Закон і Бізнес


Сам себя не похвалишь…

В Верховном Суде хотят нанять пиар-компанию и предостерегают от наступления на свою независимость


№37 (1439) 21.09—27.09.2019
Павлина КАМЕНСКИХ
8669

Служителям Фемиды не нравится, что законотворцы считают их дармоедами, которых нужно «сделать вместе». Их возмущает, что люди, ничего в этом не понимающие, решают их судьбу.


Комікси для депутата

На черговий Пленум ВС зібралося так багато суддів, що журналістам у залі майже не залишилося місця. Тож дехто сидів просто на сходах.

Основною темою обговорення стало ймовірне скорочення складу ВС наполовину. «Ця ситуація є для нас суперкризовою, — заявила Голова ВС Валентина Данішевська. — Йдеться про авторитет держави Україна, суддів потрібно залучати і консультуватися з ними у справах, які їх стосуються».

Присутні судді також висловили невдоволення майбутнім скороченням, адже це збільшить навантаження на тих, хто залишиться. Справ і зараз багато, деякі законники мають нерозглянуті справи ще з 2014 року, які отримали у спадок від вищих спеціалізованих та Верховного судів.

Утім, законотворці обіцяють ввести додаткові фільтри для тих, хто хоче судитися, аж доки на дійде до найвищої інстанції. Таким чином, передбачається, що до ВС потраплятиме менше справ. Наприклад, можуть запровадити чіткий поділ на юрисдикції і «верховникам» не доведеться більше ламати голову над тим, кому із судів належить розглядати той чи інший спір.

Однак В.Данішевська вважає обіцянку ухвалити закон про зменшення навантаження через впровадження додаткових процесуальних фільтрів сумнівною. Адже іноді касаційні суди є останньою інстанцією, яка може усунути помилку апеляції. А апеляційні, які також укомплектовані лише наполовину, настільки завантажені, що іноді приймають неякісні рішення. Шосту частину всіх рішень ВС скасовує.

Нині до ВС щодня надходить близько 360 касаційних скарг, тож він перевантажений справами. «Закон приймають невідкладно, а справи ми маємо відкласти на роки», — обурився хтось із зали. Цього року судді цивільного суду розглянули 31 тис. справ і ще у залишку — 15 тис.

Суддя Касаційного кримінального суду Аркадій Бущенко запропонував пояснити людям необхідність роботи усього складу ВС. Адже це насамперед потрібно не суддям, а людям, які до них звертаються. Для того щоб розтлумачити свою позицію як сторонам проваджень, так і новообраним законотворцям, запропонував найняти піар-компанію. Вона могла б знімати короткі рекламні ролики про те, як бабуся роками чекає на судове рішення, а його все нема і нема, адже судді не встигають виконувати роботу. Або про те, як не може сплатити судовий збір.

На думку законника, народні депутати не мають уявлення, як працює судова система. Однак вони прагнуть високих рейтингів довіри суспільства, а суддів вважають дармоїдами, які отримують високу зарплату, тому «їх треба зробити». «Варто розробити абетку для народних депутатів, можливо, намалювати комікс», — сказав А.Бущенко.

Його колега запропонував звернутися на телебачення і зробити сюжет у новинах, який міг би пояснити людям, що якість правосуддя — в їхніх інтересах.

Анонімки для ВРП

Утім, не лише скорочення стало причиною обурення «верховників» законопроектом №1008. У ньому вони вбачають загрозу законності загалом. Адже згідно з процедурою проекти законів, що стосуються судоустрою, мають вноситися після консультації з Вищою радою правосуддя. Й остання має бути тим щитом, який захищає служителів Феміди від свавілля влади. Однак цього не сталось і, попри відсутність схвального висновку ВРП, закон таки потрапив на розгляд народних обранців.

Таку зневагу до процедури судді вважають негативним явищем. Їм здається, що в такий спосіб руйнують Конституцію. Якщо владі вдасться прийняти цей документ без згоди ВРП, то надалі законотворці зможуть вносити будь-які зміни до законів, що призведе до свавілля можновладців. Адже має працювати система стримувань і противаг.

Наступ на свою незалежність служителі Феміди бачать ще й з іншого боку. Зокрема, завдяки новому закону, який дозволить анонімно скаржитися на суддів, компанії, невдоволені рішеннями, можуть у такий спосіб дискредитувати вищу судову інстанцію.

«Суддя — звичайна людина, яку можна залякати. Але суддю не лякають громадяни чи інвестори, які приходять до суду. Суддю може залякати лише влада — звільненням, кримінальними справами… Слід зрозуміти, що забезпечення суддів, гарантії незмінюваності — це ті гарантії, які надаються людям, а не суддям», — заявила В.Данішевська.

Про наступ на їхню незалежність судді хочуть поскаржитися міжнародним партнерам. «Наша делегація їде до Страсбурга, тому треба скласти текст звернення», — підсумувала В.Данішевська.

Загалом судді ВС вважають, що комунікацію з міжнародною правничою спільнотою слід розширювати.

Зрештою, судді ВС проголосували за те, що новий закон у теперішній редакції порушує гарантії їхньої незалежності. А також вирішили повністю підтримати консультативний висновок ВРП.

Світлий бік медалі

Однак були у новому законі пункти, які все ж сподобалися служителям Феміди. Наприклад, зрівняння заробітної плати тих, хто пройшов кваліфікаційне оцінювання, і тих, хто не пройшов. Та й скорочення свого складу вони вважають можливим — колись у майбутньому.

Але для того, щоб це відбулося, спершу слід покращити якість роботи попередніх двох інстанцій. Насамперед для цього потрібно призначити необхідну кількість суддів. Далі варто забезпечити певну єдність судової практики, щоб у двох аналогічних справах не було двох протилежних рішень.

Лише тоді, коли вдасться досягнути цієї єдності, можна буде повною мірою застосувати всі процесуальні фільтри для оскарження. Тоді нарешті ВС отримуватиме менше справ. І якщо на той час він розгляне всі свої попередні провадження, які лежать на полицях по кілька років, лише тоді можна буде скоротити кількість служителів Феміди.