Закон і Бізнес


Справедливость на камеру

«Я судья, а не работник отдела по повышению доходов городской власти»


№41 (1443) 19.10—25.10.2019
17884

Этого судью из провинциального американского городка называют справедливым в мире. Он часто просит детей подсудимых помогать ему с вынесением решений, уменьшает размеры штрафов и освобождает от административной ответственности. Судебные заседания под его председательством снимают на видео, и они набирают миллионные просмотры по всему миру.


 «Ніколи не бери грошей з бідняків»

Франческо (Френк) Капріо — головний муніципальний суддя в Провіденсі (штат Род-Айленд). Він розглядає справи про дрібні злочини й порушення правил дорожнього руху. Судові процеси під головуванням Ф.Капріо понад 20 років транслювали по місцевому телебаченню.

Коли молодший брат судді розмістив ролики на YouTube, вони стали вірусними. З 24 вересня 2018 року «Спійманий у Провіденсі» показують у США на каналі ABC6. У цьому році шоу подивилося більш як 100 млн осіб у світі. У ньому немає акторів і постановочних вироків: усе відбувається по-справжньому.

Ф.Капріо народився 23 листопада 1936 року в сім’ї Антоніо й Філомени Капріо в Провіденсі. Його батько був італійським іммігрантом, мати — американкою. Ф.Капріо закінчив центральну середню школу, працював посудомийником і чистильником взуття.

«Мої батьки мріяли, щоб їхні діти досягли успіху в суспільстві та стали гарними, порядними, чесними людьми. Мій тато був молочником. Рано-вранці, десь о 4:00, він будив мене і мого брата, щоб ми працювали на вантажівці з молоком, і постійно нагадував нам: «Якщо ви не хочете робити це все життя, знайдіть спосіб уступити в коледж, тому що я вам такої можливості дати не можу», — розповів Ф.Капріо.

Також його батько говорив: «Коли ти виростеш, то станеш юристом. Але запам’ятай умови, в яких ти ріс. Якби нам зараз знадобився юрист, ми не змогли б його собі дозволити. Ніколи не бери грошей з бідняків, устигнеш заробити на заможних».

Ф.Капріо не просто вивчився на юриста, а й отримав ступінь доктора права. З 1985 року він працює муніципальним суддею. Одружений, має п’ятеро дітей, семеро внуків і двох правнуків.

«У суді необхідний людський елемент»

Ф.Капріо називають найсправедливішим суддею у світі: він часто знижує розміри штрафів або відпускає людей без покарання. «Так, жінка проїхала на червоний, але в неї зараз стільки інших проблем у житті, що цей штраф зробить її дуже нещасною й вона не зможе ввечері погодувати дітей. Хтось скаже: «Закон є закон. Штраф!» Але, якби все було так просто, навіщо потрібні були б судді? Достатньо було б бездушного автомата, який говорив би: «Винен, не винен». У суді необхідний людський елемент», — міркує суддя.

«Гадаю, успіх проекту в тому, що він показує людяну державу. Таке подобається не тільки американцям, а й глядачам з усього світу. Приємно бачити по телебаченню співчуття та розуміння. Це рідкість сьогодні», — вважає Ф.Капріо.

Деякі звинувачують суддю в зайвій м’якості, якою дехто зловживає. На це він відповідає: «Мене не використовують, повірте мені. Я все життя взаємодію з робітничим класом. Я працював рознощиком газет, чистив взуття, допомагав батькові з доставкою молока. Я знаю цих людей. Іноді вони отримують м’якший вирок, ніж заслуговують», — визнає Ф.Капріо.

Його розуміння справедливості таке: якщо припуститися помилки на користь держави та взяти з людини більше грошей, ніж вона може заплатити, це зламає її. «Влада держави далеко не пропорційна владі окремої людини. І хай мені грець, якщо я перевищу повноваження свого суду й надломлю людину до кінця її життя. Якщо помилятися, то в інший бік. Хай краще фінансово постраждає міська влада... Я суддя, а не працівник відділу з підвищення доходів», — пояснив суддя.

Так, недавно він не став карати водія, який перевищив швидкість на ділянці біля школи. «Я поспішав відвезти свого хлопчика на здавання аналізів», — пояснив порушник. Незвичність ситуації в тому, що сину — 63 роки, а самому водієві — 96. Ф.Капріо назвав його добрим батьком і припинив провадження.