Закон і Бізнес


Шаг к невозможному

Адвокаты назвали тех, кто наиболее способствует их профессиональному успеху


.

№40 (1442) 12.10—18.10.2019
Амина БЕКМИРЗАЕВА
8017

Во время церемонии награждения отличием «Адвокат года 2019» юристы делились своими достижениями, затрагивали больные вопросы и называли тех, кто помогает им становиться лучше.


Два постулати

Церемонію нагородження переможців всеукраїнського незалежного публічного конкурсу «Адвокат року 2019» відкрила президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош. Вона привітала присутніх із Днем юриста. Зокрема, зазначила, що минулий рік для адвокатів був складним і цікавим одночасно. Проте нині юристи разом зі всією країною вступили в новий вир реформ, тож варто готуватися до плідної праці.

Голова наглядової ради ААУ Ольга Дмитрієва своєю чергою наголосила, що найголовніше в адвокатській діяльності — це добре ім’я та принципи, на яких будується правова держава. І якщо ці два постулати збігаються, то адвокат може пишатися своїм шляхом. Крім цього, вона побажала присутнім завжди залишатися в тонусі та не втрачати ентузіазму на цій нелегкій ниві.

Проте церемонія нагородження розпочалась із сумної ноти. Адже першу премію було віддано людині, яка не брала участі в змаганні, не висувала своєї кандидатури та не мала можливості бути присутньою на заході. За внесок у розвиток юриспруденції почесною нагородою було відзначено легенду української адвокатури — Василя Кисіля. Він залишив безліч виграних справ, величезний науковий доробок, його учні досягли неймовірних успіхів у професійній діяльності. Тож залишив світло після себе, а його справа житиме вічно.

Екзотичні пригоди

Проте ложка суму не зіпсувала свята, тож перейшли до інших номінацій. Спочатку нагороди дісталися тим, хто, на перший погляд, адвокатського свідоцтва не має. Так, першими нагородили юристів-держслужбовців. І, хоча сама нагорода була несподіваною, номінанти були беззаперечними. Вони вибачалися перед колегами за те, що тепер з ними по різні боки барикад.

Зокрема, Іван Ліщина наголосив, що держава — це дуже поганий клієнт. А Агія Загребельська зазначила, що адвокатура дає дуже добрий старт, але, щоб працювати на державу, варто змінювати свідомість. Так, вона уявила, що її клієнт тепер — це конкуренція.

Згодом перейшли до досягнень на професійній ниві. Загалом це 23 номінації, в яких було нагороджено понад 100 адвокатів. Номінанти під час нагородження дякували Богові, своїм близьким, команді… та державним органам. Адже якби не свавілля чиновників, то адвокати мали б значно менше можливостей для професійного успіху.

Під час нагородження переможців у категорії «IT-право» юристи обговорили й перспективу заміни багатьох процесів штучним інтелектом. І, доки деякі адвокати стурбовані швидким розвитком інформаційних технологій, правники, які спеціалізуються у сфері ІТ, упевнені, що штучний інтелект адвокатові не ворог. Адже ніщо не може замінити ні людяного ставлення, ні тепла, ні креативу. Адвокатська практика не стає легшою, навпаки, деякі процеси ускладнюються. Тож штучний інтелект — це лише програма, побудована на чітких алгоритмах. Однак у реаліях України жоден штучний розум не впорається. «Ми живемо наче у відомому серіалі «Форс-мажори», проте набагато цікавіше», — стверджували номінанти.

Попри те що представників прокуратури та контролюючих органів на святі не було, їх згадували доволі часто. І не лише українських правоохоронців, а й міжнародних. Устигли подякувати навіть піратам. Так, номінанти у сфері морського права хизувалися тим, що їхнє життя перенасичене закордонними подорожами й екзотичними пригодами.

Як виявилося, деякі з адвокатів уже почали це робити. Так, цьогоріч, окрім професійних, адвокати отримували нагороди за досягнення у сфері творчості та краси. Присутні погодилися з тим, що проблема адвокатського вигорання є навіть гострішою, ніж про неї звикли говорити. Тож, щоб упевнено стояти за штурвалом судових справ та обходити рифи в морі конфліктів, варто іноді переключатися на іншу діяльність. Українські адвокати з успіхом це роблять, видаючи збірки власних оповідань, віршів, малюючи картини та беручи участь у конкурсах краси.

Особливі нагороди

Не оминули увагою і внесок тих, хто з адвокатської практики перейшов на наступний шабель. Так, нагороди отримували за успіхи на ниві законотворчості та політики. І хоча всім відомо, що найбільші гроші ходять у політиці, іноді й політичним діячам потрібен гарний адвокат.

