Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 21/2019. Анонс публикаций


31.05.2019 17:10
2385

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 21. 1 - 7 июня 2019 года.


Недавно Верховний Суд поповнився новими представниками. Крім того, 4 червня «господарники» відзначають день створення своєї юрисдикції в Україні. Тож при нагоді «ЗіБ» запитав у заступника Голови Верховного Суду, голови Касаційного господарського суду Богдана ЛЬВОВА про тенденції розгляду господарських справ останніх років та складнощі, з якими невдовзі можуть стикнутися громадяни з огляду на прийняття Кодексу з процедур банкрутства.

 

Чимало європейських стандартів кримінального процесу вітчизняні реформатори імплементували в українське законодавство. Та чи діють європейські підходи в Україні? Які переваги вони дають стороні захисту? Чи здатні стати належним захистом від порушень з боку сторони обвинувачення? Про це та інше розповів партнер адвокатського об’єднання Barristers, адвокат Денис ПОНОМАРЕНКО напередодні літнього форуму з кримінального права та процесу «Золотий Дюк» Асоціації адвокатів України.

 

Відкритість даних про роботу державних інституцій — крок уперед для утвердження демократії та становлення верховенства права. А ще це можливість бачити «старі граблі», на які держоргани наступали. Таким видається принцип, за яким посада порушника впливає на сам факт проступку. Докладніше про це розповів ІГОР САМСІН, , професор кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права, д.ю.н., заслужений юрист України у статті «Quod licet Jovi non licet bovi».

 

На останніх зборах «верховників» у Кловському палаці було гаряче в прямому й переносному значенні слова. Було все: і відмови, і протистояння, і непогодження. Утім, більшість проголосувала за те, що пропонувалось із самого початку. Разом з тим наполеглива меншість не збирається поступатися. Докладніше, як проходив Пленум ВС, читайте у матеріалі «Сходи метуть згори».

 

Цьогоріч юристів випустили з Національної школи суддів зі знаннями, які їм допоможуть зберегти нерви та зрозуміти людей. Наступного року служителів Феміди планують зробити поліглотами. Про випуск майбутніх суддів зі НШС, читайте у статті «Психологія для Феміди».

 

Перші скаржаться, що другі подають інформацію, викривляючи юридичну термінологію. Другі зауважують, що перші не завжди готові пояснити правничі тонкощі та дати інформацію. Так чи інакше, але журналісти не можуть не ходити в суди, бо хочуть розповідати про резонансні справи. Значить, необхідно відточити співпрацю.Про налагодження спілкування суддів з журналістами, читайте у матеріалі «Перо на вагах».

 

Забудовник вирішив не зважати на рішення міської ради, згідно з яким земельну ділянку було виділено під город та особняк. Тож за кілька років на місці садиби постала багатоповерхівка. Чи припустимо визнавати за позивачем право на будинок без документів, дізнаєтесь у статті «Дев’ять поверхів незаконності».

 

Просуваючи зміни до Конституції щодо правосуддя, їхні апологети запевняли, що нововведення узгоджуються із висновками Венеціанської комісії та Конституційного Суду. Але чи було правдивим таке твердження? Чи усвідомлювали народні депутати, що означає відповідність закону принципам верховенства права? До того ж у цьому випадку може йтися не тільки про політичну, а й кримінальну відповідальність. Докладніше про це розповів ОЛЕКСАНДР ТКАЧЕНКО, заступник голови Господарського суду Миколаївської області у матеріалі ««Перехідні» маніпуляції».

 

У Конституційному Суді перебувають на розгляді відразу кілька скарг стосовно ч.5 ст.176 Кримінального процесуального кодексу. Така їх кількість свідчить про крайню необхідність якнайшвидшого вирішення КС питання щодо відповідності Конституції спірної норми. З точки зору верховенства права, цього рішення чекають тисячі громадян, безпідставно позбавлених волі, та, напевно, всі правники. Докладніше про безальтернативне тримання під вартою, розповів СЕРГІЙ КОВАЛЬОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери» у статті «Ув’язнення за тяжкістю підозр».

 

Уже майже рік товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю провадять свою діяльність в Україні за новим законом. Ухвалення цього акта спричинило чимало дискусій, адже низка новел отримала різне, а подекуди й протилежне трактування. Про ключові аспекти корпоративних спорів, що виникли внаслідок застосування нового закону, розповіла КАТЕРИНА СПИРИДОНОВА, адвокат, партнер юридичної компанії «Боссом груп» у статті «Випробування на міцність».

 

Право вибору у світлі конвенції досить широке, воно захищає не тільки тих, хто віддає голос, а й тих, хто його отримує. Навіть тоді, коли над цими особами нависла кримінальна відповідальність, і тоді, коли вони самостійно залишають пост народного обранця. Самостійно, але не добровільно. Докладніше — у статті «Відставка без підставки».

Закон і Бізнес