Закон і Бізнес


Отложенная безработица

Недостатки квалифоценивания могут помочь отсрочить увольнение


Ольга Горчакова вважає, що зазнала поразки під час кваліфікаційного оцінювання через те, що зошит з практичними завданнями їй підмінили.

№31-32 (1433-1434) 10.08—21.08.2019
Алина ПРИШЛЮК
10236

У каждого, кого Высшая квалификационная комиссия судей рекомендовала к увольнению, были свои причины не сдать экзамены. Кто-то пришел на экзамен после операции, кому-то подменили тетрадь, а третий считает, что психологи недостаточно квалифицированы, чтобы делать выводы о личности человека за 5 минут.


Завадила хвороба

Одне з останніх засідань Вища рада правосуддя майже повністю присвятила розгляду матеріалів про звільнення суддів з посад через те, що вони не змогли пройти кваліфоцінювання. На засідання з’явилися не всі. Однак тим трьом, які все ж прийшли, вдалося відкласти своє безробіття на певний час.

Суддя Господарського суду Харківської області Алла Буракова прийшла з адвокатом. Почав він із того, що закликав державні органи дотримуватися своїх рішень і процедур. Адже за рік до проведення оцінювання щодо судді, а також фактично через 8 місяців після того, як нове законодавство набрало чинності, ВРП внесла Президентові подання щодо обрання А.Буракової безстроково. Глава держави з невідомих причин це подання проігнорував.

Проте суддя недовго перебувала у статусі претендента на безстрокове обрання. Більш ніж через рік ВККС прийняла протилежне рішення і визнала А. Буракову такою, що не відповідає займаній посаді.

«Державні органи, які не впроваджують або не дотримуються своїх процедур, не повинні отримувати вигоду від своїх протиправних дій або уникати виконання своїх обов’язків. Ризик помилки державного органу повинен покладатися на саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються», — процитував адвокат судді рішення Європейського суду з прав людини.

На його думку, нове рішення ВККС свідчить не лише про те, що державні органи не дотримуються своїх процедур, але й про дискримінацію.

20 квітня 2018 року А.Бураковій довелося виконувати практичне завдання лише через тиждень після операції на очах. Адже, працюючи у погано освітленому напівпідвальному приміщенні, суддя знищила зір. Адвокат також звернув увагу на те, що ні порядком, ні положенням не передбачено можливості залишити іспит у разі погіршення стану здоров’я.

Члени ВРП вирішили відкласти звільнення судді і подумати про недосконалість законодавства.

Підмінили зошит

Суддя Орджонікідзевського районного суду м.Харкова Ольга Горчакова вирішила захищатися на засіданні ВРП самостійно. До речі, вона була у складі колегії, що розглядала справу колишнього мера Слов’янська Неллі Штепи, яку звинувачували у державній зраді.

О.Горчакова однією з причин поразки під час складання іспитів вважає ще й те, що вона розглядає і кримінальні, і цивільні, і адміністративні справи. Через рік після оцінювання вона звернулася до ВККС з проханням провести для неї ще один екзамен, цього разу — із цивільного судочинства. Однак за три місяці так і не отримала відповіді.

При цьому О.Горчакова працює з повним навантаженням і не є найгіршою служителькою Феміди у своїй установі. Серед 13 колег вона посідає за цим показником третю позицію.

«ВККС втрутилась у моє приватне життя, безпідставно поставила під сумнів мою репутацію, — вважає суддя. — Я не раз зверталася до комісії з листами і повідомляла, що я є членом колегії, яка розглядає особливо резонансне провадження за обвинуваченням колишнього мера Слов’янська Неллі Штепи у вчиненні кримінального правопорушення. Але реакції на ці звернення досі не отримала».

Не погоджуючись із результатами екзаменів, законниця звернулася до Касаційного адміністративного суду. Коли суд витребував зошит, в якому О.Горчакова виконувала практичне завдання, то вона відразу зрозуміла, що це не її робота.

На підтвердження того, що вона гідна займати посаду, суддя надала довідки про показники і завантаженість, про те, що працює ювенальним та слідчим суддею, та інші. Серед доказів — той самий зошит, який надала ВККС суду, та рішення, які вона ухвалювала, працюючи в суді. «Я ніколи не пишу коротких рішень, а намагаюся все розписати», — наголосила законниця.

ВРП вирішила відкласти розгляд справи О.Горчакової, можливо, до того часу, коли з її долею визначиться Верховний Суд.

Суддів судять психологи

Тетяна Левицька вдруге була на засіданні ВРП, яка вирішувала її долю. Восени минулого року законниця пояснювала, що причиною всіх бід стали двоє хлопців, яких затримали опівночі на даху незаконно збудованої церкви. Правоохоронці стверджували, що мотивом їхнього перебування на даху був підпал, і Т.Левицька відправила відчайдухів на два тижні за ґрати, що викликало в Інтернеті бурю невдоволення.

Тепер законниця наголосила, що «психолог, яка мене фактично засудила, нікому не відома, навіть самій ВККС». Вона повідомила: «Товариство, яке проводить тестування, — це організація з іноземними інвестиціями. Хто проводив тендери — не відомо. Яке воно мало право тестувати суддів?!»

Т.Левицька звернулася з аналогічним позовом до касаційного суду. «Фактично суддів судять психологи!» — обурилася служителька Феміди.

Схоже, їй також вдалося переконати Раду в тому, що звільняти її не варто, тож розгляд справи знову відклали. Можливо, щоб дізнатися думку касаційного суду з приводу цього випадку.

Для справедливості зауважимо, що сьогодні співбесіди з психологами потенційні працівники проходять у всіх великих приватних компаніях різних сфер діяльності. Адже якість виконання роботи, на думку працедавців, залежить не лише від професійних навичок, а й від здатності взаємодіяти з різними людьми, аналізувати великий обсяг інформації.

Проте об’єктивність висновків таких психологів залежить від їхньої кваліфікації та досвіду. Тим більше що будь-яке відхилення у характері людини від визначених «стандартів» вони можуть трактувати як негатив. Та чи можна усіх причесати під один гребінець?