Закон і Бізнес


Нападение ночью

Сначала адвокатов просто пугали, а теперь начали стрелять


№4 (1406) 02.02—08.02.2019
Лариса СВИРИНА
3677

Невідомі обстріляли авто, в якому їхала голова ради адвокатів Дніпропетровщини. Поліція відкрила кримінальне провадження. Проте юристам доводиться змушувати правоохоронців проводити слідчі дії.


У ніч перед конференцією адвокатів Дніпропетровської області, де правники мали обирати делегатів на з’їзд, машину, в якій голова регіональної ради Тетяна Лещенко під’їхала до свого будинку, обстріляли невідомі. Розібратися в ситуації спробував комітет захисту прав адвокатів Національної асоціації адвокатів України на екстреному засіданні.

Усі кулі влучили в дах транспортного засобу. Згодом було встановлено, що стріляли з травматичної зброї з балкона загального користування, розташованого на 3-му або 4-му поверсі. Утім, щоб отримати ці відомості, адвокатам довелося неабияк попрацювати.

Першою проблемою правників став виклик поліції. Спочатку правоохоронці не квапилися з появою на місці події, а після приїзду запитали, чому адвокати не забезпечують власної охорони самотужки.

Далі людей у формі довелося переконувати в необхідності почати досудове розслідування. І хоча врешті-решт за ч.2 ст.115 Кримінального кодексу було відкрито кримінальне провадження, поліцейські відмовилися долучати спеціальні «адвокатські» статті, а також не квапилися з проведенням слідчих дій. Потерпілі буквально змушували вартових правопорядку відтворити події, організувати пошук гільз та опитування можливих очевидців. У ході з’ясування обставин установили, що консьєрж, котрий працює в будинку, саме в ніч замаху був відсутній.

Від НААУ та комітету юристи Дніпропетровщини очікують підтримки та втручання. Зокрема, потерпіла попросила НААУ направити звернення до очільників поліції та прокуратури, повідомити їх про зволікання підлеглих і взяти ситуацію під свій контроль. У комітеті висловили обурення, але вирішили не поспішати. Було поставлено завдання проаналізувати ситуацію та скласти аналітичну довідку, за результатами якої і приймати рішення.

Нагадаємо, що це не перший інцидент, який стався в м.Дніпрі. Раніше «ЗіБ» писав про тиск на Т.Лещенко, який чинили посадовці з обласної державної адміністрації, намагаючись змусити жінку посприяти обранню конкретної особи очільником кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (див. «ЗіБ»).