Закон і Бізнес


Инспекции по протекции

Отечественная Фемида: от аварийного состояния до украденных дел


Члени РСУ проголосували за необхідність унесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

№52 (1402) 29.12—11.01.2019
София КОНДРАТЮК
5917

С целью мониторинга деятельности местных судов в регионах Совет судей создал специальные рабочие группы. Впрочем, как отметил председатель органа самоуправления Олег Ткачук, пока они свою миссию должным образом не исполняют. Поэтому критическим ситуациям в отдельных учреждениях посвятили два заседания ССУ.


З краю до краю

Оригінальність українських судів полягає в тому, що деякі з них, аби виправдати неналежну роботу, дають діаметрально протилежні пояснення. І тільки тоді, коли до прірви залишається 1 мм, намагаються змінити ситуацію. У Дзержинському районному суді м.Харкова останньою крапкою стала травма адвоката у будівлі установи. Тому членів РСУ і зацікавила діяльність саме цього суду, адже виходить, що там за доступ до правосуддя можна поплатитися здоров’ям.

«Розслідування» цієї справи проводив суддя Харківського окружного адміністративного суду Олексій Котеньов. Він підтвердив, що ремонт у приміщенні хоч і триває, але до фінішу ще дуже далеко. І, на жаль, у керівника апарату не вистачає рук, щоб контролювати роботу будівельників. Разом з тим приміщення, яке намагаються покращити, все одно не відповідає вимогам: для такого суду воно замале. Але ж від стадії ремонту не залежить наявність інформаційних стендів, яких там, звісно, не виявили.

Так чи інакше, але Дзержинський райсуд м.Харкова без уваги більше не залишиться. Можливо, така популярність мотивує причетних до ремонту дещо прискорити темпи, щоб адвокатські лави не зменшувались.

Два мінус один

Зробивши прості математичні розрахунки, можна отримати кількість суддів, які виконують обов’язки у Середино-Будському районному суді Сумської області. Туди, щоб розібратися із переданням справ, відрядили суддю Тростянецького районного суду тієї ж області Віктора Маслова. І замість інспектора він став справжнім детективом, який шукав загублені матеріали... 700 справ. Власне, вони й отримали таку назву лише завдяки ухвалам про відкриття проваджень. На цьому робота судді, яку Вища рада правосуддя недавно позбавила мантії, завершилась.

Проте вона вирішила не поступатись і… вивезла справи з установи. Тим самим, по суті, зупинивши правосуддя в містечку. Квест «Знайди документи» привів шукачів до будинку колишньої служительки Феміди, де знайшли 70 проваджень. Про місцезнаходження решти члена РСУ також повідомили. Тому є надія, що наступник звільненої судді дасть справам нове життя.

У страху очі...

Зробивши перерву у зв’язку зі з’їздом суддів, члени ради продовжили розбиратися з неоднозначними випадками. Про один з них розповіла суддя Октябрського районного суду м.Полтави Лариса Гольник. За її словами, вона не може виконувати покладені на неї обов’язки через протистояння з головою установи, який тримає у страху весь колектив.

Можливо, її питання на засіданні РСУ й не обговорювалось би, якби Велика палата Верховного Суду не затримала розгляд її справи через суддівський форум. Указом Президента від 19.12.2018 №429 Л.Гольник обрано суддею безстроково, та про це пізніше.

Вона, ще коли була у статусі «п’ятирічки», розглядала справу щодо полтавського міського голови, пов’язану з корупцією, і, напевне, тому потрапила у неласку очільника установи Олександра Струкова. Через конфлікт із ним вона опинилась «на лаві підсудних» у ВРП, про що «ЗіБ» уже розповідав.

Дров у багаття голова додав вже після підписання указу Президента, привітавши всіх, окрім опальної судді. О.Струков вирішив, що Л.Гольник час змінити спеціалізацію з кримінальної на цивільну, чим викликав нову хвилю обурення.

А доки РСУ оцінюватиме конфлікт між суддями, який не сприяє роботі установи, один із членів органу суддівського самоврядування — Володимир Кравчук — як суддя Касаційного адміністративного суду розглядатиме позов Л.Гольник до... глави держави. Предметом спору стала бездіяльність суб’єкта призначення, який 7 місяців не виконував покладених на нього церемоніальних, як запевняли в Адміністрації Президента під час представляння судової реформи, повноважень.

Суддівське невербальне

Наостанок члени ради шукали винних і варіанти подолання ситуації із суддею Оріхівського районного суду Запорізької області Ларисою Щербань. Інформація про її делікатну ситуацію дійшла й до голови Верховного Суду Валентини Данішевської та обговорювалася на позачерговому XVI з’їзді суддів. Доки користувачі соціальних мереж змагалися у кмітливості під час коментування екстравагантного фото судді, яка використала неоднозначний жест, та відчула реальну загрозу притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Під час прямого включення Л.Щербань розкаялась у вчиненому, розповівши «самоврядникам» достовірну, на її погляд, історію появи такого жесту. За її версією, до цього призвів загострений конфлікт з адвокатом, який вже не вперше намагався не лише затягнути процес, а й натиснути на суддю. Л.Щербань згадала про 82 заявлені опонентом відводи і його реакцію на винесення ухвали про відсутність відеофіксації процесу. І хоча правник до цього стосунку не мав, але вставив свої «5 копійок» жестом, аналогічним до продемонстрованого суддею.

На запитання: «Хто зобразив фігуру першим?» — суддя відповіла, що її жест був у відповідь. Звичайно, пальму першості адвокат отримувати не квапився, спростувавши все в коментарі у «Фейсбуку». Як і інші коментатори, представники суддівського самоврядування не мали одностайної думки щодо того, хто має рацію. Адже закадрова картина нікому не відома, тому етична дилема залишається. Можливо, те, що не потрапило під приціл об’єктива, більше зацікавить дисциплінарні органи з обох сторін барикад.

З одного боку, суддя розкаялась і, судячи з її розповіді, адвокат таки довів її до цього. З другого — незрозуміло, чому вона не вжила заходів, щоб вплинути на адвоката, який переступив межі дозволеного, заявляючи відводи без права участі у процесі.

Знову ж таки, «каральний орган» для суддів, як охрестили ВРП кандидати на членство у ній, не може залишити випадок без уваги. Хоча з огляду на ситуацію, можливо, краще стати на захист судді. Принаймні такої думки дотримується більшість.

Такими подекуди комічними епізодами завершився перший рік роботи РСУ. 2019-ий представники органу самоврядування вирішили присвятити роботі судів у регіонах, затвердивши графік всеукраїнського туру, який планується завершити у столиці.