Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 12/2019. Анонс публикаций


29.03.2019 15:27
2015

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 12. 30 марта - 5 апреля 2019 года.


Після рішення про визнання неконституційною статті Кримінального кодексу щодо незаконного збагачення Конституційний Суд опинився під вогнем критики. Загальний рефрен був негативний. Говорили, що це фактично ставить хрест на боротьбі з корупцією. Паралельно в самому КС виникає конфлікт між суддями. «Країна» вирішила поставити запитання про ці події Голові КС Станіславу ШЕВЧУКУ.

 

Вигідний процес — поняття оціночне. Деякі адвокати переконані, що ціна позову може бути нижчою від вартості їхніх послуг. Судді не погоджуються, керуються принципом сумірності. А окремі експерти вважають, що участь у судових засіданнях не йде на користь їхнім майновим інтересам. Чи можуть відмовити у відшкодуванні судових витрат без їх попереднього підрахунку, читайте у статті «Кешбек від справедливості».

 

Усі судові інстанції не мали нічого проти того, щоб забрати в законних власників їхні квартири. Нічого страшного, що кредити брав забудовник, хоча люди оплатили всю вартість майна до копійки. Нічого, що вони навіть не знали, що будинок перебуває під іпотекою. Закон вимагає розплати й суб’єктами не перебирає. Чи мають власники квартир відповідати за гріхи забудовника, дізнаєтесь у матеріалі «Безперечності іпотечності».

 

Останнім часом судді все частіше почали отримувати повістки про виклик на допит. Про те, чому не слід ігнорувати запрошення правоохоронців та як поводитися в кабінеті слідчого, служителів Феміди вчили під час семінару-тренінгу. Що робити судді, коли його викликають на допит, читайте у статті «Не бовкнути зайвого».

 

Додатки на телефони для доступу до реєстрів та заклики бути етичними. На форумі юристи ділилися досвідом стажування за кордоном, освоєнням нових територій та лояльністю до законів і клієнтів. А також придивлялися до інновацій. Докладніше про XV щорічний юридичний форум АПУ — у статті «Стартапи та правила етики».

 

Суддів, які працювали трактористами, щоб мати можливість вступити до вузу, які створювали українське верховенство права з нуля, які нікому не мали доводити свою незалежність, сьогодні вже немає з нами. У КС згадали колег та вчителів, завдяки яким має силу багряна мантія. Про видатний українських правників, що розвивали Конституційний Суд, читайте у матеріалі «Пам’яті найкращих». 

 

Служитель Феміди не хоче нести відповідальності за діяльність радянського органу лише тому, що вчився в його навчальному закладі. На думку громадянина, колективна відповідальність порушує принцип презумпції невинуватості. Про те, як судді вдалося переконати ВРП, що навчання в школі КДБ не є підставою для звільнення, читайте у матеріалі «Розвідник у законі».

 

Шлях до справедливості має бути легким і зрозумілим, а стрес від боротьби за свої права — мінімальним. Особливо якщо це стосується дітей, інвалідів та зґвалтованих жінок. Експерти обговорили, як цього досягти в сучасних українських реаліях. Як забезпечити у суді максимальний сервіс для громадян, читайте у статті «Зручна для всіх установа».

 

Верховний Суд констатував, що фізичних осіб — підприємців не можна притягувати до подвійної відповідальності за допуск до роботи працівників без оформлення трудового договору (контракту). ОЛЕГ АНІСІМОВ, суддя-спікер Чернівецького окружного адміністративного суду проаналізував, що це означатиме на практиці. Докладніше — у статті «Санкція на вибір».

 

Відсутність належного матеріального забезпечення органу державної виконавчої служби не може бути підставою для звільнення державного виконавця від обов’язків, передбачених у законі. Про це в постанові від 11.03.2019 нагадав Верховний Суд. Докладніше про позицію ВС читайте у матеріалі «Постанова із запізненням».

 

Складається враження, що кожен Президент ставить собі за мету неодмінно провести чергову реформу адвокатури. Утім, остання із запропонованих перебудов не принесе нічого нового ні для якості правосуддя, ні для забезпечення державою принципу верховенства права. Адже проблема

полягає геть в іншому. В чому саме, розповів ОЛОДИМИР ЄФИМЕНКО, партнер Адвокатського об’єднання «Головань і партнери», адвокат у статті «Мильна бульбашка реформи». 

 

Сьогодні велика кількість конфліктів між особами приводить їх до залу судових засідань. Але є й перевірена практикою багатьох країн альтернатива — медіація. Вона допомагає сторонам досягти врегулювання конфлікту шляхом переговорів. Докладніше про медіацію розповів АНДРІЙ ПРИСЯЖНЮК, помічник адвоката АО Barristers у матеріалі «Спір без суду».

 

Обшук зазвичай звалюється на бізнес мов сніг на голову. Завчасно передбачити, коли саме він буде проводитися, або уникнути цієї слідчої дії майже неможливо. Проте деколи проведенню обшуку передує підвищена увага до діяльності підприємства чи особи з боку правоохоронних органів.  як захистити свої права та на які нюанси звертати увагу під часм обшуку, розповіли ІГОР ГЛУШКО, адвокат, партнер, керівник практики кримінального права та захисту GOLAW та КРІСТІНА КОЛЬЧИНСЬКА, адвокат, юрист GOLAW. Докладніше — у статті «Незваний слідчий».

Закон і Бізнес