Закон і Бізнес


Пять дней после…

Как быстро должны быть возвращены материалы дела после его апелляционного пересмотра?


№13 (1415) 06.04—12.04.2019
7061

Изменения в Кодексе административного судопроизводства существенно повлияли не только на граждан, обращающихся в суд, но и на работников судебных учреждений. В частности, относительно процедуры возвращения административных дел после их апелляционного пересмотра.


Як повідомили у відділі забезпечення судового процесу Сьомого апеляційного адміністративного суду, повернення адмінсправ до суду першої інстанції після їх апеляційного перегляду регламентується ст.326 КАС. У ній зазначено, що після закінчення апеляційного провадження матеріали справи, крім тих, що зберігаються виключно в електронній формі, повертаються до суду першої інстанції, який її розглядав, у п’ятиденний строк з дня вручення постанови (ухвали) учасникам справи.

Перше, на що повинен звернути увагу секретар судового засідання, повертаючи адміністративну справу до суду першої інстанції, — це «п’ятиденний строк».

Адже досить часто виникають ситуації, коли учасник процесу, не дочитавши вимог ст.326 КАС, наполягає на тому, що протягом 5 днів після розгляду справа має бути повернута до суду першої інстанції. На жаль, ця думка хибна. Як би суду апеляційної інстанції не хотілося пришвидшити процес повернення справи, зробити це раніше, ніж учасник отримає постанову (ухвалу), він не може.

Тепер з’ясуємо, коли постанову (ухвалу) суду можна вважати врученою.

Відповідно до ч.6 ст.251 КАС днем вручення судового рішення є день, коли:

• воно вручене під розписку;

• суд отримав повідомлення про доставлення копії на офіційну електронну адресу особи;

• у поштовому повідомленні проставлено відмітки про його вручення;

• у поштовому повідомленні проставлено відмітки про відмову отримати копію чи про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила іншої адреси.

Таким чином, підставою для повернення справи до суду першої інстанції для секретаря судового засідання буде отримання підтвердження про вручення постанови (ухвали) учасникам справи.

Підсумовуючи, виокремимо два ключові аспекти, які мають бути дотримані при виконанні вимог ст.326 КАС. Перший — наявність підтвердження про вручення постанови (ухвали) учасникам справи, другий — повернення справи в п’ятиденний термін.