Закон і Бізнес


Села батарейка

У производителей и потребителей сформируют новую экопривычку


№44 (1446) 09.11—15.11.2019
Федор МАЛЕНЬКИЙ
5231

Вскоре могут вступить в силу новые правила ответственного введения в обращение и использования батарей, аккумуляторов и электронного оборудования. Станет ли уровень загрязнения природы меньше благодаря этим инициативам?


Група народних депутатів подала до Верховної Ради відразу 2 законопроекти, які стосуються сфери охорони навколишнього середовища, — «Про батареї і акумулятори» (№2352) та «Про відходи електричного та електронного обладнання» (№2350).

Ними пропонується запозичити практику, передбачену положеннями директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу від 19.11.2008 «Про відходи та скасування деяких директив» №2008/98/ЕС. Серед заходів — розширена відповідальність виробника та принцип «забруднювач платить».

У середньому за рік на особу у світі припадає 6,1 кг електронних відходів. Для людини контакт із ними є небезпечним і може стати причиною низки тяжких захворювань. Виправити ситуацію можна шляхом цільового збору відходів та їх переробки. Тоді виробник нестиме відповідальність не тільки за виготовлення, а й за утилізацію своєї продукції. Розповсюджувачі (під якими розуміється суб’єкт господарювання в ланцюгу постачання товарів, інший, ніж виробник, який надає таке обладнання на ринку України) мають забезпечити безкоштовне приймання протягом робочих годин відходів у місцях продажу площею від 100 м2 або в інших місцях поблизу. При цьому покупці не зобов’язані знову придбавати обладнання аналогічного типу.

При замовленні нового товару (якщо він такого ж типу) старе обладнання, тобто відходи, розповсюджувач має забрати безоплатно. Для приватних домогосподарств діятиме такий самий принцип.

Регулюються також норми, яким має відповідати устаткування, його введення в обіг і маркування. При цьому виробники можуть запроваджувати депозитну систему, тобто включати у вартість продукції суму, яка буде повертатися споживачам після повернення відпрацьованих елементів.

У проекті №2350 передбачено й накладення штрафних санкцій на розповсюджувачів. Залежно від типу правопорушення — від 25 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (що у 2020 році становитиме від 118075 до 4723000 грн.).

Схожі ініціативи виникли й щодо розумного використання батарей та акумуляторів. Розповсюджувачі такого типу продукції муситимуть забезпечити мінімум одне місце прийому відходів на один населений пункт. Про місце розташування таких пунктів потрібно буде проінформувати споживачів. Великі промислові батареї та акумулятори для машин можна буде здати в місцях продажу або інших пунктах, про які продавець буде зобов’язаний повідомити. Загалом планується організувати збір відпрацьованих батарей та акумуляторів:

• у пунктах збирання муніціпальних відходів;

• в адміністративних, соціальних, громадських, комерційних, розважальних, рекреаційних, туристичних та інших закладах;

• оснащеними закритими контейнерами транспортними засобами;

• у місцях збирання відходів, створених відповідними суб’єктами господарювання;

• у місцях продажу.

Наприклад, у столиці ще у 2018 році розпочали встановлювати спеціальні контейнери для небезпечних відходів, а в Інтернеті розмістили карту з їх локаціями — від одного до шести в кожному районі.

Загалом в Україні щодня на ринку реалізовується 12 т батарейок. Правильно утилізувати вдається лише 1% із них.