Крім приємностей, пов’язаних із отриманням нагород, говорили адвокати і про свій біль. Адже порушення прав захисників є досить поширеною проблемою, про яку навіть говорили на міжнародному рівні. Так, за наполегливої праці Георгія Логвинського підготовлено проект Конвенції про захист прав адвокатів. Адже до сьогодні існували особливі гарантії захисту для різних професійних спільнот, проте адвокатура не виносила своїх проблем на публічне обговорення.

Також не скорочується попит на створення юридичного контенту та дозвілля для адвокатів. Така тенденція була підтверджена запровадженням номінацій «За найкращу ТВ-програму на юридичну тематику», «Найкраща програма в соцмережах про юристів» та «Найкращий проект Асоціації адвокатів України».

Неодноразового визнання заслужив започаткований Катериною Власюк проект «Жіночий клуб». Вона звернула увагу жінок на необхідність щоденно мати час виключно для себе. Таку пораду К.Власюк використовує в щоденному житті. Тож саме це дало їй можливість не зважати на думку інших та втілити дитячу мрію про перемогу в конкурсі краси.

Особливою нагородою «За вагомий внесок у розвиток ААУ» було нагороджено Ольгу Дмитрієву. Вона, звернувшись до присутніх, нагадала, що українські правники — це перфекціоністи, тож віддані своїй справі цілком та без залишку. «Ми хочемо бачити Україну потужною правовою державою. Проте це неможливо без сильної адвокатури», — заявила О.Дмитрієва.

Безперечно, сезон 2019—2020 років обіцяє бути цікавим для розвитку українського права та держави. Однак адвокати до цього готові. А такі заходи покликані нагадати, що адвокатура — більше, ніж професія, це спосіб життя.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Катерина ВЛАСЮК,
голова комітету ААУ із сімейного права, адвокат

— Як народилася ідея створити професійну жіночу спільноту?

— Я в юридичній професії понад 15 років і років зо 3 тому почала відчувати реальне професійне вигорання. Тож виникла ідея створити жіночий клуб, щоб раз на місяць ми збиралися не для профільних питань, а спілкувалися на теми краси, психологічного здоров’я, того, як досягати своїх цілей. Ті жінки, які регулярно відвідують наші заходи, не завжди є адвокатами. Проте в моменти зустрічей вони не займаються справами й мають частинку життя, яка належить виключно їм.

— Що ви порадите жінкам, аби вберегти сімейний корабель від штормів?

— Ви повинні завжди мати час для себе. Ви можете мати поруч чудового чоловіка, дружну родину. Проте ви просто зобов’язані піклуватися про себе. Беріть тижневик і плануйте маленькі дівочі задоволення. Витрачати на себе годину на день — це необхідніть. Якщо ви не будете думати про себе, то ніколи не станете щасливою. А поряд з нещасною жінкою ніхто не може бути щасливим. І саме це заводить сімейний корабель на рифи.

Ольга ДМИТРІЄВА,
колова Вищої ревізійної комісії адвокатури

— Сьогодні ви отримали нагороду за «Вагомий внесок у розвиток ААУ». Які маєте плани щодо подальшої діяльності?

— Плани величезні. За час свого існування ми перетворилися з невеличкої асоціації в потужну правову спільноту. Тож будемо зберігати наші найкращі напрацювання. Також у цьому році плануємо розширити спектр нашої співпраці та залучати до нас не тільки представників адвокатської спільноти. Адже правові питання — це не фікція, це правила, якими користується бізнес. І, лише співпрацюючи, ми здатні створити передумови для розквіту України. Сьогодні було багато номінацій, і не тільки за досягнення в адвокатській діяльності. Отже, бажаю адвокатам творчої наснаги, мужності та хоча б по 8 год. на сон.

 

ОПИТУВАННЯ «ЗіБ»

Що для вас означає відзнака «Адвокат року»?

Георгій ЛОГВИНСЬКИЙ,
народний депутат України, адвокат, переможець у номінації «Кращий юрист — захисник прав адвокатів на міжнародному рівні»:

— Я вважаю, що в генералів є зірочки, у прокурорів — якісь подяки з довгими назвами, а в адвокатів є тільки те, що вони адвокати. Тому, коли адвокати обирають інших адвокатів, стимулюють, підтримують один одного, то, напевно, це і є ті зірки на погонах, які є в представників наших правоохоронних органів.

Узагалі я переконаний, що адвокатура все більше стає непростою професією й адвокатського щастя стає все менше. А, як ми знаємо, адвокатське щастя — це перерва між двома адвокатськими нещастями. Тому маємо ще один привід підняти келихи, побачити один одного, посміхнутися, це завжди позитивно.

Віктор КОБИЛЯНСЬКИЙ,
адвокат, голова комітету ААУ із земельного права, переможець у номінації «Аграрне та земельне право»:

— Перш за все премія — адекватна. Я вважаю, що дійсно оцінюють людей за фахом, за їхніми знаннями, за успіхами. От чесність у номінації, в якій я брав участь, переконаний абсолютно, справедливо показує кількість переможців: і представники Totum, і Олександрова — це люди, дійсно в цій галузі відомі. Переконаний також, що в інших номінаціях усе те саме. Можу згадати тих, кого особисто знаю: Юрія Хапка, Германа Тасліцького.

