Закон і Бізнес


Поджог среди ночи

ГПУ и МВД призвали раскрыть преступления против судей в кратчайшие сроки


№40 (1442) 12.10—18.10.2019
Ирина ЛЕГКА, пресс-секретарь Херсонского апелляционного суда
4552

В ночь на 8 октября неизвестные подожгли жилой дом супругов — судей Пилипенко, работающих в Чаплинском районном и Новокаховском городском судах Херсонской области. В тот же день председатель Херсонского апелляционного суда Александр Коровайко обратился с соответствующими сообщениями в Высший совет правосудия и Раду судей.


За ініціативою голови Херсонського апеляційного суду було проведено координаційну нараду з представниками правоохоронних органів області.

Цей злочин стосовно колег викликав глибоке занепокоєння у колективу установи. До того ж загрозливими є й загальні тенденції в питаннях особистої безпеки суддів, спричинені непоодинокими випадками посягання на життя та здоров’я, майно суддів та членів їхніх сімей. Тож було написане звернення до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, ВРП та РСУ.

Як у ньому зазначається, житловий будинок, де мешкають Ірина та Сергій Пилипенки, був підпалений шляхом підкидання трьох пляшок із запалювальною речовиною на подвір’я та у вікно горища. Це спричинило займання, яке було локалізовано службою порятунку.

Наразі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч.2 ст.378 Кримінального кодексу («Умисне знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя чи присяжного»).

Судді нагадують, що відповідно до ч.8 ст.126 Конституції держава гарантує особисту безпеку судді та членів його сім’ї. «Ми всі розуміємо, що робота судді є важливою, але водночас небезпечною, оскільки поєднана з різноманітними ризиками», — зазначається у зверненні. Але випадки погроз, посягань на життя і здоров’я, пошкодження майна суддів та членів їхніх сімей набувають загрозливого характеру, оскільки останнім часом є непоодинокими та свідчать про існування системної проблеми гарантування особистої безпеки суддів.

Тож колектив апеляційного суду закликав ГПУ та МВС невідкладно вжити всіх можливих заходів щодо забезпечення ефективного, ретельного розслідування і розкриття злочинів стосовно суддів у найкоротші строки та притягнення винних до кримінальної відповідальності.

ВРП як колегіальний орган суддівського врядування та РСУ як вищий орган суддівського самоврядування закликають невідкладно вжити всіх передбачених чинним законодавством заходів реагування задля підвищення рівня захищеності суддів та членів їхніх сімей від будь-яких злочинних посягань, забезпечення якнайшвидшого реагування на випадки звернення з повідомленнями про загрози життю та здоров’ю суддів та членів їхніх сімей, оскільки з цим пов’язаний авторитет держави та судової влади.

 

КОМЕНТАР

Валентина ДАНІШЕВСЬКА,
Голова Верховного Суду:

— Зухвалий підпал будинку суддів Чаплинського районного суду й Новокаховського міського суду Херсонської області є черговою спробою залякування суддів.

Скоєння злочинів, пов’язаних зі службовою діяльністю суддів, є вкрай небезпечною практикою втручання в роботу суду та потребує негайного реагування з боку правоохоронних органів. Останнім часом почастішали напади на адвокатів та суддів, і обов’язок влади — віднайти ефективні механізми попередження таких ситуацій.

Ми знаємо багато випадків утручання в діяльність судді. Але притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності відбувається значно рідше. Гарантії безпеки та незалежності суддів мають не тільки закріплюватися в Конституції та у профільному законодавстві, а й реалізовуватися державою під час провадження суддями своєї професійної діяльності.

Богдан МОНІЧ,
голова Ради суддів:

— Судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави. Правоохоронні органи зобов’язані вживати необхідних заходів для гарантування безпеки судді, членів його сім’ї та збереження майна.

Вчинені у зв’язку зі службовою діяльністю судді посягання на його життя і здоров’я, знищення чи пошкодження його майна, погроза вбивством чи насильством, образа чи наклеп на нього, а також посягання на життя і здоров’я родичів судді мають тягнути за собою невідворотну відповідальність, а тому розкриття цього зухвалого злочину повинне стати справою честі для правоохоронців.