Закон і Бізнес


Не потерять кадры

Почему из юридических фирм освобождаются работники и как их удержать


№31-32 (1433-1434) 10.08—21.08.2019
Ксения ТАЛАМАНЧУК
43961

Удвоить прибыль юридической фирмы в условиях постоянно сокращающегося рынка, оказывается, возможно. Однако для этого стоит применить математические модели, предложенные физиками и социологами.


$9,1 мільярда втрат

Нині будь-який бізнес працює в умовах турбулентності, адже неможливо спрогнозувати ні політичний курс, ні економічні показники. Тож в умовах постійного спаду на ринку найціннішим ресурсом стають працівники. Особливо сильно дію цієї тенденції відчувають представники правничої галузі.

Адже тепер юридичним фірмам платять менше, а працювати доводиться все більше. Як наслідок, відбуваються постійні злиття та перетворення юрфірм. І це не дивно, адже клієнти шукають засобів для скорочення витрат і найперше, на чому намагаються зекономити, — на послугах адвокатів. Їхню частину роботи прагнуть перекласти на плечі інхаусів, тож на долю юридичних агентств залишають найскладніші випадки.

У таких умовах кваліфікація власних працівників та їх уміння безпосередньо впливають на рівень доходу фірми. За підрахунками американських статистів, щорічні втрати 400 найвпливовіших юрфірм через втрату кадрів сягають $9,1 млрд.

Клієнти розплатяться

Крім цього, високі показники плинності підривають моральний дух і створюють для фірми погану репутацію. Утім, існують і більш прості засоби для підрахунку втрат. Австралійські вчені довели, що втрати від набору, навчання та професійного вигорання у два з половиною рази перевищують заробітну плату працівника.

Однак не тільки юрфірми страждають від звільнення співробітників за власним бажанням. Ці процеси неминуче зачіпають і інтереси клієнтів. Оскільки вони так само змушені витрачати енергію на встановлення емоційного контакту з новим адвокатом, заново відповідати на запитання та налагоджувати комунікацію.

За підрахунками вчених, якщо рівень оновлення кадрів у юрфірмі перевищує 10—15%, це підвищує ризикованість вашого бізнесу. Тож варто починати шукати проблеми.

Якщо зіставити ці показники з посадами, то не призводить до кризи зміна за ролями на рік: партнерів — 2,5—5%; старших юристів — 7,5—10; молодших юристів — 15—25; адміністративного персоналу — 10—15%.

Однак що робити, якщо ваші показники суттєво відрізняються?

Безсумнівно, варто провести аудит і запитати себе та своїх працівників, чим саме вони не задоволені. Крім цього, не завадить проаналізувати, який відсоток людей звільняється через рік праці у фірмі. Якщо цей показник перевищує запропоновану межу, швидше за все, у компанії відсутня мета або співробітники не розуміють ваших цінностей.

Наступний показник, який потрібно проаналізувати, — це подальше працевлаштування персоналу, який звільнився. Зазвичай, якщо особа звільняється через 3—4 роки після початку роботи, головною передумовою є ліпші умови праці або більша заробітна плата. Якщо ви втрачаєте цінні кадри саме на цьому етапі, слід проаналізувати, чи працюють у вас соціальні ліфти. Адже якщо ні — ви фактично готуєте адвокатів для конкурентів.

Тож, якщо показник осіб, котрі пішли шукати кращу долю після 3—4 років плідної роботи з вами, достатньо великий, існує ризик того, що ви поступово втрачаєте конкурентоспроможність. А відповідно, і ринок, який і без того скорочується.

Стимуляція мозку

Проте варто також наголосити й на більш важливих проблемах українського ринку. Досить часто правники намагаються розв’язати свої проблеми перш за все з роботодавцем. Однак, незважаючи на наявність штатної посади ейчара у великих юрфірмах, досить часто ця особа виконує виключно пошук нових кадрів.

