Закон і Бізнес


Удостоверение на расстоянии

Как заключить нотариальный договор сторонам, которые находятся за тысячу километров одна от другой?


№13 (1415) 06.04—12.04.2019
Владислав ПЕНЕНЖКО, юрист, г.Тернополь
5586

Представим, что двое людей решили заключить договор, который должен быть нотариально удостоверен. То ли в силу требований закона (например при договоре аренды недвижимости на 3 года), то ли потому, что стороны так договорились. Но как быть, если одна сторона проживает например, в Луганской области, а другая — на Закарпатье?


Здавалося б, що в цій ситуації такого складного? Та є один важливий нюанс. Комусь із цих людей доведеться подолати величезну відстань у 1300 км, аби завітати до нотаріуса та підписати бажаний договір. Адже в силу норм закону «Про нотаріат» при посвідченні багатостороннього правочину вимагається одночасна присутність усіх сторін у того самого нотаріуса.

Звісно, завжди є можливість уповноважити представника за довіреністю, але далеко не в кожного на іншому кінці країни є настільки близька людина, якій можна було б доручити укладення договору. Особливо якщо цей договір має надто важливе значення.

Як вихід із цієї ситуації доцільно внести відповідні зміни до законодавства та дати можливість кожній зі сторін посвідчувати договір окремо зі свого боку (без участі іншої сторони) в нотаріуса за місцем свого проживання або в іншому зручному місці.

Тоді житель Луганщини посвідчить договір зі свого боку у себе вдома, а потім перешле його поштою мешканцю Закарпаття. Той посвідчить документ зі свого боку, але вже за місцем власного проживання. Такий розвиток подій, безумовно, був би зручним для кожного з них. При цьому договір вважатиметься укладеним з моменту посвідчення підпису останньої зі сторін.

Схожий порядок сьогодні діє при посвідченні протоколів загальних зборів учасників товариств із обмеженою відповідальністю. Кожен учасник має можливість посвідчити власний підпис окремо у свого нотаріуса. Поширення такої практики на посвідчення договорів, без сумніву, сприятиме пожвавленню ділової активності в нашій країні.