Зрозуміло, що це визнання адвокатською спільнотою, воно впливає на імідж. Це приємна нагорода, хоча вона не позбавляє роботи й не приносить більше доходів. Але вона сприяє також тому, що адвокати більше спілкуються між собою. З багатьма колегами ми можемо виступати конкурентами в судах, але в нас, по суті, відносини партнерів. Це приємно.

Олександр ПЕТРИЧЕНКО,
адвокат, переможець у номінації «Антирейдерська практика»:

— За моєї пам’яті це достатньо серйозний та вагомий конкурс, який щороку дає якийсь показник рівня адвокатів, їхніх знань і визнання серед колег. Тому вважаю, що цей конкурс — однозначно прекрасна ідея.

Другий раз уже тут, тому можу сказати, що з кожним роком усе краще. Це радує.

Плюс нові особи, які з’являються на адвокатському небосхилі. Це говорить про те, що асоціація розвивається, до неї приходять нові люди, і це чудово. Маємо місце, де можна поспілкуватися неформально, зустріти старих друзів, яких усе ніяк не виходить побачити протягом року.

Я веду, можна сказати, публічний спосіб життя в професійному середовищі та прагну ділитися з колегами тим, що напрацював за роки, включно з 20-річним досвідом роботи в різних компаніях. Відповідно, не раз стикався з бажанням третіх осіб і конкурентів скористатися тим, що мої клієнти напрацьовували роками.

Мені здається, я зумів показати колегам і оточенню, які голосували в Інтернеті, що я щось привніс, напевно, в захист корпоративного сектору. Сподіваюся, що мій скромний внесок зміцнить захист бізнесу в цілому.

Наталія ПЛІСА,
адвокат, переможець у номінації «Кращий юрист-творець»:

— Творчість у мене була первинною, але після закінчення школи я трохи відійшла від цієї ідеї. Здобула освіту вчителя французької мови, потім через роки завдяки своєму нинішньому партнерові — адвокатові Андрію Цепункову — стала юристом, здобула другу вищу освіту. І з його ж легкої руки пішла в адвокатуру.

Жорсткість професії адвоката доповнюється творчістю. Це свого роду віддушина, яка не дає заглибитися в ті негативні моменти, які наша професія в собі містить, на жаль. Цього року в мене збулася чергова мрія — пройшов мій творчий вечір авторської пісні. Багато адвокатів, мої друзі, мене в цьому підтримують і були гостями на вечорі.

Я випустила книжку віршів, нині готується наступна. Я взагалі вважаю, що адвокат — дуже творча професія, тому що тут доводиться імпровізувати, грати різні ролі, бути актором в якомусь сенсі.

Світлана СЕРГЄЄВА,
адвокат, медіатор, переможець у номінації «Міжнародний арбітраж»:

— Не можу сказати, що ця премія для мене несподівана, але все одно приємна. До того ж онлайн-голосування — це не головне, ще й експертна комісія засідала, ухвалювала рішення.

Уперше беру участь у такому конкурсі, і для мене це вихід із «зони комфорту», коли хтось мене оцінює, крім клієнтів і ринку. Хоча завжди себе прагну із цієї «зони» виштовхувати, щоб стати кращою версією самої себе.

Про себе можу сказати, що на сторінках у «Фейсбуку» відображаю всю свою професійну діяльність. Тому що тепер такий час: якщо тебе немає в Інтернеті — значить, ти не існуєш. Мені здається, що про свою роботу потрібно говорити. Це підтягує до тебе однодумців, для більш молодих ти є прикладом, на когось дивишся — і теж удосконалюєшся.

Андрій ТАМОШЮНАС,
адвокат, переможець у номінації «Податкове право»:

— Велике спасибі за організацію заходу, спасибі за визнання. Організація — на дуже високому рівні. На мій суб’єктивний погляд, це, з одного боку, визнання, з другого — подяка клієнтів. І, звичайно ж, це свідчення того, що професійний вектор обраний дуже правильно.

Денис ПОНОМАРЕНКО,
адвокат, переможець у номінації «Краще відділення Асоціації адвокатів України»:

— Для мене абсолютно несподівано, що другий рік мене визнали кращим головою відділення асоціації. Проте, напевно, це об’єктивно, тому що робота відділення — це не лише його робота, це робота цілої команди. І я вважаю, що за будь-яким досягненням у професійній сфері стоїть насправді дуже багато людей: члени сім’ї, партнери, друзі. Тобто ті люди, які тебе постійно мотивують, які довіряють тобі. І коли ти десь посковзнешся, вони завжди готові підставити плече, щоб ти не впав. Тому важлива командна робота, і це робота АО Barristers.