Закон і Бізнес


11 врагов коррупции,

или Как судьи ВАКС определились со своей нагрузкой


У невеликому колективі апеляційної палати ВАКС панує повна узгодженість, яка має сприяти роботі суду.

№35 (1437) 07.09—13.09.2019
София КОНДРАТЮК
5018

Кто будет рассматривать дела, направленные на новое слушание? Нужны ли «антикоррупционникам» ювенальные судьи? Кто оказался в резерве и было ли все готово к тому, чтобы через два дня Высший антикоррупционный суд начал работать?


Останні штрихи

Напередодні урочистого запуску нової спеціалізованої установи організаційними питаннями займалась як його перша, так і апеляційна інстанція. На зборах останньої судді скоригували положення, визначили склад колегій та врахували особливості навантаження для тих, хто займає додаткові посади.

Зі своєю скороченою назвою апеляційна палата ВАКС ще не визначилась, як і з делегатами на позачерговий XVІI з’їзд суддів. 6 представників установи не були готові обговорювати ймовірні кандидатури делегатів. Для місцевих загальних судів Рада суддів визначила дедлайн — 30 вересня, очевидно, у палати ще є час. Утім, внутрішні питання, які можуть виникнути вже в перші дні роботи, судді вирішили.

Дискусійним став порядок розгляду справ за нововиявленими обставинами, а саме — передання такого провадження судовій колегії, оскільки Кримінальний процесуальний кодекс прямої вказівки про направлення такого провадження не містить. Голова апеляційної палати ВАКС Даниїла Чорненька припустила, що колегія, яка займалася справою спочатку, вже зробила певні висновки, тому переглядати справу не може. Тоді з’явилась інша пропозиція — повертати такі провадження колегіям, які займалися ними попередньо, оскільки, по-перше, їм вже знайома суть, а по-друге, колегій у палаті не так багато. Тому, на думку Дмитра Михайленка, варто організовувати роботу так, щоб колегії не виконували одну й ту саму роботу.

Врешті-решт судді підтримали компромісний варіант: вирішувати питання розподілу справ, які переглядаються за нововиявленими обставинами, у загальному порядку — через систему автоматизованого розподілу справ. Отже, такі провадження можуть потрапити як до суддів, які вже їх розглядали, так і до нової колегії.

До системи автоматизованого розподілу справ також надходитимуть заяви про повернення застави. Аби в разі зміни запобіжного заходу громадяни зайвий раз не чекали свої гроші, якщо суддя, який брав участь у розгляді справи, наприклад, пішов у відпустку.

Крім цього, збори суддів визначились, як діяти у разі вимкнення електроенергії, тобто у випадках, коли розподіл справ лягає на плечі керівника апарату суду — Богдана Крикливенка.

Обсяги роботи та плани відпусток

Незважаючи на всі плюси згаданої системи, вона не позбавлена мінусів. І, оскільки до ВАКС прийшли досвідчені судді, пролунала пропозиція щодо змін у визначенні навантаження. Так, Олександр Семенников запропонував «не повідомляти» системі про час перебування на лікарняному та тимчасову втрату працездатності, щоб на визначення навантаження впливала лише відпустка та дні, проведені на навчанні. Адже комп’ютерна програма, до якої включають і позапланову відсутність на роботі, починає зменшувати коефіцієнт навантаження на суддів. Утім, колеги його не підтримали.

Проте визначили, що голові палати Д.Чорненькій коефіцієнт навантаження потрібно знизити до 0,7 (від 1,0) у зв’язку з перебуванням у складі двох колегій, а Валерії Чорній — до 0,9 як члену суддівського самоврядування.

Крім цього, обговорили питання ювенальних суддів, які в антикорупційному судочинстві також мають бути. Перша інстанція із цими посадами вже визначилась, а друга вирішила дочекатись надходження справи за участю неповнолітнього. Перелік ювенальних суддів невеликий — ним має бути законник щонайменше із десятирічним стажем, а таких у палаті лише троє.

Виявилося, що суддям бракує 12-го колеги, щоб розподілити резервних суддів на колегії. Таких мало б бути 2, але мантій не вистачає. Проте Д.Чорненька заявила, що резервних суддів залучатимуть рідко, тому проблем із цим не буде. Вона додала, що судді йтимуть у відпустку всім складом колегії й разом із помічниками та секретарями судових засідань.

Отже, семеро одного не чекатимуть і апеляційна палата має працювати швидко. Як це відбуватиметься на практиці, стане відомо незабаром — як тільки перша інстанція винесе перше антикорупційне рішення і сторона захисту або, не виключено, й обвинувачення скористається своїм правом на оскарження.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Даниїла ЧОРНЕНЬКА,
голова апеляційної палати Вищого антикорупційного суду:

— Як у разі прийняття вплине на навантаження суддів проект про внесення зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду), поданий Президентом?

— За попереднім підрахунком, проведеним Державною судовою адміністрацією, від загальних місцевих судів Вищому антикорупційному суду буде передано близько 3500 справ, з яких понад 200 справ, у яких досудове розслідування проводило Національне антикорупційне бюро України під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Отже, у разі ухвалення запропонованих змін до законодавства їх кількість зменшиться до 200.