Закон і Бізнес


Главное событие - 2018

Во время пауз на съезде судьи делились впечатлениями об уходящем годе


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
Анна ЛИНДИНА
5362

Насыщенный сезон, завершившийся внеочередным съездом, стал причиной обсуждений и воспоминаний. На протяжении года много чего изменилось. Бесспорно, больше всего дыхание реформ почувствовали служители Фемиды, впечатлениями о которых поделились с нашим изданием.


Алла ЛЕСЬКО,
суддя Касаційного цивільного суду:

— Для мене найбільш пам’ятною подією стала конференція з нагоди річниці створення Верховного Суду. Вона вирізнялася урочистою і творчою атмосферою. І ми мали нагоду повідомити суспільство, що ВС, який, до речі, вперше в історії України був створений за передбаченою законом процедурою, показав свою життєздатність. Попри складнощі із застосуванням нового Цивільного процесуального кодексу, із велетенським навантаженням у зв’язку з великою кількістю переданих справ з ліквідованих вищих судів.

За рік Суд підбив підсумки роботи, виробив чіткі правові позиції з багатьох питань. Ми продемонстрували дієвість процедури формування суддівського корпусу згуртованістю колективу. Актуальність добору законників з лав адвокатів, науковців та суддів, яких ми називаємо «кар’єрними», проявилась у результатах спільної роботи, хоча модель була експериментальною. Адже що гостріша та різноплановіша полеміка, то краща виходить позиція.

Новий ЦПК набрав чинності одночасно із початком роботи нової установи. І, повірте мені, було дуже непросто працювати з новим актом і відразу створювати єдину практику, адже попередній кодекс існував кілька десятків років.

Вважаю, що не без недоліків, але ми продемонстрували непогані результати, нам є чим пишатися і є над чим працювати.

Ірина ЖЕЛТОБРЮХ,
суддя Касаційного адміністративного суду:

— У мене було так багато роботи, що мені важко відповісти на ваше запитання. Мабуть, це все-таки з’їзд суддів. Якщо оцінювати події з точки зору впливу на наше майбутнє і на всю правову систему, то найбільш масштабні збори суддів переважають.

Але від з’їзду я очікувала не лише вирішення питання щодо обрання претендентів на посади членів Вищої ради правосуддя. Хоча це теж дуже важливо. Найвищий орган суддівського самоврядування здатен і повинен опрацьовувати набагато ширше коло питань, які сьогодні мають бути вирішені.

Олег ТКАЧУК,
суддя Великої палати Верховного Суду, голова Ради суддів:

— Неосновна форма роботи, яка швидше має не суддівське значення, мені здається однією з головних. Мова йде про установче засідання Ради прокурорів, Ради адвокатів та Ради суддів. Ця подія, без сумніву, є безпрецедентною. Можливо, не всі зрозуміли її значення. Спочатку ми провели зібрання, згодом підписали меморандум про співпрацю з Асоціацією адвокатів України та Асоціацією правників України. Таким чином, орган суддівського самоврядування організував роботу з близько 100 тис. юристів. Думаю, що це дуже важливий крок, але, щоб розбудувати цю систему, потрібно буде докласти багато зусиль.

Вже в новому році ми продовжимо цикл зустрічей з радами. У нас уже є остаточна версія спільних принципів етики для суддів, адвокатів та прокурорів. Але це, знову ж таки, перший документ. Основним завданням є не його створення, а дотримання принципів, закладених у ньому, тому питання ще виникатимуть.

Ольга БОЙКО,
суддя Сихівського районного суду м.Львова:

— Мабуть, цією подією є з’їзд. По-перше, для мене це перше зібрання найвищого органу самоврядування, на якому я присутня як делегат. По-друге, я, як і, мабуть, уся суддівська спільнота, покладаю великі надії на кандидата, який буде обраний до ВРП і представлятиме суддівський корпус.

Хотілося б, аби нашим делегатом став суддя із суду загальної юрисдикції. Саме такий кандидат, на мою думку, найбільше перейматиметься питаннями суддівської спільноти. Оскільки багато нагальних питань саме судів першої інстанції потребують вирішення. У тому числі у частині неузгодженості суддівської винагороди та дисциплінарної практики.

Турбує також, як уже наголошувалося на з’їзді, можливість притягнення суддів до відповідальності за порушення строків при надмірному навантаженні та в умовах посилених вимог. Саме тому з’їзд і є найбільш знаковим у цьому році.

Єгор КРАСНОВ,
суддя Касаційного господарського суду:

— Важко назвати якусь одну подію. На мою думку, на першість претендує кілька правових епізодів. Це і початок другого добору до Верховного Суду і, відповідно, початок формування Вищого антикорупційного суду.

Думаю, що загалом для суддівської спільноти ці події мають найбільше значення. Але те, що чекає нас наступного року, буде ще цікавішим. Чекаємо на початок роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності та ВАКС. Також сподіваємося, що завершиться кваліфікаційне оцінювання суддів судів першої та другої інстанцій і рівень напруження буде знижено.

Дмитро МОВЧАН,
суддя Ленінського районного суду м.Дніпра, член Ради суддів:

— Найбільш вагому правову подію я розглядаю у комплексі. На мою думку, це успішний крок до подальшої реалізації судової реформи. У березні обрали нову Раду суддів. Потім стартували конкурси до ВАКС та IP-cуду, добір нових членів до ВРП. І це не можна розглядати окремо, це єдиний вектор для реалізації судової реформи. Це одна визначна подія, яка складається з кількох етапів, якщо, звичайно, дивитися на правову картину зі стратегічного боку.