Закон і Бізнес


Начнем без положения?


№6 (1408) 16.02—22.02.2019
ЛЕВ СЕМИШОЦКИЙ
10313

До старта полноценной работы Единой судебной информационно-телекоммуникационной системы осталось меньше двух недель. Однако, похоже, начинать работать с ней придется без соответствующего положения. Тем более что до его проекта есть немало замечаний.


Як відомо, єдина система має розпочати роботу 1 березня. На цю ж дату призначено засідання Ради суддів, на якому може бути погоджений проект положення про ЄСІТС. Знадобиться ще певний час, аби цей документ затвердила Вища рада правосуддя. А в неї вже є пропозиції та зауваження до цього проекту.

Як зазначила секретар постійної комісії ВРП з питань ЄСІТС Тетяна Малашенкова, Державна судова адміністрація надіслала його тільки 5 лютого. Цей фундаментальний документ регулює чимало питань, але водночас потребує подальшого вдосконалення. Зокрема, з огляду на пропозиції, що вже надійшли від Генеральної прокуратури та Верховного Суду.

Під час засідання постійної комісії Ради висловлювали зауваження до проекту й інші його учасники. Зокрема, ішлося про відсутність єдиного програмного забезпечення та брак відповідного технічного оснащення судів, належну ідентифікацію користувачів та захист системи тощо.

Ситуація нагадує ту, що склалась унаслідок непідготовленості до нововведень стосовно обов’язкової відеофіксації судового розгляду. У кожному п’ятому суді із цим виникли проблеми, оскільки, як з’ясувалося, не вистачає не тільки обладнання, а й майже 1000 залів засідань.

Член ВРП Анатолій Мірошниченко занепокоєний стислими строками впровадження ЄСІДС. З ним погодилися й представники ВС, ГПУ, РСУ та Міністерства юстиції.

Т.Малашенкова зауважила, що ні ДСАУ, ні ДП «Інформаційні судові системи» своєчасно не направили проект положення на погодження. Отже, тепер доводиться в авральному порядку вивчати пропозиції та виправляти недоліки.

Утім, свої думки стосовно проекту висловили поки що лише вищі державні органи, яким доведеться користуватися ЄСІТС. А, наприклад, думки від апеляційних судів збирає РСУ, яка опрацьовуватиме їх до 1 березня.

У ВРП збираються провести із цього приводу чергову нараду на наступному тижні. Чи встигне Рада виправити нормотворчі недоліки й чи наважиться затвердити документ без погодження РСУ, аби встигнути до часу Х? І чи готові суди як у матеріальному, так і у кадровому вимірі до старту системи?

Утім, головне не відрапортувати про новації, а не створювати іншим проблем з їх реалізацією. Далі буде…