Закон і Бізнес


Помощь под контролем

В Минюсте подготовили для системы БПП специального надзирателя


№5 (1407) 09.02—15.02.2019
Ксения ТАЛАМАНЧУК
4087

Эксперты считают украинскую систему бесплатной правовой помощи одной из наилучших в мире. Однако в Министерстве юстиции не оставляют надежды установить контроль за ее деятельностью. К этому намереваются привлечь общественность.


На роки вперед

Презентація нового проекту була розпочата з екскурсу в історію. Зокрема, представники Мін’юсту згадали про роль адвокатури під час минулих виборів, зробивши реверанс у бік правників. Мовляв, саме хоробрість і професіоналізм адвокатів допомогли відстояти європейський та демократичний вектор розвитку України.

Рік тому в міністерстві оголосили про готовність провести реформу системи. Поки що репрезентували відповідну концепцію. Суть її полягає в тому, щоб через публічний конкурс забезпечити створення незалежної наглядової ради. До її функцій належатимуть моніторинг діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги та його керівництва, оцінка роботи та пропозицій Мін’юсту та Уряду щодо бюджетування й подальшого розвитку.

У моделі не передбачено участі міністра юстиції чи його заступників у роботі наглядової ради. За задумом, саме в цьому й полягає інституційна незалежність. Мовляв, міністерство виконуватиме виключно функції формування політики й бюджетування.

Задля реалізації концепції планується внести до парламенту низку законопроектів. Одначе ще до їх прийняття будуть ініційовані рішення Кабінету Міністрів, які дадуть старт реалізації розробленої моделі реформування.

Заступник міністра юстиції Іванна Смачило зауважила, що відомство намагається бути максимально прозорим у своїй діяльності. Вона сподівається, що до наглядової ради ввійдуть «авторитетні люди, які працюватимуть над підвищенням ефективності роботи системи».

За словами голови КЦНПД Олексія Бонюка, при розробленні концепції враховані напрацювання міжнародної експертної групи. До неї за підтримки уряду Канади та офісу Ради Європи в Україні ввійшли визнані у світі експерти з питань БПД. Діяльність наглядової ради буде спрямована на те, щоб забезпечити рівний доступ до правосуддя, аби громадяни могли реалізувати своє право на захист. «Це сприятиме зростанню довіри до системи», — зазначив він.

Щоправда, не сказав, що сьогодні перешкоджає реалізації прав громадян на правову допомогу та незалежності системи БПД, обмежившись загальними словами про те, що «ефективність є комплексним і багатогранним поняттям». Необхідний суворий контроль. А цього неможливо зробити без залучення громадськості.

Враження дипломатів

На думку міжнародних експертів, нині все готове до створення наглядової ради. Мін’юст підготував необхідні нормативно-правові акти, до того ж наявна політична воля на те, щоб громадянське суспільство активно долучалося до контролю за діями державних органів.

Посол Канади в Україні Роман Ващук згадав, як починався процес створення системи БПД. Він відзначив, що вона працює добре та розвинулася швидше та краще, ніж передбачалось. «Я був на відкритті першого центру БПД, це було 1 липня 2015 року, і вже зараз таких центрів понад 500. Люди дуже легко звикають до доброго, і сьогодні здається, що система БПД існувала завжди», — наголосив Р.Ващук.

Наразі із системою БПД співпрацюють 500 адвокатів та більш ніж 500 тис. клієнтів. На думку посла, поява наглядової ради «дасть певну стійкість на тлі тих політичних змін, які нас чекають у цьому році». Він переконаний, що наглядова рада повинна забезпечити системі БПД головне — безпартійність.

Р.Ващук уважає: однією з умов успіху є те, що при формуванні української моделі розвитку системи БПД враховано досвід багатьох країн у сфері контролю за діяльністю подібних органів. «Важливо вибудувати довіру до наглядової ради. Ми й надалі готові допомагати та підтримувати ці процеси», — зауважив посол.

Проблема вибору

Кого ж бачать у ролі членів наглядової ради? Передусім, звичайно, адвокатів, повідомив О.Бонюк. Їхня роль у цьому процесі надважлива, адже необхідно контролювати діяльність учасників проекту.

Утім, виникає запитання: як узагалі можна наглядати за діяльністю правників, особливо в кримінальних провадженнях і з огляду на адвокатську таємницю? У Мін’юсті над цим уже працюють.

Так, минулого року створили комісію з експертно-правового аналізу, до формування якої долучилися представники відомства, громадськості та міжнародні експерти. І вже сьогодні розпочався відбір адвокатів-експертів, котрих залучать до експертно-правового аналізу кримінальних проваджень, в яких адвокати надавали безоплатну вторинну правову допомогу. «Плануємо, що найближчим часом ця система запрацює, тож ми отримаємо засоби внутрішнього контролю», — зазначив О.Бонюк.

Окрім юристів, двері до наглядової ради відчинять для всіх небайдужих до проблем надання та отримання БПД. За словами очільника КЦНПД, конкурсна комісія для відбору членів ради орієнтуватиметься насамперед на вимоги, які стосуються спеціалізації та компетенції. Серед ключових — публічне управління й адміністрування, соціальна робота, право.

Він підкреслив, що строк повноважень кожного з 9 членів наглядової ради становитиме 5 років. При цьому одна й та сама особа не матиме права бути членом ради більш ніж 2 строки поспіль.

Серед повноважень органу — нагляд за діяльністю системи БПД. Виключно за поданнями відбуватимуться призначення та звільнення керівника КЦ. Також рада оцінюватиме його діяльність, визначатиме ризики й даватиме рекомендації щодо шляхів запобігання їм, додав О.Бонюк.

Великі надії

За розрахунками міністерства, потенційно по правову допомогу є можливість звернутись у близько 20 млн осіб, і кожен має право не лише на отримання захисту чи консультації, а й на якісний сервіс. Тож, крім долучення представників громадськості до управління системою БПД, опрацьовують проблеми застосування IT-рішень і запровадження он-лайн-сервісів.

Великі надії покладаються й на створення Єдиного державного реєстру майнового стану. Мовляв, якщо його запровадять, громадянам не буде потреби бігати різними інстанціями та доводити власне право на соціальний захист. На жаль, у нас не розвинена така галузь, як законодавство про бідність. І, можливо, система сама підштовхне до створення відповідних інструментів.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Олексій БОНЮК,
директор Координаційного центру з надання правової допомоги:

— Одним із головних питань надання безоплатної правової допомоги є її якість та ефективність. Коли громадянин обирає адвоката, діють ринкові закони конкуренції. Зовсім інша річ, коли громадянин не має жодної можливості впливати на вибір захисника.

Якщо держава забезпечує право на отримання правової допомоги, ми повинні забезпечити і її якість. Однак це неможливо зробити виключно в межах міністерства або закритої державної системи. Тож ми покладаємо великі надії на те, що парламент якомога швидше проголосує рішення щодо створення наглядової ради системи БПД і ми вже в цьому році побачимо перші результати її діяльності.