Закон і Бізнес


Директор ВША НААУ Савва Кузьменко:

«Адвокат сто раз подумает, куда инвестировать драгоценное время»


Савва Кузьменко: «Адвокат сто раз подумает, куда инвестировать драгоценное время»

№19 (1421) 18.05—24.05.2019
ЕКАТЕРИНА БЕЛЯЕВА
15084

Совет адвокатов Украины утвердил новую редакцию Порядка повышения квалификации адвокатов. Среди принципиальных изменений внимание привлекает обновленный подход к обучению молодых юристов, а также определению операторов и условиям, на каких они могут предоставлять образовательные услуги. О преимуществах, которые получило профессиональное сообщество с принятием новой редакции порядка, рассказал директор Высшей школы адвокатуры Национальной ассоциации адвокатов Украины, аудитор, тренер по лидерству и эмоциональному интеллекту Савва КУЗЬМЕНКО.


Рада адвокатів України затвердила нову редакцію Порядку підвищення кваліфікації адвокатів. Серед принципових змін увагу привертає оновлений підхід до навчання молодих правників, а також визначення операторів та умов, на яких ті можуть надавати освітні послуги. Про переваги документа розповів директор Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України, аудитор, тренер з лідерства та емоційного інтелекту Савва КУЗЬМЕНКО.

«РАУ чітко вдосконалює процес підвищення кваліфікації адвокатів»

— У новій редакції порядку йдеться про кількість годин, необхідних адвокатам для підвищення кваліфікації. Яким чином була визначена ця кількість?

— Суттєвих змін щодо кількості годин або залікових балів новий Порядок підвищення кваліфікації адвокатів (ППКА) не зазнав. Єдина зміна передбачена для адвокатів, які щойно отримали свідоцтво. У попередньому документі було встановлено, що всі адвокати мають щорічно підвищувати свою кваліфікацію протягом 10 год., а тепер молоді адвокати — 16 год. Цей обов’язок для молодого адвоката закріплено на 3 роки.

Що стосується тематичних вимог, то в новому порядку чіткіше прописана необхідність щорічного підвищення кваліфікації протягом двох годин на теми: «Правила адвокатської етики», «Стандарти професії».

— Чому РАУ зобов’язала молодих адвокатів перший рік адвокатської практики більше приділяти уваги підвищенню кваліфікації?

— На мою думку, Рада адвокатів України чітко та послідовно вдосконалює процес підвищення кваліфікації адвокатів. Так, у 2018 році було прийнято рішення про обов’язкові курси для стажистів, помічників адвокатів та адвокатів, які повертаються в професію. З моменту відкриття таких курсів до адвокатської спільноти прийшло майже 5000 молодих адвокатів, і ми бачимо, що це було правильне рішення, оскільки фахові юристи раніше навіть не звертали уваги на ті права та гарантії, а часом і обов’язки, якими наділяє їх статус адвоката, не мали досвіду роботи з документами, думали, що правила адвокатської етики — це просто черговий акт, який їх не стосується.

Чому молоді адвокати мають приділяти більше уваги підвищенню кваліфікації? Можливо, це когось здивує, але такий запит ми отримали від тих, хто пройшов обов’язкові курси. 89% стажистів бажають отримувати сучасний та якісний освітній контент, і головне — він має відрізнятися від класичної освіти, оскільки вони витратили 5 років свого часу і тепер потребують практичних знань, які вже завтра будуть їх годувати. І другий момент: якщо кожен адвокат згадає, чого йому не вистачало в перші роки практики, то це будуть сама практика, розуміння, де брати клієнтів, невпевненість, чи правильно обрана галузь права, комунікативні навички та коло партнерів і однодумців. Саме тому з 1 квітня 2019 року молоді адвокати мають пройти модульний курс «Молодий адвокат», який дає відповіді на зазначені питання й допомагає адаптуватися до реалій.

 «Сторонні оператори, які бажають долучитися до процесу підвищення кваліфікації, мають пройти процедуру акредитації»

— Як можна пересвідчитися, що правник дійсно підвищує кваліфікацію?

— Найголовнішою метою підвищення кваліфікації є передання знань від досвідчених адвокатів, суддів, експертів, науковців правникам, які вже завтра реалізують здобуті знання. Сьогодні адвокат сто разів подумає, куди йому інвестувати свій дорогоцінний час, тому він сам вибирає, де йому підвищувати кваліфікацію. РАУ створила такі умови, за яких навчальні продукти стануть ще якіснішими, кориснішими та практичними. Сьогодні правник може отримати залікові бали лише в акредитованих операторів підвищення кваліфікації адвокатів, а знання здобути лише від сертифікованих лекторів.

