Закон і Бізнес


Цифровая доступность

Новые технологии помогут научить основам права и даже измерить эффективность ВСП


№23 (1425) 15.06—21.06.2019
Ольга СТЕШКО
3812

Развитие ІТ-сферы способно не только упростить повседневную жизнь, но и приучить понимать и уважать закон или анализировать деятельность государственных органов. По крайней мере такие проекты были представлены на форуме разработчиков «Data-driven justice».


інновації

Як повідомляє прес-служба ВС, упродовж двох днів спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення, юриспруденції та веб-дизайну працювали разом над розв’язанням актуальних проблем суспільства у сфері доступу до державних послуг та захисту прав громадян. Причому форум відбувався одночасно у трьох містах — Києві, Харкові та Львові — в рамках створення Центру інновацій правосуддя при Міністерстві юстиції.

П’ять команд-учасниць із Харкова, до складу яких увійшли як юристи, так і фахівці у сфері IT, презентували проекти, спрямовані на поліпшення доступу громадян до правосуддя і правової інформації. Перемогу виборов проект «Ти ж юрист», команда якого запропонувала навчання школярів основам правознавства через комп’ютерну гру.

«Лише за два дні команда створила прототип гри, суть якої полягає в тому, що клієнти звертаються до фірми, а ти як юрист даєш їм поради — вивчаєш закони і обираєш правильний варіант дій. Потім тобі надходить лист від клієнта, в якому говориться про те, як твоя порада допомогла», — пояснила суддя Великої палати Верховного Суду Олена Кібенко.

Решта команд представили проекти, орієнтовані на захист дітей та осіб з обмеженими можливостями, а також присвячені пошуку медіатора та спрямовані на спрощення доступу до інформації щодо адміністративних послуг.

«Сектор правосуддя активно диджиталізується, він потребує нових сучасних IT-продуктів і поступово стає одним із найбільших клієнтів IT-фірм. Це сучасний світовий тренд, і Україна не є винятком», — зазначила суддя ВП ВС.

Переможцем у київському форумі став проект «Дисциплінатор» — сервіс, який допомагає знаходити, фільтрувати й аналізувати рішення Вищої ради правосуддя. В майбутньому він також дасть змогу вимірювати ефективність роботи ВРП та судової системи загалом.

А у Львові перемогу здобула команда, до складу якої ввійшли п’ятеро студентів факультету електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету ім.І.Франка. Їхній проект «Mediator.ua» являє собою он-лайн-платформу врегулювання спорів як самими сторонами, так і за допомогою медіатора.

Проекти переможців проходитимуть 6-місячне апробування з можливістю подальшої інтеграції розроблених ІТ-рішень в електронні сервіси Мін’юсту.