Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 28/2019. Анонс публикаций


19.07.2019 16:04
2112

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 28. 20 — 26 июля 2019 года.


Конфлікт між очільником суддівського самоврядування та його заступником заперечували як перший так і другий. Утім, коли на адресу останнього від голови Ради суддів посипалися різноманітні звинувачення, ще й кримінального характеру, стало зрозуміло, що всередині органу немає ні тиші, ні спокою. Оскільки свої думки із цього приводу тепер уже колишній очільник ради Олег Ткачук озвучив у соцмережах та заявах, «ЗіБ» поцікавився у заступника голови РСУ, судді Фастівського міськрайонного суду Вадима БУТЕНКА, хто кому заважав і в чому саме.

 

Останні кілька днів соцмережі наповнені інформацією про те, що в полі зору правоохоронних структур перебувають екс-президент, міністри, засоби масової інформації та навіть Конституційний Суд. Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба у статті «Бюро захованих секретів» розповів, де тут правда, а де вигадки.

 

Історичний аспект права — річ звичайна. Проте Конституційний Суд вирішив, що і юридична оцінка минулого може використовуватися для вироблення правових позицій на майбутнє. Докладніше про рішення КСУ щодо декомунізації читайте у матеріалі  «Серпом по молоту».

 

Із 7 претендентів на звання представника ДСАУ були і судді, і адвокати, і, що нехарактерно, правоохоронці. Виявилося, що багато з них «обпеклися» під час спілкування з комісією і тому хочуть поповнити її лави. Утім, під час співбесіди з конкурсною комісією від декого з них пролунали досить слушні реформаторські думки. Докладніше про те, як проходили співбесіди, читайте у статті  «Стомлені комісією».

 

Нещодавно Конституційний Суд звинуватили у надмірній прискіпливості до скаржників. Тепер на сполох б’ють бувалі заявники — народні депутати, які вважають, що відмова у відкритті провадження за їхнім поданням безпідставна. Докладніше про це — у статті «Народні за приватних».

 

Новопризначений очільник Державної митної служби Максим Нефьодов розповів, коли зможе приймати скарги та чого очікувати бізнесу після реформи. Зокрема, посадовець пообіцяв диджиталізацію процесів та звільнення зайвих працівників. чому на митниці відкрилося вікно овертону та до чого це приведе, читайте у статті «Янголи на кордоні».

 

Скаржник стверджує, що державний обвинувач робив расистські зауваження щодо його чорношкірої дружини й дитини, а винуватець запевняє, що невідомий без причини вилаяв його матом. На відеозаписі видно, що прокурор переслідував чоловіка кілька станцій в метро. Про те, як прокурор уникнув відповідальності за бійку в кінозалі, читайте у матеріалі «Дуель на газових балончиках».

 

Які позитивні меседжі не отримувало б суспільство щодо підвищення довіри до суду, особливо високими досягненнями пишатися не варто. Не потрібно обіймати якусь високу посаду, щоб відчути рівень цієї довіри. Пересічний громадянин, який ніколи не вирішував спорів у суді, — найбільш об’єктивний член журі, який дасть справедливу оцінку судовій системі. Спробуємо розібратися в тому, хто і що впливає на його думку при формуванні довіри чи недовіри до суду. Докладніше про це у статті «Феміда на семи «вітрах»» розповів суддя Господарського суду м.Києва СЕРГІЙ СТАСЮК.

 

У тижневому огляді практики Касаційного кримінального суду висвітлені позиції щодо встановлення ознак спеціального суб’єкта — службової особи при кваліфікації дій за ст.366 Кримінального кодексу, щодо додержання принципу презумпції невинуватості, розмежування окремих злочинів проти власності та ін. На що варто звертати увагу під час застосування положень «Особливої частини» КК, дізнаєтесь у статті «Злочин і виправдання».

 

Місяць тому новообраний глава держави створив комісію з питань правової реформи. Пріоритетним напрямом роботи нового дорадчого органу при Президентові вказано забезпечення реалізації конституційних норм і принципів, спрямованих на захист фундаментальних прав і свобод людини та громадянина. З огляду на такі завдання починати варто із гарантій діяльності тих, хто покликаний стояти на захисті цих прав і свобод відповідно до професійного обов’язку. У матеріалі «Нерівність у рівних правах» юрист Jurimex БОГДАН ЗАДОРОЖНІЙ докладніше розповів про можливості сторони захисту збирати та подавати до суду юридично значимі документи.

 

Увага контролюючих органів практично під час кожної перевірки прикута до виявлення в платника податків безтоварних операцій. Що слід розуміти під цим поняттям, законодавство не уточнює. Як воно розуміється та застосовується на практиці розповів юрист Evris ІГОР БЄЛІЦЬКИЙ у статті «Ні мети, ні змісту».

Закон і Бізнес