Закон і Бізнес


Высылка за криминал

Европа будет прощаться с беженцами, нарушающими закон


№20 (1422) 25.05—31.05.2019
3481

Хотя количество просьб о предоставлении убежища в Старом свете за последние годы существенно уменьшилось, Суд Европейского Союза решил отфильтровать поток отдельных эмигрантов и организовать их депортацию. Отныне дорога для беженцев, ищущих убежище, но совершивших тяжелое преступление на родине, будет закрыта.


Нині проблеми, пов’язані з міграцією, дуже актуальні. Про притулок в Європі просить близько півмільйона осіб. Найбільший потік біженців пішов до Франції, Італії та Німеччини.

Поштовхом для прийняття в Люксембурзі рішення щодо мігрантів стали 3 епізоди в Чехії та Бельгії. На території цих країн іноземці були засуджені за скоєння кримінальних злочинів, а потім їм відмовили в наданні притулку. З’явилася можливість висилати прибульців, якщо ті скоюють тяжкі злочини на території країн — членів Євросоюзу.

Разом з тим верховний комісар ООН у справах біженців зазначив, що понад 50% осіб, які просять про притулок, тікають від воєнних дій на батьківщині. Вони не мають віз, тому в Європейському парламенті практикують видання гуманітарних віз.

При цьому Європейський суд з прав людини розглядає скаргу проти Бельгії. Заявник поставив питання про те, чи може громадянин Лівану, Марокко чи Алжиру просити про захист у країни — члена ЄС. Ідеться про те, що сім’ю сирійських біженців не пустили до Бельгії, оскільки заява на гуманітарну візу була подана не в одній з країн Союзу, а в Лівані.

Незважаючи на, здавалось би, категоричний вердикт європейців, тим, хто прагне отримати прихисток, можна легко стати винятком із правила.

У рішенні прямо зазначається, що уряд не може депортувати осіб, які підтверджують статус біженців тим, що на батьківщині їм може загрожувати небезпека. Навіть коли емігранту відмовляють в отриманні такого статусу або скасовують його, він може заявити про таку загрозу та спокійно залишитись у затишних європейський країнах. Оскільки цього вимагають норми Женевських конвенцій.