— Порядок визначає операторів, які можуть надавати послуги з підвищення кваліфікації. Яким вимогам взагалі має відповідати такий оператор?

— Дійсно, з 1 квітня цього року підвищувати кваліфікацію адвокатів можуть лише акредитовані оператори. Відповідно до нового порядку автоматично такими операторами стають всі органи адвокатського самоврядування, в тому числі Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, Вища школа адвокатури і Національна асоціація адвокатів України. А от сторонні оператори, які бажають долучитися до процесу підвищення кваліфікації, мають пройти процедуру акредитації. Чи стали вимоги акредитації жорсткими? Раніше такої процедури не було. Хочеш провести захід — виконай формальні вимоги і проводь. Наскільки був якісним матеріал? Чи читав його лектор з папірця? Чи належно захід був організований? Відповідей на ці запитання не знав ніхто, крім адвоката, який витратив свій час, гроші, енергію, а в результаті отримав, можливо, профанацію і кілька балів. Завдяки новому документу, який виключає формальне ставлення до організації процесу підвищення кваліфікації, вимагає наявності таких документів, як «Положення про організацію підвищення кваліфікації адвокатів», «Порядок контролю якості та критеріїв оцінки», «Порядок розгляду звернень та скарг», якість навчальних продуктів гарантовано буде на порядок вищою. Фактично запроваджено внутрішній комплаєнс для таких операторів з метою забезпечити якість.

— Чи зможуть визначені оператори проводити стільки заходів, скільки необхідно для виконання вимог порядку?

— А чому ні? Сьогодні в регіональних органів адвокатського самоврядування є унікальна можливість довести своє лідерство в питаннях підвищення кваліфікації адвокатів. Запорізька, Харківська, Хмельницька, Чернігівська області активно почали змінювати стратегію в цьому питанні. Сьогодні адвокати цікавляться в регіональних рад, коли будуть вебінари, прямі трансляції та різні навчальні продукти? І тут на допомогу приходять НААУ, Вища школа адвокатури. Можливо, ще не кожен адвокат відчув зміни, але до кінця року кількість прихильників реформи зростатиме, як і відповідальність кожного оператора підвищення кваліфікації перед адвокатами.

— Як відстежуватиметься, скільки заходів відвідав адвокат?

— Дозвольте звернути увагу на таке. Не стеження, а облік. Вища школа адвокатури розробляє он-лайн-платформу, яка  дасть змогу: обліковувати кількість балів; організувати процес акредитації кожного заходу; організувати процес сертифікації лекторів у рамках кожного заходу; систематизувати інформацію для передання даних до ЄРАУ про кількість годин, які адвокат інвестував у підвищення своєї кваліфікації; проінформувати кожного адвоката про можливості підвищення кваліфікації, дати та терміни тощо. Он-лайн-платформа розміщена на сайті cpd.hsa.org.ua. Вона міститиме абсолютно всю інформацію про підвищення кваліфікації, про дати всіх заходів по всій Україні. Їдеш на судове засідання у Хмельницький, Одесу чи Київ? Подивися на сайті, які заходи відбуватимуться в цей день у цьому регіоні. Не хочеш збирати сертифікати чи згадувати, скільки годин було витрачено на підвищення кваліфікації? Он-лайн-платформа збере всі електронні сертифікати та подасть відповідний звіт.

— Чи варто тим, хто не спромігся відвідати необхідну кількість заходів, очікувати якихось санкцій?

— Для того щоб на адвоката накласти санкції, спочатку потрібно створити відповідні умови або шукати інші способи переконання в необхідності підвищувати кваліфікацію. Керівництво РАУ — НААУ не шукає причин покарання, а навпаки, демократично та якісно підходить до питання підвищення кваліфікації. І хоча в розвинених країнах передбачені санкції — від дисциплінарних покарань до фінансових стягнень, в українській адвокатурі все набагато простіше: адвокат сам вирішує, чи буде в ЄРАУ інформація про підвищення ним кваліфікації. Також у разі скоєння дисциплінарних проступків адвокатом до матеріалів дисциплінарних проваджень додається інформація про те, що він не виконує рішень адвокатського самоврядування, і ці відомості будуть враховуватися при розгляді дисциплінарних проваджень.

