Закон і Бізнес


Председатель Ассоциации адвокатов Украины Зоя Ярош:

«Одна из задач этого года — стать коммуникационной площадкой между адвокатурой и бизнес-сообществом»


Зоя Ярош: «Одна из задач этого года — стать коммуникационной площадкой между адвокатурой и бизнес-сообществом»

№4 (1406) 02.02—08.02.2019
ЕКАТЕРИНА БЕЛЯЕВА
6225

Прошлый год Ассоциация адвокатов Украины начала с уникального мероприятия — «Ярмарки проектов 2018». На нем были представлены планы ассоциации, перечислены форумы и события, которые должны были состояться на протяжении года. Проводилась ярмарка с целью ознакомить членов ААУ с деятельностью организации и вовлечь их в совместную работу. 2019 г. ААУ также начнет с презентации запланированных событий. Одни будут проводиться не первый год, некоторые — впервые. Однако все события будут богаты на приятные сюрпризы для участников. Детальнее об этом рассказывает глава ААУ, управляющий партнер АК «Маршаллер и партнеры» Зоя ЯРОШ.


 «План заходів ми перевиконали, адже реалізували низку нових проектів»

— Минулий рік розпочався з ярмарку проектів. На ньому були представлені основні напрями діяльності ААУ, а також заходи, які асоціація запланувала до проведення. Чи всі плани були втілені у життя?

— Дійсно, 2018-ий ми розпочали з нового заходу — «Ярмарку проектів ААУ», де вперше за 12 років своєї роботи асоціація вирішила офіційно презентувати всі проекти, які мали бути реалізовані.

При цьому громадська організація — це динамічна структура, що невпинно наповнюється новими ідеями, проектами, викликами та потребами її членів і адвокатської спільноти загалом, на які намагається реагувати.

Саме тому план заходів ми перевиконали, адже реалізували низку нових проектів. Наприклад, провели два нові регіональні форуми з кримінального права та процесу у Львові та Одесі, конференцію у Запоріжжі, започаткували проект «Нарадча PRO», шаховий турнір в Одесі тощо.

Також успішно реалізовується проект «Жіночий клуб ААУ», передумовами створення якого стало те, що членами ААУ є жінки, які через поєднання складної професії та материнства зазнають додаткового навантаження. У рамках клубу проводяться зустрічі та лекції з питань тайм-менеджменту, стилю, етикету, написання книжок, які дають змогу поговорити професійно про непрофесійне.

У 2018-му ми урочисто відзначили 5-річний ювілей конкурсу «Адвокат року». Участь у ньому взяли не лише адвокати, а й інші особи, діяльність яких пов’язана з правознавством.

Здійснили редизайн журналу «Бюлетень ААУ», випустили кілька спеціальних випусків, у тому числі «Адвокат року».

— Що хотілося б поліпшити?

— У прагненні поліпшити не варто забувати, що є важливим і що слід зберегти. Найголовніший принцип ААУ — це відкритість організації для всієї адвокатської спільноти, готовність до змін та реалізації прогресивних ідей, динамічність, дружнє середовище. Лише зберігаючи такі принципи, можна розвиватися та йти вперед, що ми й намагаємося робити.

Кожного року ми підвищуємо стандарти проведення заходів. Це стосується як формату проведення, так і залучення найкращих спікерів, обговорення найактуальніших питань. Звичайно, в цьому нам допомагають опитування при підготовці до заходів, відгуки наших учасників минулих форумів та семінарів.

Одне із завдань цього року — стати комунікативним майданчиком для адвокатури та бізнес-спільноти, адже лише шляхом об’єднання зусиль можна реалізувати проекти реформування, домогтися поліпшення бізнес-клімату та належного захисту прав підприємців.

Також плануємо продовжити роботу клубу майбутніх адвокатів, провести в його рамках низку цікавих проектів та активно співпрацювати з молоддю та студентами.

«Ми відкриті не тільки для всіх адвокатів, але й для нових ідей»

— Однією з новинок, анонсованих на минулорічному ярмарку, стало обрання кількох голів у комітеті з кримінального права і процесу. Чи виправдала себе ця новація та чи планують інші комітети її запозичити?

— Все залежить від комітету та обсягу роботи. Наприклад, в нас було три голови комітету з кримінального права та процесу. Це один з найактивніших підрозділів ААУ. І завдяки особистому внеску трьох очільників ми змогли провести три форуми з кримінального права та регулярні актуальні семінари протягом року.

Громадська діяльність — це спосіб реалізації активності та досвіду, яка є додатковим навантаженням для адвокатів. Присвячувати їй весь час голови комітетів не можуть. Провести більше заходів можна тоді, коли є актив, оргкомітет, коли кілька людей пропонують ідеї та засоби для їх реалізації. Наша сила — в об’єднанні найкращих інтелектуалів та професіоналізму, дружній та колективній співпраці. Ми відкриті не тільки для всіх адвокатів, але й для нових ідей.

