Закон і Бізнес


Миллиарды к нагрудным знакам

Хватит ли 3 судьям 2 секретарей, а помощникам обещаний о деньгах?


Зеновій Холоднюк сподівається, що до кінця поточного року планові показники бюджету ДСАУ на 2020 р. збільшаться на 500 млн грн.

№38 (1440) 28.09—04.10.2019
София КОНДРАТЮК
825464

Раду судей можно назвать опекуном судебной системы. На последнем заседании ее члены обсуждали, кого из работников аппарата отметить в канун Дня юриста, какой нагрудный знак не будет трудно носить на мантии и сколько будут получать судьи первой и апелляционной инстанций. Напоследок затрагивался вопрос аппарата: проблема текучки кадров всем известна, но в Государственной судебной администрации решили обеспечить судей, а их помощников оставить в очереди за повышением зарплаты.


Дуелі, знаки та відзнаки

На одному з попередніх засідань органу самоврядування були присутні судді вищих спеціалізованих та Верховного судів, які чекали візиту до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з приводу їх переведення до інших установ. Вони відвідали колег з ради, аби попросити їх бути такими собі секундантами між ними та комісією.

Судді непокоїлися через те, що їхні скарги на дії «кваліфікаційників» можуть вплинути на розгляд питання, тобто виникає конфлікт інтересів, вирішувати який зобов’язаний орган самоврядування. Адже 27 вересня ВККС мала розглядати питання про їхнє рекомендування для переведення. А за тиждень до цього «самоврядники» самоусунулись від участі у цьому засіданні, оскільки не побачили для цього підстав. Адже, на їхню думку, яка підтверджується п.7 рішення ради від 7.09.2017 №46, в разі виявлення конфлікту інтересів член ВККС має заявити самовідвід та/або усунутись від виконання певних завдань і від участі в обговоренні певних питань. А тому присутність уповноважених від ради без права голосу була б зайвою.

Продовжили серію конфлікту інтересів інциденти в Октябрському районному суді м.Полтави та Чернігівському окружному адміністративному суді. У першому працює відома суддя Лариса Гольник, яка перебуває у конфронтації з очільником установи. Цей конфліктний клубок розплутують ще з грудня минулого року, і у вересні поточного члени ради ще не були готові розплутати його остаточно.

У другому суді працюють двоє служителів Феміди, які визнають, що перебувають у близьких стосунках і здійснюють правосуддя в одній колегії під номером 4. Здавалося б, розвести їх по двох окремих — не становить великих труднощів. Проте колеги чомусь не приймають такого рішення на зборах. Причому розбиратися із проблемою вже відряджали робочу групу із членів РСУ.

Так, суддя Кропивницького апеляційного суду Людмила Дьомич, яка відвідувала Чернігів, зауважила, що законники не виявляють бажання розв’язати цей конфлікт. А голова установи взагалі пропонував перевести одного із закоханих до іншої установи. Тому «самоврядники» змогли лише рекомендувати голові суду провести збори, щоб перевести одного із законників до іншої колегії, і навіть визначили для цього дедлайн. Якщо ж і після цього нічого не зміниться, РСУ доведеться звернутися до Вищої ради правосуддя, аби вона визначила, чи не містить така ситуація ознак дисциплінарного проступку з боку суддів, які утримуються від голосування.

Крім обговорення таких досить неприємних ситуацій, судді-«самоврядники» займалися творчою роботою. Готуючись до професійного свята — Дня юриста, члени ради підготували списки працівників апарату та суддів у відставці, яких було вирішено відзначити у цьому році. Переконавшись, що усі правки до проекту внесені, присутні затвердили відповідне рішення щодо заохочення.

Багато суддів обговорювали питання про важливий елемент суддівського стилю — нагрудний знак. Спочатку пропонували зробити його більшим — діаметром 7 см, потім зупинилися на легшому варіанті — діаметром 5 см. Тільки не вирішили, що саме має бути зображено на символі суддівської влади — тризуб чи терези. Визначаться тоді, коли Державна судова адміністрація виготовить обидва зразки.

На цьому лірична частина засідання завершилась і почалась прагматична — про суми і кількість помічників законників.

Більше—менше, важче—легше

Було анонсовано, що на суди чекають штатні зміни. Як зазначив голова ДСАУ Зеновій Холоднюк, вже в листопаді поточного року мають бути представлені нові розрахунки навантаження на суддів. Спираючись на них, визначатимуть і необхідну кількість суддів та працівників апарату.

Проте члени органу самоврядування дійшли думки, що визначати граничну кількість останніх потрібно окремо для кожного суду. Так, з’явилася версія, що секретарів судових засідань вистачить не для всіх, тобто з 3-ма суддями працюватимуть лише двоє секретарів. Адже штатні рамки розширити не вийде. Утім, якщо їхній брак заведе у глухий кут, можна буде спробувати скоротити прес-служби судів на користь працівників апарату. Адже нині події в кожному суді, зокрема в апеляційних, висвітлюють щонайменше 4 особи.

Гарна новина для суддів: з 1.01.2020 вони отримуватимуть винагороду відповідно до збільшеного прожиткового мінімуму — 2102 грн. Так, у ДСАУ пообіцяли, що судді апеляційних інстанцій отримуватимуть 50 п.м., а першої — 30. Більше того, ці кошти вже закладені у фонд оплати праці на наступний рік, тобто законники можуть спати спокійно.

На відміну від помічників. Адже забезпечити підвищення помічникам та секретарям не змогли. Трохи «вин-не» в цьому і рішення Конституційного Суду, яке фактично вирівняло суддівські винагороди і потягнуло з бюджету кілька мільярдів.

І хоча вкотре історія про обділений апарат так і не закінчилася хепі-ендом, голова ради Богдан Моніч звертатиметься до спікера та очільників профільних комітетів, аби примножити суддівські видатки. А ДСАУ продовжить виводити зарплати помічників на рівень 2018 р. Як це відбувається на практиці, може спостерігати кожен працівник апарату в будь-якому регіоні України.

У підсумку було прийнято 13 рішень. Забобони забобонами, але попрацювали члени ради плідно, хоча низку нагальних питань залишили на завтра, а від вирішення деяких самоусунулись. Утім, у зв’язку з прийдешніми змінами роботи у них не поменшає.

 

ПРЯМА МОВА

Галина ДІБРОВА,
суддя-спікер Південно-Західного апеляційного господарського суду, член Ради суддів:

— Я пропоную ДСАУ не визначати граничної кількості помічників суддів, оскільки це патронатна служба, яка регулюється строковим трудовим контрактом із кожним суддею.

Якщо суддя вважатиме, що йому потрібні 2 помічники, не можна обмежувати його конкретною кількістю. Вона залежить від конкретного суду, навантаження суддів та їхніх потреб.

Зеновій ХОЛОДНЮК,
голова Державної судової адміністрації:

— Що стосується суддівської винагороди, то вона на 100% забезпечена фондом заробітної плати. Що стосується працівників апарату, то із 27000 забезпечено лише 1800 при середньомісячній заробітній платі 19000 грн.

Ми не займаємося визначенням окладу конкретного працівника апарату: для цього є голова суду та керівник апарату, які несуть за це відповідальність, стежачи за тим, як працює людина і на який рівень середньої заробітної плати може розраховувати.