«Не кожна юридична особа, яка виявила бажання стати оператором, може бути акредитована»

— У порядку визначено, що інші суб’єкти можуть акредитуватися на проведення освітніх заходів. Водночас передбачено, що такі суб’єкти мають сплатити чималу суму за подібну акредитацію. Чим обґрунтована така сума?

— Не зовсім так. Адвокат може брати участь у міжнародних конференціях, форумах або інших заходах, де йому видадуть сертифікат про участь. І якщо тематика стосуватиметься підвищення кваліфікації адвоката, то йому адміністратор (ВША НААУ) нарахує певну кількість балів. Так, між НААУ та ССВЕ укладено меморандум про визнання залікових балів. Або якщо ви адвокат центру БПД і підвищуєте кваліфікацію в Координаційному чи регіональних центрах БПД, які, до речі, акредитуються безкоштовно, то також буде нарахована певна кількість балів. Знову ж таки, внесок за акредитацію сплачує лише сторонній оператор підвищення кваліфікації, який сам приймає таке рішення і відповідає вимогам. Справа не стільки в сумі цього внеску, скільки в тому, що не кожна юридична особа, яка виявила бажання стати таким оператором, може бути акредитована. Своє рішення ще має сказати Експертна рада з питань підвищення кваліфікації адвокатів. І, відповідно, акредитований захід може провести лише акредитований оператор. Отже, отримання статусу, який дає право проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів, ще не означає, що можна проводити будь-який захід. Кожен захід затверджується або відхиляється рішенням експертної ради.

— Чи не є встановлення такої плати кроком у бік монополізації системи підвищення кваліфікації адвокатів?

— Звісно, ні. Де тут можна побачити монополію? В тому, що адвокатським органам краще знати, які заходи проводити для адвокатів? Чи монополія полягає в тому, що тепер якийсь ФОП не зможе зібрати гроші з адвокатів та нарахувати залікові бали за неякісний продукт? Я не бачу тут монополії, тим паче що ми маємо пункт нового порядку, який визначає, що 50% залікових балів повинен нарахувати акредитований оператор підвищення кваліфікації, а решту 50% можна отримати в результаті написання статей, за участь у підготовці підручників, завдяки викладанню тощо.

— Яку тематику заходів охопить ВША у поточному році?

— Оскільки на ВША, за новим порядком, покладена функція адміністратора з підвищення кваліфікації, це дещо стримало наші амбіційні плани охопити всі галузі права та максимально урізноманітнити подачу навчальних продуктів. Тому ми вирішили приділити увагу таким напрямам. Як ми знаємо, 2019-ий — це рік прав дитини. Тому вже у травні проведемо унікальний дводенний тренінг «Адвокат дитини», який має на меті не лише створення нової спеціалізації, а і визначення соціальної відповідальності перед суспільством. Ми активно займаємося популяризацією медіації і в травні запускаємо перші модулі оновленої програми, яка надасть усі інструменти, якими може користуватись адвокат у своїй практиці. Буквально кожного дня у травні у нас вебінари на теми прав дитини, сімейного права, медіації. В червні будуть одноденні тренінги на теми: «Трудове право: судова практика та практичні аспекти», «Інтелектуальна власність і ТОП-індустрії», «День ДТП» та «Правила адвокатської етики».

— Як формується запит на тематику?

— Формування запиту — це спільна робота, в якій беруть участь адвокати, стажисти, помічники адвокатів, лектори, експерти, науковці та команда ВША НААУ. Ми постійно проводимо опитування, спілкуємося з нашими дописувачами в усіх соціальних мережах, обговорюємо з лекторами та експертами у відповідному напрямі права нові формати та наповнення кожного заходу.

— Де, крім заходів з підвищення кваліфікації, адвокат має знаходити інформацію, аби «тримати руку на пульсі»?

— На мою думку, сьогодні адвокати перевантажені впливом інформаційних ресурсів, тому кожен має свій шлях отримання відомостей. Ми, наприклад, докладаємо багато зусиль до створення унікального контенту в наших соціальних мережах. Адвокат щоденно отримує нову інформацію про наші продукти, про зміни, які стосуються адвокатської діяльності, про soft skills, які так необхідні кожному правнику. І не важливо, чи це «Фейсбук» або якийсь інформаційний чи інтернет-ресурс, головне — бажання адвоката «тримати руку на пульсі» і завжди бути «на висоті».