Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 22/2019. Анонс публикаций


07.06.2019 15:28
2170

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 22. 8 - 14 июня 2019 года.


Правники зібралися, аби підсумувати 3 роки судової реформи, і дійшли висновку, що вона триває набагато довше, до того ж до завершення не наближається. Найголовніші нововведення, які вже не за горами, — суд присяжних та зміна судової карти. А те, що вже минуло, експерти поділили на успіхи та невдачі перетворень. Докладніше про це — у статті «Вони озирнулися подивитись...».

Через те що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпродає активи банків за безцінь, він не отримує коштів на повернення вкладникам. Тож задля виконання зобов’язань хоча б у мінімальному обсязі змушений позичати в державних органів. Про виплати вкладникам збанкрутілих банків, читайте у матеріалі «Паритет відповідальності».

Як відомо, Конституційний Суд уже 4 роки не може визначитися з правомірністю люстраційних заборон. Тепер він спробує поглянути на них під кутом зору несумісності із суддівською посадою. Докладніше про те, що люстраційні заборони для суддів можуть визнати неконституційними, читайте у статті «Несумісна несумісність».

За рік судді не навчилися примирювати сторони, але спроб не полишають
Суддя може й не бути головним у процесі, і це закріплено в законодавстві. Утім, розкрутитися не дуже нова процедура чомусь не може, а вчинені спроби виглядають досить кумедно. У тому, щоб урегулювання спору за участю судді запрацювало, зацікавлені не тільки правники, а й нова влада. Про запровадження процедури вирішення спорів без допомоги судді, читайте у статті «Мантія, яка співчуває».

В Україні започатковується традиція, коли кожна нова влада розпочинає свою діяльність із реформування системи судоустрою, винної, на її погляд, у майже всіх негараздах країни. Але «де борошно, там і порошно». І, схоже, пилом нових змін цього разу може притрусити інститут адвокатури. Про ідею повернення державі функції покарання адвокатів за дисциплінарні проступки, читайте у матеріалі «Quo vadis?».

Аби отримати рішення суду про відшкодування збитків у повному обсязі, позивач має розмежувати економічну та юридичну складові втрат; у разі проведення експертизи не вимагати від фахівця більше, ніж той має право відображати у висновку; розумітися на процесах господарювання. Як обґрунтувати суму збитків у позові, аби отримати рішення на свою користь, читайте статті «З економічним підтекстом».
5 суддів Касаційного адміністративного суду ухвалою про забезпечення одного позову вирішили по суті спір, якого навіть немає в їхньому провадженні. На думку експертів, цей обхідний маневр здійснено в найкращих традиціях рейдерських захоплень 1990-х років. Про те, як у КАС придумали, як продовжити повноваження 8 членів ВККС ухвалою про забезпечення позову, читайте у матеріалі «Верховне рейдерство».

Боротьба за власність, розслідування прокуратури й нарешті покарання законників касаційної інстанції. Пристрасті навколо столичного офісного центру вирують, а сторони використовують усі можливі та неможливі варіанти для відстоювання своєї позиції. Докладніше про це, читайте у статті «Світло у квадраті Малевича».

Печерський і Подільський районні суди м. Києва мучить «кадровий голод», а помічники суддів і працівники апарату звільняються через низьку зарплату. В цьому переконалися члени Ради суддів, які відвідали ці установи. Докладніше про візит Ради суддів до зазначених суддів, читайте у матеріалі «Наполовину порожньо».

Верховний Суд розмежував юрисдикцію справ щодо виконання акцесорних зобов’язань. Зокрема, зазначено, що в таких справах суб’єктний критерій застосуванню не підлягає, а вибір виду судочинства в такому випадку залежить виключно від суб’єктного складу сторін основного зобов’язання. Докладніше про вирішення спорів щодо виконання акцесорних зобов’язань, розповів КОСТЯНТИН СИДОРЕНКО, адвокат, партнер податкової практики АО «Клочков та партнери», к.ю.н. у статті «Зобов’язальна залежність».

Другий сенат Конституційного Суду констатував, що ч.2 ст.26 закону «Про виконавче провадження» обмежує особу в праві на судовий захист. Після відомого звільнення від відповідальності за незаконне збагачення нове рішення КC стало черговим об’єктом оцінки авторитету Суду. Докалдніше про це, розповів ОЛЕКСІЙ СОЛОМКО, адвокат, радник ADER HABER у матеріалі «Рішення «по-українськи»».

17 червня цього року закінчується перехідний період для приведення статутів товариств у відповідність до нового закону. До цієї дати положення статуту, що не відповідають цьому закону, залишалися чинними, якщо не суперечили законодавству станом на 17.08.2018. Це правило не застосовується після внесення змін до статуту. Які неприємності для керівників товариств приховує нове регулювання і як їх уникнути, розповіла ТЕТЯНА ВИДАЙ, юрист Pravovest Law Firm у статті «На «тонкому льоду» статутів».

Щоб захистити авторське право, спершу потрібно його зареєструвати, причому так, щоб напевне, надовго і там, де потрібно. Експерти розповіли, чим відрізняється українська процедура отримання свідоцтва про право інтелектуальної власності від міжнародної. Наша передусім дешевша, і поки що на цьому все. Однак IP-юристи впевнені: європейські цінності не за горами. Чому наша країна залишиться без фети і як боротися з патентними тролями, читайте у статті «ТМ та її команда».

Закон і Бізнес