Закон і Бізнес


Стрелять и садить

Адвокаты обсудили новое наказание за незаконное обогащение и схемы выведения средств из банков


№42 (1444) 26.10—01.11.2019
АННА ЛЫНДИНА
4991

Достаточно необычные аспекты криминального права стали предметом обсуждения на Lviv Criminal Law Forum. Адвокаты начали с защиты права собственности и завершили особенностями взаимодействия с Интерполом и психологией допроса.


Зберегти, а не знищити

Перед початком обговорення актуальних проблем Lviv Criminal Law Forum урочисто відкрила президент Асоціації адвокатів України, керуючий партнер АО «Marshaller & Partners» Зоя Ярош.

Під час здійснення захисту у кримінальних провадженнях адвокати опікуються не лише свободою своїх клієнтів, а і їхнім майном, яке суд може конфіскувати або арештувати. Саме тому першу сесію форуму присвятили праву власності в рамках кримінального провадження. Партнер EQUITY Law Firm Тарас Пошиванюк разом з прокурором відділу Прокуратури м.Києва Олександром Жилою з’ясовував нюанси вжиття заходів щодо збереження речового доказу шляхом накладення арешту на майно. Також до обговорення долучилися представники Агентства розшуку та менеджменту активів, яким і передають арештоване майно.

Часто адвокати стикаються із перешкодою у поверненні тимчасово вилученого майна власникам. Незважаючи на строки цього заходу, визначені Кримінальним процесуальним кодексом, правоохоронці часто розтягують поняття «тимчасове». Про те, як не допустити такого наслідку, розповів адвокат Костянтин Дорошенко.

Окрему сесію присвятили безпеці бізнесу. Для його захисту пропонують найпростіше — зброю. Проте адвокат Сергій Лисенко розповів колегам про ризики легалізації зброї та проблему з відсутністю профільного акта, який регулював би це питання.

Від безпеки бізнесу перейшли до охорони інтересів клієнтів. Партнер EQUITY Law firm В’ячеслав Краглевич поділився досвідом у сфері захисту прав вкладників у кримінальному процесі. Він розповів про етапи виведення коштів з банків: спершу український банк розміщує свої кошти на рахунку в іноземному, а останній під заставу цих коштів видає кредит для компанії, так чи інакше пов’язаної з українською фінустановою. Якщо компанія-позичальник не повернула іноземному банку кредит, він списував з рахунку українського банку кошти. Адвокат відзначив, що інколи таке списання відбувалося навіть після того, як НБУ визнавав банк неплатоспроможним.

Пропозиції до внесення

Адвокати також обговорили необхідність норми, яка передбачала б санкції за незаконне збагачення. Експерти вважають, що існування такої норми започаткує реальний моніторинг доходів та витрат чиновників, що, у свою чергу, дасть змогу оперативно виявляти корупційні прояви. Так, директор Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро Тарас Лопушанський повідомив, що топ-суб’єктами, яких підозрювали у незаконному збагаченні, були народні депутати, судді, представники правоохоронних, фіскальних органів та місцевої влади.

А під час обговорення теми «Кримінальна відповідальність за рейдерство в Україні: міф чи реальність?» адвокат Олег Федорчук запропонував унести зміни до законодавства. Він вважає необхідним визначення в Кримінальному кодексі відповідальності за службову недбалість державних реєстраторів та приватних нотаріусів у тих випадках, коли вчинення реєстраційних дій призводить до збитків. Також О.Федорчук пропонує повертати оригінали документів заявнику та ввести подвійну авторизацію під час вчинення реєстраційних дій щодо юридичних осіб.

Вишенькою на торті, про яку «ЗіБ» розповідала партнер АО «Arzinger», член правління ААУ Катерина Гупало, стали іноземні спікери. З процедурою екстрадиції згідно із законодавством Австрії та обставинами, що її виключають, ознайомив радник ЮФ «Hausmaninger Kletter» (Відень, Австрія) Олівер Локса. Так, влада не може розраховувати на видачу, якщо особі загрожує політичне переслідування, домашнє насильство та притягнення до відповідальності за одне й те саме правопорушення. А про особливості оскарження «червоної картки» та виключення з баз даних Інтерполу розповів партнер International Collegium of Lawyers «Legal Status»(Вільнюс, Литва) Олексій Міхалевич.

Фінальний акорд форуму взяв партнер EQUITY Law firm Т.Пошиванюк, який висвітлив психологічні аспекти проведення допиту. Зокрема, адвокати дізналися, що людина може говорити неправду 600 разів на день. Розпізнати брехню можна шляхом зіставлення сумнівних показань особи зі свідченнями інших учасників провадження. Утім, Т.Пошиванюк зазначив: якщо дві особи розповідають протилежні речі про одну й ту ж подію, це ще не означає, що хтось з них бреше, просто, можливо, кожен з них сприймав подію під різним кутом.

Адвокати також подивилися на нові та старі проблеми кримінального права під різними кутами. Багато новацій вони розкритикували, а ще обговорили вплив реформ на сферу їхньої діяльності. Головне, що є над чим працювати, і робитимуть це справжні професіонали.