Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 19/2019. Анонс публикаций


17.05.2019 12:16
2152

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 19. 18 - 24 мая 2019 года.


Вибори очільника «антикорупційників» відповідали принципам демократизму. Інакше його могли б обрати ще у першому турі. Натомість після третього етапу голосування колеги підтримали суддю з досвідом адміністративної роботи. Її стратегія управління націлена на доброзичливість між суддями. Утім, левова частка її обов’язків — організація господарської діяльності ВАКС. Про те, як планується функціонування суду в існуючих умовах, розповіла голова Вищого антикорупційного суду Олена ТАНАСЕВИЧ.

 

Рада адвокатів України затвердила нову редакцію Порядку підвищення кваліфікації адвокатів. Серед принципових змін увагу привертає оновлений підхід до навчання молодих правників, а також визначення операторів та умов, на яких ті можуть надавати освітні послуги. Про переваги документа розповів директор Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України, аудитор, тренер з лідерства та емоційного інтелекту Савва КУЗЬМЕНКО. 

 

У Конституційному Суді відбувся справжній переворот. 12 членів цього органу наважилися позбавити статусу судді КС свого Голову — Станіслава Шевчука. Про такий варіант розвитку подій говорили ще до президентських виборів, але обраний механізм є безпрецедентним не лише в історії України. Чому усунули з посади Голову Суду, читайте у статті «Змова дванадцяти».

 

Причетні до створення Вищого антикорупційного суду вирішили спрогнозувати подальший розвиток подій. Хотіли поговорити про конкурс, але розпочали про сумні події, через які його можуть відмінити, продовжили про те, що станеться, коли до суду надійде перша справа. Про те, що грозить результатам відбору, читайте у матеріалі «Кінець початку».

 

Практично всі натхненники реформ наголошували, що вітчизняну економіку врятують закордонні інвестори. Однак іноземці не поспішатимуть укладати кошти доти, доки не побачать такої ж готовності від українського бізнесу та доки в нашій країні не буде єдиних прозорих правил гри. Докладніше про Kyiv Law&Trade Forum, читайте у матеріалі «Правила гри».

 

Жінка заплатила за квартиру аванс, але помешкання їй не продали. Гроші також відмовилися повертати. Хоча суди визнали, що кошти треба повернути, знайшовся законник, який не побачив підстав для фінансових стягнень з невдахи-продавця. Про те, як суддя утратив роботу, читайте у статті «Житло несплачених боргів».

 

Одного разу чоловік сів за кермо напідпитку та врізався в інший автомобіль. На нього склали два протоколи — про перебування в нетверезому стані та про завдання шкоди — і направили їх до суду. А там йому усміхнулася доля — законник виявився непоспішним.  Про те як водія-випиваку та корупціонера не покарали через повільний процес, читайте у матеріалі «Не сьогодні — значить ніколи».

 

Нове цивільне процесуальне законодавство дещо ускладнило процедуру звернення громадян до суду, сам процес суттєво змінився. Грамотно, без правової допомоги звернутися до суду під силу небагатьом людям без юридичної освіти. Як їм можна зарадити в цьому? Про просвітницьку роботу серед населення, розповіла ГАННА ШЕЛЄХОВА, голова Зарічного районного суду м.Сум у статті «Місце зустрічі із законом».

 

Останніми роками в Україні триває реформа судової системи, яка проводиться за підтримки іноземних країн та міжнародних організацій. Проте поряд з позитивними змінами її наслідком стало таке ганебне явище, як дискримінація суддів у оплаті праці. Детально про проблему оплати праці суддів, розповів МИХАЙЛО БІЛИНСЬКИЙ, суддя Юр’ївського районного суду Дніпропетровської області у матеріалі «Нерівність у винагороді».

 

Якщо раніше підприємці нарікали на свавілля посадовців під час проведення податкових перевірок, а також поблажливість до цього суддів, то нині ситуація змінюється. Розглядаючи податкові спори, Верховний Суд докладно досліджує вимоги закону та виносить рішення на користь платників. Доклпдніше про судову практику вирішення податкових спорів, розповіли ІРИНА КАЛЬНИЦЬКА, партнер, керівник практики податкового права, адвокат ЮФ GOLAW та АРТУР СТУПАК, юрист, адвокат ЮФ GOLAW у статті «Позитивна динаміка».

 

Дотепер точаться дискусії про те, чи є інститут притягнення судді до відповідальності за ст.375 Кримінального кодексу дієвим засобом забезпечення конституційних засад здійснення судочинства або це лише засіб тиску з боку правоохоронних органів. Як органи прокуратури підвісили на гачок ст.375 КК кожного четвертого суддю, розповів ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери». Докладніше — у статті «Провадження заради тиску».

 

Інститут кримінальних проступків з’явився в українському правовому полі ще в далекому 2012-му, разом із прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу. Саме в ньому було передбачене спрощене провадження щодо кримінальних проступків. Проте норма тривалий час залишалася «мертвою» через відсутність спеціального закону. Як спрощений розгляд проваджень щодо кримінальних проступків розвантажить слідчих, але не убезпечить від зловживань, розповів ОЛЕКСАНДР КУДРЯВЦЕВ, адвокат АО «Клочков та партнери» у матеріалі «Три доби на дізнання».

 

Нещодавно до Податкового кодексу було внесено зміни, які передбачають персональну відповідальність посадової особи та її керівника в разі неправомірного нарахування податкових зобов’язань. Однак чи реально захистити свої права та отримати відшкодування від держави? Як підприємству стягнути з податківців завдані збитки, розповіла Ольга ДРАЧЕВСЬКА, радник з юридичних питань першого віце-президента Торгово-промислової палати України, адвокат юридичної компанії «Інколанс». Докладніше читайте у статті  «Неправомірні обов’язки».

Закон і Бізнес