Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N 4/2019. Анонс публикаций


01.02.2019 14:53
2655

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N 4. 2 - 8 февраля 2019 года.


Минулий рік Асоціація адвокатів України розпочала з унікального заходу — «Ярмарку проектів 2018». На ньому були представлені плани асоціації, названі форуми та події, які мали відбутися протягом року. Проводився захід з метою ознайомити членів ААУ із діяльністю організації та залучити їх до спільної роботи. 2019 р. ААУ також розпочне з презентації запланованих подій. Окремі з них проводитимуться не перший рік, деякі — вперше. Однак усі події будуть багатими на приємні сюрпризи для учасників. Детальніше про це розповідає голова ААУ, керуючий партнер АК «Маршаллєр і партнери» Зоя ЯРОШ.

 

Нещодавно з’явилась інформація про відмову Панами від притягнення до кримінальної відповідальності колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва. Нагадаємо: останній погодився повернутися на батьківщину та відповідати в суді за пред’явленими на той момент обвинуваченнями. Одначе згодом правоохоронні органи вирішили розширити останні. Оскільки це доволі неординарний випадок для судової практики, «ЗіБ» звернувся до адвоката В.Каськіва, керуючого партнера АО «Татаров Фаринник Головко», д.ю.н., професора Олега ТАТАРОВА, аби дізнатися про деталі цієї справи та її можливі наслідки для репутації України.

 

Невідомі обстріляли авто, в якому їхала голова ради адвокатів Дніпропетровщини. Поліція відкрила кримінальне провадження. Проте юристам доводиться змушувати правоохоронців проводити слідчі дії. Деталі цієї справи читайте у статті «Напад уночі».

 

Новий Кримінальний процесуальний кодекс невдовзі святкуватиме десятиліття, а визначатися з деякими процедурними моментами окремі слідчі та прокурори досі не навчились. Якби ж їхні помилки не спричиняли порушень Конституції… Докладніше  — читайте у матеріалі «Висхідний тренд невинуватості».

 

Міжнародні експерти з 5 країн офіційно завершили свої повноваження щодо відбору доброчесних претендентів на місце у Вищому антикорупційному суді, але неофіційно й далі цікавитимуться їхніми долями. А поки що назвали головні причини невідповідності кандидатів антикорупційній посаді. Як ГРМЕ перевіряли кандидатів до ВАКС, читайте у статті «Біфштекс із доброчесності».

 

або Якщо адвокат зіткнувся з порушеннями прав його клієнта з боку Генерального прокурора, то може звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Та шанси на сатисфакцію — мізерні. Чому КДКП до дисциплінарної відповідальності притягує не всіх прокурорів, читайте у матеріалі «(Не)доторканні в погонах».

 

Українська система правосуддя не готова до змін, унесених до Кримінального процесуального кодексу, зате приготувалася боротися із запитами Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це та впровадження антикризових команд у храмах Феміди говорили на засіданні Ради суддів. Докладніше — у статті «Учора, сьогодні, завтра».

Постраждалий повідомив про те, що четверо невідомих напали на нього й пограбували. Потім передумав і засвідчив, що нападник був один. Мовляв, обрахувався, бо двоїлося в очах від ударів по голові. Слідчі все списали на стан афекту. А крайнім виявився прокурор. Про те як прокурор дістав догану, що не здогадався про підкуп потерпілого, який кілька разів змінював свідчення, читайте у статті «Автомобільні пірати».

 

В умовах сьогодення комунікація є важливою складовою управлінської діяльності будь-якої установи. Її роль стає дедалі вагомішою, оскільки вона орієнтована на налагодження зв’язку із цільовою аудиторією, щоб досягти бажаних результатів у роботі та забезпечити позитивний імідж і авторитет установи в суспільстві. Як розвіяти міф про консервативність судових установ, розповіла ОЛЕНА ХАВЛЮК, головний спеціаліст відділу звернень, внутрішньої та зовнішньої комунікації 7-го ААС у матеріалі «Стратегія спілкування».

 

20 грудня минулого року Верховна Рада вкотре продовжила ще на рік дію так званого земельного мораторію. Водночас Конституційний Суд відмовився від його аналізу на відповідність Основному Закону, а у Страсбурзі визнали таку невизначеність порушенням права на власність. Та своє слово ще не сказав Верховний Суд. Докладніше про земельний мораторій розповіли ЮЛІЯ СТУСОВА, старший юрист ЮФ Evris та ЮЛІЯ ШИШКА, молодший юрист ЮФ Evris у статті «Невмирущий мораторій».

 

Закони мали би бути якщо не зразком довершеної мови, то принаймні вмістищем вивірених зворотів. На жаль, доводиться вчергове нарікати. В око впала вжита в ст.186 Сімейного кодексу сполука «контроль за цільовим витрачанням аліментів». Чи така вже вона бездоганна? Як слід уживати слово «контроль» у нормативно-правових актах, читайте у матеріалі «Завідомо цільове витрачання».

 

Після змін, розроблених Міністерством охорони здоров’я, українським дослідникам немає жодного сенсу винаходити ліки, оскільки вони не будуть захищені правом інтелектуальної власності. Чи стануть ліки доступнішими після внесення змін до Цивільного кодексу, дізнаєтесь у статті «Патент на «фуфломіцин»».

 

Адвокати попередили аграріїв, що відтепер згода власника на суборенду земельних ділянок не потрібна

Незважаючи на те що питання земельного мораторію так само актуальне, ринок землі продовжує функціонувати. Адвокати стверджують, що вільний продаж землі — краща альтернатива будь-яким антирейдерським законам. Докладніше про земельний мораторій — читайте у статті «Пайові «шахи»».

Закон і Бізнес