Закон і Бізнес


Ротация опыта

Наилучшую коллегию по количеству рассмотренных дел разделили ради обучения новичков


Найкращі судді КГС розглянули понад 600 справ, їхні менш працьовиті колеги ледве дотягнули до 300.

№20 (1422) 25.05—31.05.2019
Амина БЕКМИРЗАЕВА
4827

Очереди из кандидатов на должность в Большой палате Верховного Суда не было. Однако, как выяснилось, у некоторых судей есть замечания от участников процесса, из-за чего другие вынуждены работать сверхурочно.


Нашого полку прибуло

Новопризначені судді Верховного Суду, які недавно склали присягу, на цьому тижні поповнили лави касаційних судів. Тож у всіх судах третьої ланки відбулися загальні збори з метою розподілу новобранців за палатами. Проте церемонія урочистого знайомства з новачками була перенесена через інавгурацію Президента.

Нині найвищий судовий орган майже повністю укомплектований служителями Феміди. Як наголосив голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, додаткові штатні одиниці були розподілені між «судами в суді» за рівнем навантаження. Так, більше осіб направили до адміністративного та кримінального судів.

Однак ВП ВС формується за однією квотою: по 5 суддів від кожного з касаційних підрозділів. Також за посадою до неї входить Голова ВС. Донедавна ВП працювала у складі 16 осіб, проте, як стверджують судді, це було зроблено навмисно. Зокрема, щоб після заповнення вакантних посад нові судді мали можливість обрати від себе належного представника.

Утім, навіть таке просте завдання, як визначення найкращого серед рівних, виявилося не з легких. Не впорались із цим завданням «цивілісти». У решті касаційних судів знайшлися охочі піти на підвищення. А «адміністративники» делегували відразу двох суддів, оскільки повноваження Ірини Саприкіної як члена ВП ВС припинили достроково.

На зборах у КГС були присутні 39 із 44 суддів. З огляду на те що для кворуму достатньо й 30 осіб, вирішили приймати рішення, не чекаючи «кращих часів». Однак голова КГС попередив, що хворіти фінансово невигідно. Оскільки виплати за лікарняні листки доволі маленькі порівняно із суддівською винагородою. Мовляв, таким чином стимулюється здорове життя та довголіття, пожартував очільник касаційного підрозділу.

Єдиний кандидат

Серед іншого в порядку денному стояли питання щодо обрання представника до Великої палати, розподілу суддів за палатами та спеціалізацією, а також визначення резервних суддів. Займати адміністративні та наглядові посади, як виявилося, судді не прагнуть. Тому погоджувалися рахувати голоси без особливої ініціативи.

Утім, до обрання судді до Великої палати поставилися з належною обачливістю та майже відразу обрали найкращого. Відповідно до законодавства суддя обирається шляхом таємного голосування строком на 3 роки. Однак займати свою посаду він має право не більш як два строки поспіль. Водночас, зважаючи на те, що судді ВП ВС уже пропрацювали майже 1,5 року, новообраний член працюватиме лише до завершення цієї каденції.

На посаду до ВС було висунуто єдину кандидатуру — Юрія Власова, якого судді давно знають. Він має понад 17 років суддівського досвіду, а перед цим займався юридичною практикою в різних фірмах. Тому має уявлення про складнощі ведення бізнесу в Україні, зокрема нафтогазового.

Закінчення на стор.2

Ю.Власов є членом Ради суддів — уходить до комітету з питань матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів. Певно, саме через роботу в цьому комітеті судді до нього не мають жодних претензій. Хоча мають нарікання на рівень свого матеріального забезпечення.

До судді було єдине запитання — про його родинні зв’язки. Зокрема, чи не є він родичем інших, досить відомих у спорті та політиці Власових. Проте, як з’ясувалося, це його однофамільці, тож судді доведеться бути першим у своєму роду, хто зробить його шанованим та відомим.

За кандидатуру судді проголосували майже одностайно. Втім, п’ятеро були проти. Сам суддя за себе не голосував.

Баталія за колегію

Проте, як весілля без бійки погане, так і на голосуванні повинен зчинитися скандал. Так, під час розподілу суддів за колегіями деякі з них не зраділи змінам. Як зазначив голова КГС, пертурбації в колегіях були вимушеним кроком, з огляду на необхідність передання цінного досвіду та порад новопризначеним колегам.

Згодом запропонували голосувати за всі питання порядку денного єдиним списком. Однак через суперечки із суддями, які розглядають справи про банкрутство, голосування мало не провалилося. Судді мали можливість висловити свою думку, проте більшість таки вирішила підтримати пропозицію очільника касаційного підрозділу та поставити спільні інтереси вище від особистих.

Можливо, незгода виникла через рівень навантаження. Оскільки, як стало відомо, деякі судді досить часто отримують відводи від учасників судового процесу, через що перекладають частину роботи на плечі колег. Тож іншим суддям доводиться працювати з подвійним навантаженням. Доки ліпші судді КСГ розглянули понад 600 справ, їхні менш працьовиті колеги ледве дотягнули до 300.

Голосували швидко

Коли суперечку було вирішено, далі всі пішло як по маслу. А невдоволеним рішенням загальних зборів особам порекомендували альтернативні варіанти — створення власних юридичних компаній та гуртків за інтересами. А доки вони займають посади у ВС, то мають допомагати новопризначеним суддям.

Зокрема, допомогти розібратися у сформованих позиціях, викладених у прийнятих за 1,5 року рішеннях. Можливо, якби працював Пленум, це спростило б процес опанування навичок «новобранцями», проте повернення до цієї практики не планується.

Достатньо уваги приділили й питанню спеціалізації судів та обранню резервних суддів. За них голосували швидко та без зайвого клопоту.

Новообраним суддям побажали творчої наснаги та міцного здоров’я. Оскільки навантаження, не зважаючи на загальний економічний спад, залишається великим. А працювати потрібно якісно та з дотриманням всіх правових позицій.