— Чи не плануєте збільшити кількість комітетів?

— Ми не вважаємо найважливішим показником кількість комітетів. Для нас головне, щоб комітет був цікавий та затребуваний для членів ААУ.

Якщо буде попит, то буде й пропозиція. Коли адвокати звертаються із пропозицією щодо створення нового комітету, ми завжди розглядаємо її і правлінням приймаємо рішення. Так, цього року засновано, наприклад, комітети з питань банкрутства, з питань судових експертиз та інші, які ми й будемо анонсувати.

— На минулорічному ярмарку говорили про новий підхід до організації заходів асоціації. Які новації видалися вам найбільш вдалими?

— Звичайно, кожного року намагаємося підвищити рівень наших заходів.

Ми активно залучаємо членів ААУ до розробки заходів, проводимо он-лайн-опитування, створюємо оргкомітет форумів для складання цікавої програми. Пробуємо нові локації, формати, залучаємо нових спікерів з неюридичної сфери.

Під час зимового форуму з кримінального права та процесу всі учасники мали можливість поставити спікерам запитання за допомогою групи в Telegram. Під час податкового форуму учасники могли шляхом он-лайн-голосування висловити своє ставлення до законопроекту щодо податку на виведений капітал після гострої дискусії спікерів.

Ми прагнемо, щоб учасники наших заходів не тільки були слухачами, а й активно долучалися до їх проведення.

Також цього року ми вперше запустили челендж, упродовж якого провідні адвокати ділилися формулою успіху. Кожен учасник розмістив у «Фейсбуку» відео, в якому розповів про головні складові успіху.

І, як завжди, ми відкриті до цікавих ідей та проектів.

«Питання щодо застосування кодексів найближчим часом  вичерпати неможливо»

— Чи всі питання, які цікавили адвокатів у зв’язку із набранням чинності новими процесуальними кодексами, встигли охопити організатори заходів ААУ?

— Скажімо так, ми намагались охопити їх максимально. Чи вдалося знайти відповіді на всі питання? Звичайно, ні. Новим процесуальним кодексам більш як рік, їх прийняття парламентом було доволі швидким, а вивчали їх адвокати, так само як і судді, за короткий період часу — і вдень, і вночі й одразу перейшли до застосування. Навряд чи таку ситуацію можна назвати типовою та нормальною, хоча вже не доводиться дивуватися таким швидким законодавчим новаціям.

І хоча судочинство й здійснюється за «новими» процесуальними кодексами, правозастосовна практика перебуває у стадії формування. Поки що можу відзначити абсолютно відмінне застосування певних норм судами різної юрисдикції, незважаючи на їх однаковість у процесуальних кодексах.

За таких умов питання застосування кодексів найближчим часом вичерпати неможливо. Проте вважаю за необхідне такі питання порушувати, обговорювати, адже адвокати мають бути активними та впливати на формування правозастосування.

Саме для цього ми 15 березня організовуємо масштабний судовий форум, на якому очікуємо гострого та чесного обговорення найактуальніших питань та відкритого діалогу.

Також у рамках роботи комітету із судової практики продовжимо проект «Нарадча PRO» — судово-дискусійний формат засідань комітету за участю адвокатів та суддів.

«Ми підготували багато спеціальних нагород для тих, хто цього заслужив»

— Які ваші враження від минулорічного конкурсу «Адвокат року». Чим він відрізнявся від попередніх? Чим вдалося здивувати його учасників?

— Конкурс «Адвокат року» є підтвердженням гасла нашої асоціації — «Ми відкриті для всіх». Будь-який український адвокат може взяти у ньому участь та стати переможцем, залежно від професійних якостей та здобутків.

У 2018 р. відбувся наймасштабніший захід, оскільки охопив понад 200 учасників у 17 номінаціях. Переможцями стали адвокати з Києва, Одеси, Харкова, Миколаєва, Запоріжжя. Відзначалися не лише професійні здобутки адвокатів, а й інші досягнення: найкращі ведучі-адвокати, найкращі науковці-адвокати, спеціальна номінація для інхаус-юристів тощо. Звичайно, адвокати робили свій вибір серед тих, хто нам допомагає, — найкращі видання, програми тощо. Наш конкурс є дійсно всеукраїнським.

У 2018 р. ми відзначили 5-річний ювілей конкурсу, обрали нову локацію, новий формат. Уперше вийшов у друк спеціальний випуск журналу «Бюлетень ААУ», присвячений конкурсу та фіналістам.

— Цього року конкурс збільшуватиме масштаби? Чи є якісь напрацювання у цьому напрямі?

— Звичайно, після кожного заходу ми підбиваємо підсумки для його подальшого вдосконалення. Масштаб як самого конкурсу, так і його реалізації мають тільки зростати. І вже скоро буде анонсовано оновлені умови, номінації, терміни проведення.

