Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 8/2019. Анонс публикаций


04.03.2019 12:33
2623

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 8. 2 - 8 марта 2019 года.


Як відомо, 1 березня має розпочати роботу Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. На цю ж дату було призначено засідання Ради суддів, на якому мали обговорити та надати висновок щодо проекту Положення про ЄСІТС. В останній момент засідання перенесли на початок тижня.

Напередодні «ЗіБ» поспілкувався з одним із членів робочої групи РСУ, що опрацьовувала цей проект, суддею Ленінського районного суду м.Дніпропетровська Дмитром МОВЧАНОМ, аби дізнатися, які принципові моменти, необхідні для повноцінного функціонування ЄСІТС, регулює положення. А також про те, які несподіванки можуть очікувати на співробітників апарату суду після початку роботи системи.

 

22 моряків катерів «Нікополь» і «Бердянськ» і буксира «Яни Капу», а також двох працівників Служби безпеки України російські прикордонники затримали поблизу Керченської протоки. Українцям інкримінують незаконний перетин кордону, їм загрожує до 6 років ув’язнення. Про перебіг процесу, реакцію світових лідерів, а також про те, чому захист сумнівається в неупередженості російських суддів, розповів партнер адвокатського об’єднання Barristers, адвокат одного з моряків Ілля НОВІКОВ.

 

Презумпція невинуватості нарешті переважила політичну доцільність. Конституційний Суд прибрав із Кримінального кодексу норму, яка змушувала чиновників доводити законність своїх статків. Докладніше про рішення суду читайте у статті «Доказовий оксюморон».

 

Електронний суд без комп’ютерів, вторинне оцінювання без первинного. Хто нестиме відповідальність за якість нововведень? Про що поговорили на засіданні Ради суддів дізнаєтесь у статті «Головне — прозвітувати».

 

Представники Касаційного господарського суду проаналізували болючі для бізнесу та суспільства питання. Але не обмежилися констатацією сумних реалій, а дали поради щодо того, як Україні очолити міжнародні рейтинги. Які основні перепони для ведення бізнесу в Україні, читайте у матеріалі  «За відповідальний підхід».

 

Українські нотаріуси не змогли знайти спільної мови з посадовцями Міністерства юстиції. Нотаріуси звинувачують чиновників у свавільних перевірках і розширеному тлумаченні законодавства та погрожують загальним страйком. Докладніше про це — у статті «Інакше не почують».

 

Не прийшла на роботу та ще й у п’ятницю. Мала на руках аж 2 докази поважної причини прогулу — виклик слідчого та довідку лікаря. Виявляється, такий проступок прокурора карається. Дисциплінарним провадженням і доганою в результаті. Як прокурора покарали за те, що не повідомив начальство про виклик у ГПУ, читайте у матеріалі «Дзвінок від невідомого».

 

Новелою нових редакцій процесуальних кодексів, прийнятих у 2017 році, стало введення поняття про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Початок її роботи Державна судова адміністрація призначила на 1 березня цього року. Як це вплине на права та обов’язки сторін процесу та самих судів, розповіла юрист ЮК «Bossom Group» КАТЕРИНА ДОЦЕНКО у статті «Віртуальні провадження».

 

Останніми роками від керівництва держави та ЗМІ тільки й чути про судову реформу, яка нібито була проведена в Україні. Дійсно, до Верховного Суду обрали нових суддів, але фактично все залишилося без змін. І судова практика тому яскраве підтвердження. Як ВС переклав тягар забезпечення житлом одних осіб на плечі та гаманці інших, читайте у матеріалі «Довічний найм».

 

Незважаючи на п.13 ч.1 ст.20 Господарського процесуального кодексу, у судовій практиці ще виникають неоднозначності, пов’язані з розмежуванням юрисдикції адміністративних і господарських судів у спорах щодо реєстраційних дій. Про те, на що варто звертати увагу, розповіла секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ГАННА ВРОНСЬКА у статті «Юрисдикційний гамбіт».

 

«Зловживання владою або службовим становищем» — нині популярна стаття Кримінального кодексу, а для новоствореного органу — НАБУ — улюблена. Але часто правоохоронні органи досить формально ставляться до доведення складу злочину та наявності всіх його складових. Докладніше про кримінальну відповідальність за зловживання владою, розповіла адвокат ІРИНА ОДИНЕЦЬ у статті «Злочин «на власний розсуд»».

 

Виїзд дитини за кордон без згоди одного з батьків можливий, якщо той прострочив сплату аліментів більш ніж на 4 місяці. Тільки готуватися до поїздки варто починати за кілька місяців. Про нові правила виїзду дітей за кордон, читайте у матеріалі «Погоджуй або не заважай!».

 

Україна не мала особливого вибору, приєднуючись до плану BEPS, оскільки це світовий тренд. У бізнесу не запитують, чи зацікавлений він у змінах. Питання лише в змісті, яким будуть наповнені норми внутрішнього законодавства. Докладніше про оподаткування за світовими правилами, розповів адвокат АО Legitimus ДМИТРО ГУМЕНЮК у статті «Трансформаційна турбулентність».

Закон і Бізнес