Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 9/2019. Анонс публикаций


11.03.2019 09:00
2568

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 9. 8 - 15 марта 2019 года.


Анонсуючи прийняття Кодексу з процедур банкрутства, автори наголошували на його революційності та здатності докорінно змінити уяву про борги для вітчизняного бізнесу. І хоча цей документ досі не підписаний Президентом, «ЗіБ» поцікавився думкою щодо його новел у судді-спікера Касаційного господарського суду Сергія ЖУКОВА. Принагідно він розповів і про підсумки першого року роботи КГС.

 

На початку судової реформи її натхненники заявляли про намір змінити суть і форму національного судочинства. Новітні процесуальні стандарти були закріплені в оновлених процесуальних кодексах. А суди — «переформатовані» за новою структурою. Та чи вплинули новації на якість вердиктів? Про зміни в частині доказування, дисципліну сторін у процесі, заборонені методи впливу на володарів мантій та перспективи розвитку адвокатури у 2019 р. напередодні ІІ судового форуму Асоціації адвокатів України розповів адвокат компанії Pavlenko Legal Group Григорій ПАВЛЕНКО.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів задоволена проведеною роботою. Міжнародні експерти також високо оцінили процедуру добору. От тільки члени громадської ради доброчесності вважають, що їхні негативні висновки стосовно певних осіб проігнорували. Докладніше про підсумки конкурсів до ВАКС та ВС, читайте у статті «Плями на доброчесності».

 

Як повідомляв «ЗіБ», на позачерговому засіданні Ради суддів розглядався проект Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді. З’ясувалося, що до нього є чимало зауважень. Що ж пропонується змінити у цьому документі, читайте у матеріалі «Вади регулярного оцінювання».

 

Після годинної затримки зібрання професорів юридичних вишів таки розпочало свій відлік. Але за день до заходу раптом з’ясувалося, що делегати від військових вузів узяти участь у ньому не зможуть. Кого саме відносити до цієї категорії — достеменно не відомо, тому в раді вирішили, що навчальні заклади, які належать до Міністерства внутрішніх справ, і є тими «цапами-відбувайлами». Докладніше про перенесення обрання членів ВРП, читайте у матеріалі «Неозброєний з’їзд».

 

Те, як вивчити кодекс етики, не отримати догани, співпрацювати із поліцією та збільшити кількість жінок, обговорили правники на з’їзді. А також створили новий інститут, який їх порятує від несправедливих покарань. Докладніше про з’їзд приватних виконавців — у статті «Чоловіча професія».

 

В Європі дорожньо-транспортна пригода відтворюється за допомогою комп’ютерної програми. Постійне оновлення бази дозволяє змоделювати ситуацію за участю автомобілів будь-яких марок і моделей. Проте українські експерти воліють застосовувати старі методи. Чому українські фахівці ігнорують європейські можливості відтворення ДТП, читайте у матеріалі «З комп’ютером і рулеткою».

 

Кілька місяців тому двох суддів відсторонили від виконання обов’язків через підозру в хабарництві. Проте весь цей час вони були фігурантами не лише кримінальних, а й дисциплінарних проваджень. Одного таки звільнили, іншому — винесли догану. Докладніше про це — у статті «Чорна смуга».

 

Сьогодні в Україні налічується близько 3000 суддів у відставці, що становить майже третину від загальної кількості суддівських посад. Це висококваліфіковані юристи з великим професійним досвідом, які в більшості випадків не досягли граничного для перебування на цій посаді 65-річного віку. Не використати цей потенціал для покращення функціонування судової влади було б принаймні дивним. Проте не лише це стало для них проблемою. Чому державні гарантії колишнім законникам стають декларативними, а їхній досвід — незатребуваним, розповів професор кафедри спеціальних юридичних дисциплін Навчально-наукового інституту права, суддя у відставці, к.ю.н., заслужений юрист України СЕРГІЙ ШТОГУН у матеріалі «Носії символічного звання».

 

У 2016 році в Україні було запроваджено такий новий механізм захисту прав людини, як конституційна скарга. У 2018-му другий сенат розглянув першу конституційну скаргу і невдовзі закрив провадження через втрату чинності актом, щодо якого порушили питання неконституційності. Втім, головна ідея скарги — перегляд судового рішення, і, коли воно виконане, це стає неможливим, що взагалі знецінює потребу у зверненні. Вбачається, що дієвим та ефективним механізм скарги поки що назвати важко.  ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер АО «Могильницький та партнери» докладніше розповів про перегляд виконаного судового рішення після конституційного оскарження можливий у статті «Дотягнутися до Страсбурга».

 

Фахівці порадили, до чого готуватися бізнесу, зважаючи на покрокове втілення в життя плану BEPS та ратифікацію конвенції MLI. Зокрема, наголосили, що епоха офшорів добігає кінця. Про те, яких змін невдовзі зазнає Податкове законодавство України, дізнаєтесь у статті «План BEPS: бачити вас наскрізь!».

 

До Нотаріальної палати України надходить багато повідомлень щодо блокування нотаріусам доступу до реєстрів за дрібні технічні помилки. Хоча терміни блокування жодним законом не передбачені, а допущені недоліки не порушують прав громадян. Утім, уже є багато рішень судів, які свідчать про успішне оскарження таких наказів. Як нотаріусам блокують доступ до державних реєстрів за формальні помилки, розповіла приватний нотаріус, член ради НПУ, голова комісії НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності НАТАЛІЯ КОЗАЄВА у статті «Справа техніки».

Закон і Бізнес