«Питання реформування адвокатури і регулювання її діяльності мають об’єднувати адвокатів»

— Що більше цікавитиме юристів у цьому році: світові правові тренди на кшталт біткоїнів, українські реалії, пов’язані із законодавством про трансплантологію, чи останні зміни до Кримінального кодексу?

— Час та умови ринку вимагають від юристів постійного самовдосконалення та підвищення рівня навичок і умінь. Вже недостатньо академічних знань та досвіду. Без обміну практикою, без розуміння світових тенденцій, норм міжнародного права, практики того ж Європейського суду з прав людини, наявності певних фінансових і технічних знань та умінь, комунікаційних навичок тощо важко розвиватися професійно та досягати певних результатів.

На щастя, Україна активно розвиває міжнародні зв’язки та торгівлю, долучається до міжнародного співробітництва, у зв’язку із чим для юристів відкриваються нові можливості — як для реалізації себе, так і для здобуття найкращого досвіду й знань. Тому місія професійної спільноти, об’єднаної в професійні організації, — сприяти розвитку таких можливостей. Звичайно, це відбувається паралельно з поглибленням знань у сфері національного законодавства, яке є надзвичайно мінливим.

Також для адвокатів України важливим є реформування адвокатури, анонсоване як один з етапів судової реформи і передбачене в проекті №9055. Робота над ним тривала понад 3 роки — з моменту реформування системи правосуддя та закріплення в Конституції виключного права адвокатів здійснювати захист і представництво в судах. Проте його обговорення спричинило такі суперечливі дискусії, а подекуди навіть інсинуації та міфи, флешмоби, петиції, що адвокатське середовище поділилося на ворожо налаштовані групи.

Звичайно, ААУ не залишилась осторонь дискусій та активно долучалася до роботи над проектом та до обговорень. Асоціація висловила підтримку проекту в цілому, відзначивши його позитивні сторони і вказавши на норми, які потребують доопрацювання. 2019-ий є роком виборів, тому подальша доля цього документа стає все більш непередбачуваною. Проте вважаю, що питання реформування адвокатури і законодавчого регулювання її діяльності мають об’єднувати адвокатів. Адже лише ми самі можемо домогтися прийняття таких норм, які захистять права та гарантії діяльності адвокатів і служитимуть для надійного захисту інтересів клієнтів.

Саме такі зміни давно назріли, адже випадки порушення прав адвокатів, на жаль, зафіксовані у всіх регіонах України, про що ми збирали статистичні дані. Щодо саме таких змін немає суперечок в адвокатському середовищі.

— Чи не планується проведення он-лайн-заходів та вебінарів?

— Перевагу віддаємо оф-лайн-заходам, тому що на них особлива атмосфера. Крім того, для юристів дуже важлива комунікація як з колегами, так і з потенційним клієнтами. Тому форуми поки що не будемо інтегрувати в он-лайн. Проте окремі заходи на нерегулярній основі, зокрема семінари або круглі столи, засідання комітетів, відбуваються в режимі прямої відеотрансляції.

Ми розуміємо, що сучасні он-лайн-сервіси дають користувачам нові можливості, свободу вибору, економлять час, забезпечують комфорт. Тому, звичайно, плануємо проводити трансляції та вебінари, що особливо актуально для регіонів.

«ААУ — це кожен з адвокатів, який долучився до нашої спільноти чи заходу»

— Які ваші очікування від діяльності ААУ у 2019 р.?

— Цього року ААУ змінює курс та рухається в напрямку бізнесу.

По-перше, плануємо розширити аудиторію, залучити представників бізнес-спільноти до участі в заходах ААУ, створити майданчик для комунікацій між адвокатами та представниками бізнесу для вирішення найактуальніших питань сьогодення.

Для реалізації цієї мети ми підготували два нові форуми: «Kyiv Law & Trade Forum» та «А2B: Адвокатура для бізнесу». Ці заходи орієнтуватимуться на бізнес. Будемо розглядати проблеми, які найбільше турбують клієнтів.

Звичайно, ААУ всебічно сприятиме захисту та розширенню професійних прав, а також забезпеченню гарантій адвокатської діяльності.

Також сподіваємося на активний розвиток регіональних осередків ААУ. Минулого року ми успішно провели одеський та львівський форуми з кримінального права та процесу. Цього року ці заходи також будуть реалізовані.

А перший масштабний захід цього року — судовий форум — відбудеться 15 березня. На учасників чекає новий формат: дискусії, public talks, бутик-конференції, обговорення тем за участю суддівського ложе. Ми плануємо об’єднати адвокатів, суддів, органи державної влади задля обговорення практичного досвіду після судово-правової реформи.

Ми працюємо для того, щоб дати членам ААУ можливість спільними зусиллями вирішувати важливі для адвокатів питання та підвищувати професійний потенціал, реалізовувати цікаві ідеї та проекти. А також дарувати позитивний настрій від спілкування з колегами, спортивних змагань та неформальних заходів «без краваток». Адже ААУ — це кожен з адвокатів, який долучився до нашої спільноти чи заходу.