Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 10/2019. Анонс публикаций


15.03.2019 15:46
2421

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 10. 15 - 22 марта 2019 года.


Нині касаційні суди у складі Верховного Суду традиційно підбивають підсумки першого року роботи в умовах судової, зокрема процесуальної, реформи. Проте результати перебудови мають оцінювати не самі служителі Феміди, а суспільство. «ЗіБ» звернувся до голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, заслуженого юриста України Сергія ВЛАСЕНКА, аби дізнатися про його враження від проведених пертурбацій та їхніх наслідків.

 

Адвокати опинились в епіцентрі правової реформи. Вони отримали нові можливості для представництва, нові гарантії захисту професійних прав та нові обіцянки щодо «перезавантаження» адвокатури в цілому. Та чи все врахували реформатори? Про те, що забули прописати в процесуальних кодексах, яке значення для реформи має незалежність суддів і чому зволікають із прийняттям профільного закону, напередодні II судового форуму Асоціації адвокатів України розповів голова комітету із судової практики ААУ, партнер юридичної компанії EQUITY Олег МАЛІНЕВСЬКИЙ.

 

Після двотижневої перерви останніми — після суддів, прокурорів та адвокатів — свій вибір членів Вищої ради правосуддя зробили й науковці. Проте лише наполовину. Кого обрали новими членами ВРП науковці, дізнаєтесь у матеріалі «Заповнено наполовину».

 

Судді заповнюють е-декларації із завидною частотою. Проте запитання лише нагромаджуються, а відповіді на них компетентні органи давати не квапляться. Тому законники зібралися, щоб самостійно розв’язати проблему під егідою Асоціації розвитку суддівського самоврядування. Докладніше — у статті «Кіраса на мантію».

 

Представник державного обвинувачення вважає, що закон його не зобов’язує бути чесним у неробочий час. А приховування свого статусу — це намагання не тиснути на поліцію. Дисциплінарна комісія вважає, що такому фахівцеві на посаді не місце. Про те, як прокурор утратив роботу із-за брехні про свою посаду, читайте у статті «Дар алкогольного передбачення».

 

Незважаючи на законодавчі зміни, працівники правоохоронних органів продовжують порушувати права адвокатів під час проведення обшуків. Правників не допускають на місце слідчої дії, відбирають телефони, дискредитують перед клієнтами. Чи варто захисникові, чиї права порушили, сподіватися на справедливість? На що ладні піти правоохоронці, аби здобути докази під час проведення слідчих дій, читайте у матеріалі «Нові кадри — старі методи».

 

У ході реформування судової влади чималі надії покладалися на новий для українського законодавства інститут зразкового рішення. У 2017 р. були внесені відповідні зміни до процесуальних кодексів. Проте цей інститут з’явився тільки в Кодексі адміністративного судочинства. Чого більше від зразкових рішень, допомоги чи клопоту. Розповів старший юрист ЮФ Evris ЯН АХРАМОВИЧ у статті  «Задоволення на третину».

 

Вищий антикорупційний суд незабаром розпочне роботу. І чи не першим постане завдання опрацювати прийнятне скорочення для установи. То який словотвір пустити у світ: ВАС чи ВАКС? Якими засадами належить керуватися? Як правильно утворити абревіатуру для нової установи розповів мовознавець ВІКТОР РАДІОНОВ у матеріалі «ВАС чи ВАКС?».

 

З аналізу практики Європейського суду з прав людини випливає, що затримання особи має здійснюватися на підставі стандарту доказування «обґрунтована підозра». В Україні ж не всі судді зважають на необхідність дотримання цього стандарту. Навіть попри ризик бути притягнутими до дисциплінарної відповідальності. Докладніше про  «обґрунтовану підозру» розповіли  МИКОЛА ПОГОРЕЦЬКИЙ, завідувач кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка, д.ю.н., професор, адвокат; та ОЛЕНА МІЦКАН, юрист у статті «Стандарт доказування».

 

Судова реформа є ключовою для демократичного розвитку країни. Але потрібно не просто змінювати суди і суддів, а будувати судову владу одночасно з двома іншими гілками. Реформа зразка 2016 року до цієї мети не тільки не наблизилась, а, говорячи дипломатичною мовою, пішла в протилежний бік, оскільки спрямована переважно на людський фактор — зміну суддів. Суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України БОГДАН ПОШВА розповів про те, як ВРП та ВККС знехтували вимогами Конституції у матеріалі «Апогей кризи верховенства права».

 

До яких тільки заходів не вдаються батьки, прикриваючись інтересами дитини. За статистикою, кожна третя справа щодо примусового виконання рішення стосується стягнення аліментів. Однак навряд чи корінь зла лежить у законодавстві. Чи почнуть батьки виконувати судові рішення в сімейних спорах добровільно, читайте у статті «Реформи й результати».

 

Борги повертати, звісно, необхідно. Проте за наявності волі кредиторів і невеличкої заборгованості власник може швидко бути позбавлений майна. Як виявляється, жодного рішення суду для цього не потрібно. Про таємні засоби, як залишитися без майна, читайте у статті «Без суду та слідства».

 

Визначивши, що не всі національні суди зобов’язані зазначати точну тривалість затримання підозрюваного, Європейський суд з прав людини дійшов іншого висновку. Про те, що всі без винятку мають додержуватися встановлених у разі повторного розгляду підстав для обмеження волі. Адже іноді це є питанням життя та смерті. Докладніше — читайте у матеріалі «V означає вендета... і воля».

Закон і Бізнес