегідь подбати про осіб або компанію на Кіпрі, які зможуть допомогти з підготовкою відповідної фінансової документації. Але якщо річний дохід менший за €70 тис. — аудит не вимагається.

Отже, отримання статусу податкового резидента Кіпру гарантує привабливі ставки, звільнення від оподаткування пасивного доходу з джерелам по всьому світу та зручне декларування доходів. До того ж навесні республіка імплементувала у своє законодавство положення директиви Європейського Союзу щодо протидії податковим ухиленням ATAD (Anti-Tax Avoidance Directive), згідно з якою контролюючою особою КІК може бути лише компанія — резидент Кіпру, яка сплачує корпоративний податок. Отже, правила КІК поки що не поширюються на фізосіб — резидентів Кіпру.

Утім, недостатньо отримати статус податкового резидента іншої країни, не менш важливим питанням є також утрата статусу податкового резидента країни попереднього місця проживання. Бо цілком імовірною є ситуація, коли відразу кілька держав уважатимуть вас своїм податковим резидентом.

Українське законодавство не передбачає механізму отримання окремого документа, який би свідчив про втрату статусу податкового резидента України. Отже, утрата статусу є доволі копітким процесом, який потребує зважених кроків і, можливо, залучення податкових консультантів.

Зі ставкою податку на дохід фізособи — резидента Кіпрумона ознайомитись на нашому сайті