Закон і Бізнес


На ЕСИТС нужно время

В Украине хотят в сжатые сроки достичь развития е-суда, формировавшегося в других странах в течение многих лет


Віталій Усатий (ліворуч) подякував міжнародним експертам та колегам-доповідачам за виконану роботу, а учасникам — за активне обговорення проблем.

№16 (1418) 27.04—08.05.2109
Алина ДОВИДНАЯ
4930

Попытка одним махом запустить Единую судебную информационно-телекоммуникационную систему оказалась неудачной. Вместо этого в других странах электронное судопроизводство внедряют без спешки, постепенно. И, возможно, потому е-суд у них функционирует должным образом.


Як відомо, Державна судова адміністрація оголосила, що ЄСІТС почне функціонувати з 1 березня цього року. Проте напередодні Вища рада правосуддя повернула на доопрацювання проект Положення про ЄСІТС, що розробили у ДСАУ. А відсутність цього документа, як зазначав «ЗіБ», фактично унеможливлює належне функціонування цієї системи. Довелося судовій адміністрації відкликати своє оголошення про початок роботи ЄСІТС, що є безпрецедентним з правової точки зору кроком.

Проте зрозуміло, що рано чи пізно ця система таки запрацює, і судді намагаються заздалегідь підготуватися до нововведень. Тому у Господарському суді Харківської області за круглим столом зібралися міжнародні експерти, судді, адвокати, представники державних та комунальних підприємств.

Голова суду Віталій Усатий наголосив: «Організація заходу міжнародного рівня є відповідальною справою, тому я дуже вдячний, що сьогоднішню подію має честь приймати саме Господарський суд Харківської області». Далі він запропонував налаштуватися на плідне обговорення, оскільки тема цікава й питання впровадження електронної системи зараз стоїть гостро.

Так, експерт проекту ЄС «Право-Justice», колишній член парламенту Естонії та ПАРЄ Івар Талло розповів про складові електронних послуг: веб-сайти, використання бланків (шаблонів), ідентифікацію особи віддалено, інтеграцію послуг і повну автоматизацію. Підкреслив, що розвитку, який в інших країнах відбувався протягом багатьох років, в Україні хочуть досягти у стислі строки, проте на все потрібен час.

У свою чергу начальник юридичного відділу Національної судової адміністрації Литви Ліна Грицкевич поділилася досвідом запровадження програмного комплексу Liteko в судовій системі своєї країни. Вона розповіла про особливості програми, новий функціонал та якісні зміни в системі Liteko2. Представила IT-інструменти для ведення справ та продемонструвала профіль судової справи.

Л.Грицкевич зазначила, що починаючи з 1.07.2013 учасники провадження можуть подавати до суду електронні документи в цивільних та адміністративних справах, а з 1.07.2015 — також у справах про адміністративні правопорушення. Крім того, є перелік справ, які повинні розглядатись тільки в електронному вигляді, а всі документи електронної справи мають бути засвідчені електронним підписом або диджиталізовані. Експерт зауважила, що при порушенні справи в електронному вигляді у Литві позивач повинен сплатити 75% судового збору.

Зацікавлені особи можуть отримати доступ до спеціального порталу, використовуючи: електронний підпис, електронний банкінг, посвідчення особи, дані, отримані від суду. Також сторони можуть складати та відправляти процесуальні документи, ознайомлюватися з матеріалами справи, слухати запис судового засідання, управляти інформацією про сплату судового збору, штрафів тощо.

Починаючи з 1 січня 2015 року учасники програми участь у засіданнях можуть брати дистанційно. Причому відеоконференції можуть бути організовані щодо всіх категорій справ.

Друга частина заходу складалася з практичного блоку. Керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков провів тренінг «ЄСІТС. Використання переваг електронного суду». Він продемонстрував, як зареєструватися та працювати в електронному кабінеті.

А суддя-спікер, д.ю.н. Іван Жигалкін розповів про електронні докази та проведення засідань у режимі відеоконференцзв’язку, а також особливості розгляду справ за матеріалами, поданими в електронному вигляді. Він зазначив, що можливість використання відеоконференцзв’язку — це великий крок з точки зору комунікації суду та учасників процесу.