Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 42/2019. Анонс публикаций


25.10.2019 16:00
2951

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N42/2019, 25 октября – 1 ноября 2019 г.


З 16 оберуть 3-х, а з 10, може, й не оберуть жодного. До з’їзду суддів залишилися лічені дні, а з його порядком денним ще не все зрозуміло. Та чи зміниться щось до 29 жовтня? Можливо, головна його місія буде не кадровою? Адже судді з усієї України зможуть висловитися щодо судової реформи, яка не відбудеться лише у тому разі, якщо Президент відмовиться від власної ініціативи. Про те, яким буде ХVІІ з’їзд і чи варто готуватися до несподіванок, розповів голова Ради суддів, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан МОНІЧ.

 

Із 33 залишилося 16. Тепер вони мають переконати делегатів з’їзду, що можуть не лише гідно представляти суддівську спільноту в будівлі на вул. Жилянській як визнані авторитети в галузі права, а й обстоювати її інтереси та незалежність. І це завдання не з легких. Хто має більше шансів перейти на роботу до КС, і що може цьому завадити, дізнаєтесь у статті «Фаворити вишневих мантій».

 

Український народ повинен мати право вносити пропозиції щодо законодавчого регулювання. Таку ідею закладено в змінах до Конституції, що запропоновані главою держави. Та чи потрібно це самому народові? Докладніше про запропоновану ініціативу, читайте у матеріалі «Згадали про народ».

 

Служителям Феміди, які не пройшли оцінювання, вдається залишатися на посадах, а тим, хто підтвердив кваліфікацію та виграв конкурс, не світить отримати роботу. Чому так відбувається й чи варто взагалі складати іспити, читайте у статті «Переможені переможуть».

 

Жодна з держав світу, яка має тривалий збройний конфлікт на своїй території, не ратифікує Римського статуту. Про переваги та недоліки ратифікації парламентарі спілкувалися з адвокатами та представниками громадськості. Як ратифікація Римського статуту може нашкодити державним інтересам, читайте у матеріалі «Сьогодні герої — завтра злочинці».

 

Законник протягом однієї години за позовом вирішив долю виробничих комплексів у іншій області. Згодом виявилося, що адреси такої не існує, а майно давним давно має нового власника. Докладніше про це — у статті «60 хвилин формальності».

 

Верховна Рада скасувала положення, що передбачали дискримінацію в оплаті праці суддів за ознакою проходження кваліфікаційного оцінювання. Втім, 2 роки тому ХІV з’їзд суддів не підтримав аналогічної пропозиції, адже проти виступили представники Ради суддів. Про те, як РСУ визнала позитивним кроком те, чому два роки вперто протидіяла, розповів у статті «Кінець дискримінації» заступник голови Господарського суду Миколаївської області ОЛЕКСАНДР ТКАЧЕНКО.

 

Укласти договір оренди земельної ділянки — це півсправи. Закон вимагає зареєструвати таке право. Тож нерідко судові спори точаться навколо відмови в такій реєстраційній дії або скасування відповідних записів у державному реєстрі. Як власникам і користувачам земельних ділянок захиститися від незаконних дій органів реєстрації, розповів у матеріалі «Позиваємося з Мін’юстом» адвокат, радник Адвокатського об’єднання «Могильницький та партнери» СЕРГІЙ ЧЕРДАКЛІЄВ. 

 

Дехто не вірить, що прийняття парламентом акта щодо зрівняння адвокатів та юристів якось позначиться на громадянах. Утім, його автори зазначають, що таким чином зекономлять кошти людей, які стикаються із судами. А противники вважають, що заощаджувати на фахівцях — не варіант. Як КС вирішує, чи порушить скасування адвокатської монополії права громадян, дізнаєтесь у статті «Привілей чи професіоналізм». 

 

Президент підписав закон (проект №1056-1), анонсований як такий, що посилить захист права власності. Документ викликав активну дискусію серед юристів стосовно доцільності запровадження нових обмежень. Як вплинуть запропоновані нововведення на боротьбу з рейдерством, розповіли у статті «З довірою до е-ідентифікації» ДМИТРО ГРОНЬ, радник EVRIS, та ОЛЕКСІЙ НЕДОШОВЕНКО, молодший юрист EVRIS.

 

Наприкінці жовтня Верховна Рада планує прийняти закон «Про Бюро фінансових розслідувань» (№1208-2). Фактично створюється новий силовий орган із дуже широким спектром прав і низькою відповідальністю перед суспільством (як, втім, у всіх). Докладніше про новий орган, розповів у статті «Уповноважений «кошмарити»» ОЛЕГ БАБІЧ, адвокат, керуючий партнер АО «Баклер».

 

Адвокати разом із представниками Національного депозитарію обговорили проблеми системи корпоративного управління в акціонерних товариствах і товариствах з обмеженою відповідальністю. Про новий механізм захисту права власності на частку в ТОВ, читайте у матеріалі «Лабіринти мінотавра».

 

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, до яких змін готуватися бізнесу. Зокрема, назвав фактори, які істотно впливають на реформу податкової системи, а також зауважив, що винуватих без вини поменшає. До яких новацій в оподаткуванні варто готуватися, читайте у статті «Фіскальний баланс».

Закон і Бізнес