Закон і Бізнес


Адвокаты хотят предоставить предложения по реформированию правовой системы


10.09.2019 14:03
2874

Ассоциация адвокатов Украины настаивает привлечь к обсуждению законодательных инициатив широкий круг юристов со всех регионов и предоставить свое экспертное видение реформ со стороны адвокатского сообщества.


Об этом говорится в открытом обращении Ассоциации адвокатов Украины к Верховой Раде Украины, Комитету Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики и Комиссии по вопросам правовой реформы при Президенте Украины.

В ААУ обеспокоены отсутствием каких-либо экспертных и общественных обсуждений проектов актов, зарегистрированных в Верховной Раде.

По мнению адвокатов, часть из зарегистрированных законопроектов фундаментально влияет на правовую систему государства.

Адвокаты хотят приобщиться к разработке предложений по вопросам совершенствования правовой системы Украины, предоставлять предложения по изменению законодательства об организации судебной власти, правосудия, законодательства об уголовной ответственности, развития юридического образования и тому подобное.

Также в Ассоциации просят включить представителей ААУ в профильные рабочие группы и посещать соответствующие заседания для обсуждения законодательных инициатив.

 

Відкрите звернення Асоціації адвокатів України

 

Всеукраїнська громадська організація "Асоціація адвокатів України", є всеукраїнською громадською неприбутковою організацією, яка створена на засадах професійної належності та об'єднує адвокатів та правників для сприяння розвитку та зміцненню інституту адвокатури в Україні, підвищення рівня правової допомоги допомоги та утвердження правової держави.

Асоціація адвокатів України від часу свого заснування займала активну позицію у сфері захисту прав громадян та розбудови держави, піднімала актуальні теми для обговорення у професійному середовищі, проводила моніторинг поточного стану правової системи в Україні та перспектив і напрямків реформування тощо та готова і в подальшому активно співпрацювати у цих напрямках з усіма державними органами України задля досягнення спільної мети.

Проте Асоціація адвокатів України занепокоєна відсутністю будь-яких експертних і громадських обговорень проектів актів, які зареєстровані у Верховній Раді України. Протягом перших днів роботи парламенту ІХ скликання Президентом і народними депутатами України було зареєстровано та почато розгляд і голосування більше 100 проектів законів. Частина із них фундаментально впливає на правову систему держави, серед яких законопроекти:

- про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (реєстр. № 1013);

- про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) (реєстр. № 1014);

- про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування (реєстр. № 1008);

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (реєстр. № 1009);

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (реєстр. № 1032).

Асоціація вважає одним із своїх пріоритетних напрямів роботу над подальшою  реформою правової системи України на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини і громадянина з урахуванням міжнародних зобов'язань України. Для цього маємо можливості забезпечити та долучитись до розробки пропозицій з питань вдосконалення правової системи України з урахуванням сучасних викликів та потреб демократичного суспільства;  надавати пропозиції стосовно змін до законодавства про організацію судової влади, здійснення правосуддя, законодавства про кримінальну відповідальність та кримінального процесуального законодавства, розвитку юридичної освіти, реформування органів правопорядку тощо; організовувати заходи з широкого громадського обговорення у адвокатському та професійному середовищі законодавчих ініціатив з питань правової реформи в Україні; інших заходів відповідно до статутних цілей.

Підтримуючи в цілому ініціативи щодо реформування правової системи, ми змушені  констатувати відсутність експертного обговорення таких ініціатив.

З огляду на зазначене, звертаємося до Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, Комісії з питань правової реформи при Президентові України з проханням організувати обговорення законодавчих ініціатив за участі зацікавлених сторін, європейських експертів та представників правничої спільноти, пропонуємо включити  представників всеукраїнської громадської організації «Асоціація адвокатів України» до профільних робочих груп та запрошувати наших представників на відповідні засідання для їх обговорення.

Асоціація адвокатів України готова стати майданчиком для таких обговорень, сприяти залученню до них широкого кола правників з усіх регіонів та надавати своє експертне бачення реформ зі сторони адвокатської спільноти.

 

Президент

Всеукраїнської громадської організації

 «Асоціація адвокатів України»                                                                           

 З.Ярош

Закон і Бізнес