Закон і Бізнес


Длинная дорога к свободе

ВСП во второй раз лишил судью должности — через 5 лет после решения


№29 (1431) 27.07—02.08.2019
Алина ПРИШЛЮК
4703

Служительница Фемиды своевременно не выполняла работу, поэтому ее решили уволить за нарушение присяги. Верховная Рада поддержала эту идею, однако суд отменил решение народных депутатов, при этом забыв отменить вердикт Высшего совета юстиции.


5 років тривало звільнення Валентини Хоменко з Генічеського районного суду Херсонської області. Рішення позбавити законницю посади за дисциплінарний проступок Вища рада юстиції прийняла у 2015 році. Хоча Вища кваліфікаційна комісія суддів радила звільнити законницю ще в березні 2014-го.

ВРЮ дійшла висновку, що В.Хоменко вчинила низку грубих порушень процесуального закону. Зокрема, вона не дотримувалася строків виготовлення рішень про визнання права власності на частину будинку та за позовом про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку. Крім того, не забезпечила передання низки справ до канцелярії, що призвело до порушення строків направлення їх до апеляційного суду.

За неналежну поведінку до парламенту було скеровано подання про звільнення судді, ще через рік ВР прийняла постанову про позбавлення В.Хоменко посади через порушення присяги.

Жінка пішла до суду позиватись із народними обранцями, і Вищий адміністративний суд став на її бік. Постанову парламенту скасували. Рада оскаржила це рішення вже в Касаційному адміністративному суді, а той залишив вердикт свого попередника в силі. Таким чином, суд скасував постанову ВР про звільнення судді, але залишив у силі рішення ВРЮ.

30.09.2016 набрали чинності закони «Про внесення змін до Конституції України» та «Про судоустрій і статус суддів». Згідно з ними суддю тепер може звільнити лише Вища рада правосуддя.

Тим часом законниці набридло судитись, і вона вирішила піти з посади за власним бажанням. Відповідну заяву жінка надіслала до ВРП. Проте так просто позбутися посади не вийшло, адже з’ясувалося, що Рада вже її звільнила за скоєння дисциплінарного проступку. Тож заяву про звільнення за власним бажанням залишили без розгляду.

У «невагомості» законниця провисіла довгі 3 роки. Здавалось, усі про неї забули, аж раптом у квітні 2019-го парламент повернув до ВРП подання ВРЮ про звільнення В.Хоменко за порушення присяги.

Згідно з п.3 ч.6 ст.126 Конституції підставою для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

Усередині липня колегіальний орган знайшов час на розгляд питання. Законниця не прийшла на засідання й навіть не направила свого представника. Схоже, вона справді вирішила попрощатися з роботою, з якої її звільняють ось уже 5 років поспіль.

Чи вийде цього разу — невідомо. Адже ВРП ухвалила звільнити її з посади на підставі п.3 ч.6 ст.126 Конституції, тобто за вчинення істотного дисциплінарного проступку. А це означає, що в судді знову може виникнути бажання поборотися за своє добре ім’я.