Закон і Бізнес


Ребенок на заказ

В Украине могут запретить получение услуг суррогатного материнства для иностранцев


№12 (1414) 30.03—05.04.2019
Ксения ТАЛАМАНЧУК
5740

Из-за изъянов действующего законодательства ежегодно в Украине вспыхивают скандалы, когда граждане, пожелавшие получить услуги суррогатного материнства, не могут доказать собственное отцовство. Верховная Рада обязана решить судьбу еще не рожденных, обезопасив их от детского дома.


Право на продовження роду

Питання, що важливіше — право особи на продовження власного роду чи право дитини на сім’ю — вийшло за межі юридичних кіл. Міністерство охорони здоров’я не має даних щодо кількості дітей, котрих щороку народжують сурогатні матері. Проте фахівці стверджують, що таких — тисячі. Тому Україна повинна прийняти важливе рішення й або перетворитися на Мекку сурогатного материнства, або полишити цей бізнес.

Останній скандал, який заплямував репутацію нашої країни, стався восени. Італійці, яким надавали послуги сурогатного материнства, повернувшись додому, установили відсутність споріднення дитини з будь-ким із батьків. Відповідно до законодавства своєї держави вони втратили можливість бути визнаними батьками маляти. Тож його чекає дитячий будинок.

Як наслідок, у ВР побільшало законопроектів щодо заборони використання допоміжних репродуктивних технологій. Мовляв, від цього самі проблеми. Однак юристи дотримуються іншої точки зору. Про що, власне, і говорили під час засідання комітету з цивільного, сімейного та спадкового права Асоціації правників України.

Юридична етика

Право на продовження роду є одним із базових і стоїть поряд із правом на життя та свободу. Проте за ефемерними правовими концепціями завжди приховуються чиїсь життя та щастя. Іноді щастя тримати на руках свою дитину не можливе без копіткої роботи юристів і лікарів. Нині більшість країн заборонили використання допоміжних репродуктивних технологій як таких, що порушують принципи етики. Цим і спровоковано попит іноземців на послуги сурогатних матерів.

Сьогодні в Україні існує безліч центрів, котрі за пристойні гроші знайдуть не лише здорову сурогатну матір, а й урахують будь-які забаганки клієнтів. Першими почали бити на сполох правники, оскільки раз у раз саме їм доводилося розв’язувати проблеми щодо неможливості легалізації дітей у країнах їхніх батьків.

«Це перетворилося на досить серйозний бізнес, тож потребує належного врегулювання. Ми повинні ще до народження дитини подумати про її майбутнє та врахувати її найкращі інтереси, як це прийнято в Європейському Союзі», — переконана голова комітету АПУ, партнер Avellum Ірина Мороз. Зокрема, вона наголосила на тому, що ми не маємо права власною недбалістю створювати такі ситуації, коли новонароджена дитинка не матиме батьків.

«Заборонити — це не вихід із ситуації», — стверджував президент Асоціації «Всеукраїнська фундація компаній із організаційно-правового забезпечення програм ДРТ» Сергій Антонов. По-перше, застосування допоміжних репродуктивних технологій щороку дуже сильно розвиває вітчизняну медицину, а по-друге, зважаючи на практику ЄСПЛ, батьківство — це невід’ємне право особи, зазначив доповідач.

Законодавчий спам

Наразі в парламенті зареєстровано 5 законопроектів із пропозиціями щодо впорядкування зазначеної сфери. Однак із цього масиву спаму уваги гідний лише проект «Про допоміжні репродуктивні технології» (№8629), який містить реальну правову концепцію для врегулювання.

Не менш цікавим є проект «Про реалізацію репродуктивних прав та допоміжну репродукцію людини», розроблений Центром медичного та репродуктивного права. Зокрема, передбачено майже революційні зміни. Крім вирішення питань щодо істотних умов договору, прав та обов’язків батьків і сурогатної матері, документ містить низку суттєвих новел.

Важливою з них є відокремлення організацій, котрі беруть участь у процесі сурогатного материнства, одна від одної. На думку правників, не повинно так бути, щоб весь процес (від підбору сурогатної мами до народження дитини) фокусувався в медичному закладі. Відсутність належного контролю згодом призводить до проблем і скандалів, зокрема й на міжнародному рівні.

Проте виявляється, що представники медичних закладів не дуже ратують за регламентацію власної діяльності. Мовляв, чим більше процедур контролюватимуть, тим простіше створити перешкоди в діяльності закладів, зменшуючи конкуренцію.

П’ять порад

Утім, доки народні обранці зайняті підготовкою до виборчих перегонів, правники дали поради тим батькам, котрі планують звернутися по допомогу до сурогатної мами. По-перше, варто до того, як приймати рішення про застосування репродуктивних технологій, отримати консультацію від юриста.

Необхідно пересвідчитися, що дитина, народжена від сурогатної мами, зможе безперешкодно бути вивезена за кордон, що стосовно неї будуть установлені батьківські права. Далі потрібно отримати довідку щодо істотних умов, за яких малеча може бути визнана такою, що народжена батьками. Найбільш проблемні нині країни — це Франція, Німеччина, Швеція. Також слід визначитися зі статусом дитини в разі неможливості виїхати за кордон або ж відмови батьків забрати чадо.

Не менш важливим є погодження істотних умов договору сурогатного материнства. Також варто приділити увагу відповідальності кожної зі сторін, оскільки українське законодавство не передбачає суворих правил. Зокрема, якщо внаслідок медичних маніпуляцій дитина не матиме споріднення з жодним із батьків, то ніхто відповідати за це не буде.

Годилося б також подбати про вирішення форс-мажорних питань. Наприклад, хто буде визнаний батьками дитини в разі нещасного випадку із замовниками, на яку компенсацію може розраховувати сурогатна мама на випадок ускладнень. Одначе присутній під час засідання лікар порадив заводити дітей вчасно, коли на це достатньо власних сил і здоров’я.