Закон і Бізнес


Публичная секретность


№45 (1447) 16.11—22.11.2019
РОМАН ЧИМНЫЙ
14743

Высший совет правосудия нашел способ, как свести на нет нововведения, которыми была фактически упразднена тайна совещательной комнаты. Для этого оказалось достаточно просто внести изменения в регламент.


Новації були затверджені рішенням від 11.11.2019 №2912/0/15-19. Серед іншого до регламенту ВРП додали пункт, який допускає відеотрансляцію засідання Ради виключно за наявності клопотань або згоди всіх осіб, щодо яких розглядається питання порядку денного. За винятком тих, закритість розгляду яких прямо передбачена в законі (докладніше див. стор. 2.«ЗіБ»Прим. ред.).

Неважко спрогнозувати, що особа, яку притягують до дисциплінарної відповідальності, навряд чи буде клопотати про те, аби про її порушення дізналася вся країна. Коли ж розглядається питання, наприклад, про надання згоди на затримання судді, то проти трансляції, швидше за все, буде прокуратура. Отже, стрими в «Ютубі» від колегіального органу будуть радше винятками, ніж правилом.

Також члени ВРП знайшли, як обійти вимогу публічності обговорення питань порядку денного. Тепер регламент передбачає, що на вимогу бодай одного члена Ради дискусію можна утаємничити. Щось підказує, що в переважній більшості випадків знаходитиметься той, хто запросить колег до нарадчої кімнати. Адже закон вимагає публічності прийняття рішень, а не дискусій.

Але і з цією вимогою досвідчені правники впоралися доволі просто: у регламенті прописали таку процедуру, аби навіть присутні в залі журналісти та сторони не дізналися, як кожен член ВРП голосував. Для цього встановлять спеціальну електронну систему, де висвітлюватиметься тільки підсумок: скільки «за» та «проти». Поіменного голосування, звісно, не передбачено.

А доки її виготовлятимуть і монтуватимуть, голосуватимуть письмово. Причому відомість для голосування міститиме тільки «+» у відповідному стовпчику без зазначення прізвищ чи підписів. Його можна навіть демонструвати на камеру: навряд чи хто вгадає, де чий «плюсик». От така публічна секретність.

Єдиний справжній плюс полягає в тому, що члени Ради матимуть право публічно заявити, як вони особисто голосували за те чи інше питання. Звісно, цього не вдасться перевірити, але принаймні позиція буде озвучена.