Закон і Бізнес


Преодоление негативных трендов

Для повышения уровня доверия украинская судебная система нуждается в позитивной пропаганде


№43 (1445) 02.11—08.11.2019
Елена ДОВИДНАЯ
5448

Народные депутаты, представители судейского корпуса, правозащитники и общественные активисты вместе с евродепутатами обсудили наиболее острые вызовы, стоящие перед отечественной системой правосудия.


Українська делегація взяла участь у міжнародній конференції на тему «Україна — Європа: діалог щодо правосуддя», яка відбулася у Страсбурзі, під час осінньої сесії Європарламенту. Крім традиційних для таких заходів питань щодо пошуку оптимальної моделі судової системи, запозичення закордонного досвіду у цій сфері та якісного законодавчого супроводу процесу, йшлося про те, що одним зі стовпів успіху реформи має бути підвищення рівня довіри громадян до судів.

Ця довіра здебільшого залежить від негативних стереотипів та кліше, які масово тиражуються та формують громадську думку. Зокрема, на цьому у своєму виступі акцентував суддя Господарського суду Київської області Павло Горбасенко. «Враховуючи негативну позицію засобів масової інформації щодо суддів та системи правосуддя України загалом, яка безапеляційно поширюється роками, авторитет судової влади зазнає дедалі більших втрат. Дієвим рецептом виправлення ситуації, що склалася, є пропаганда системи правосуддя, яка має здійснюватися через ЗМІ. Інакше маємо ситуацію, коли в людини, яка жодного разу не мала справу із судом, формується наперед визначене, негативне ставлення до нього», — наголосив він.

Отже, питання щодо відкриття інформаційного фронту у боротьбі за побудову дієвої та сучасної системи правосуддя стає вельми актуальним. А завдання перебороти негативні інформаційні тренди щодо вітчизняної Феміди — одним з ключових.

Але, незважаючи на проблеми, європейські партнери високо оцінили потенціал реалізації реформи правосуддя в Україні.

Так, депутат Європарламенту Вітольд Ващичковський — польський політик, заступник міністра закордонних справ (2005—2008), заступник голови Бюро з питань національної безпеки (2008—2010)— висловив повну підтримку України в її прагненні створити справедливу і незалежну судову систему. «В Україні є всі умови для створення чесної, неупередженої системи судочинства. Навіть за цим столом є люди, які мають волю, бажання та професіоналізм провести необхідні реформи у сфері правосуддя», — зазначив європарламентар.