Експерти свідчать, що важливим є запозичення досвіду міжнародних юрфірм, у тому числі й щодо вирішення питань, пов’язаних із кадрами. Адже, якщо ви волієте розвивати власний юридичний бізнес, необхідно створювати можливості для адвокатів бути почутими.

Проблема професійного вигорання насправді є дуже серйозною. Саме тому в цивілізованих країнах адвокатське самоврядування має окрему службу, яка допомагає правникам боротися з емоційними та психологічними проблемами. Хоча, можливо, просто в США частіше проводяться дослідження. Через що там, наприклад, стало відомо, що, за результатами анонімного опитування, майже кожний п’ятий адвокат хоча б раз споживав стимулюючі речовини перед участю в судових процесах.

Не менш утішною є статистика щодо партнерів юрфірм. Адже близько 40% правників не можуть розслабитися та переключитися з робочих проблем без уживання різних психоактивних речовин або алкоголю. Постає логічне запитання: як цьому протистояти?

До чого фізика?

Незважаючи на велику кількість досліджень щодо проблем вигорання співробітників, системні рекомендації розробили фізики. Відповідно до теорії хаосу та теорії соціальних систем сучасний світ перебуває в умовах сингулярності.

Науково-технічний прогрес призводить до необхідності весь час перебувати в напруженні. При цьому будь-який результат має тенденцію до подвоєння, а справа повинна виконуватися за меншу одиницю часу. Такі процеси неминуче зумовлюють дисонанс між можливостями людського мозку та реальними потребами його застосування.

Найгірше в цьому те, що всі механізми, які добре працювали ввечері, зранку будуть старими та непрацюючими. Тож не лише перед правниками, а й перед будь-яким бізнесом постає потреба в змінах.

Найліпшою працюючою стратегією, за розрахунками фізиків і соціологів, є зміна концепції лідерства. Тому в юрфірмах поступово збільшуватиметься необхідність відходити від авторитарної моделі управління. А засновники, керуючі партнери та інвестори повинні перетворитися на лідерів.

Розподілена відповідальність

Зважаючи на теорію соціальних систем, найліпший варіант для роботи — розподіл відповідальності. Кожна особа у вашій фірмі повинна розуміти міру та ступінь своєї відповідальності за результат. Дотримуючись цього правила, ви, крім певної конкуренційної переваги, поступово зменшуєте ризики.

Адже співробітник, який бачить результати своєї праці, а також заохочення за їх досягнення, стає членом команди. Якщо вірити вченим, то рівень сприйняття імперативних вказівок стрімко знижується. Накази керівництва не сприймаються як достатня мотивація для дії.

У таких умовах єдиний спосіб зупинити втрату кадрів — створювати команди. Адвокати повинні доповнювати один одного, мати можливість для переходу з одної сфери в іншу та доступ до поглиблення власних знань.

Найгірше слово в сучасних умовах — конкуренція. Адже ваші працівники й без того змушені конкурувати з іншими правниками. Створюючи «серпентарій» на робочому місці, ви жодним чином не підвищуєте продуктивність праці. Замість цього відбувається прискорення процесу вигорання.

То що повинен знати керуючий партнер юридичної фірми, аби бути успішним у розбудові бізнесу? По-перше, те, що роль лідера змінилась. Отже, щоб уберегти себе від вигорання, варто розподіляти відповідальність та очікувати трендів «знизу».

По-друге, єдине, що відрізняє дійсно успішні компанії від лузерів, — це першочергова увага до створення конкурентної організації через залучення великих людей. Вони не женуться за сумнівними хоч і яскравими лідерами, швидким прибутком або ідеями, як заробити мільйон за добу. Оскільки нарцис, який надихається самим собою, може конкурувати лише з таким самим суперником.

Команда зі взаємодоповняльних професіоналів, які мають час на особисте життя та пошук цікавих ідей, проривається за межі конкуренції. Вона здатна вивести фірму на рівень, коли навіть маленька дія дає подвійний результат.