Закон і Бізнес


«Мы к вам присматриваемся»

ВСП требует наказать активистов, запугивающих районный суд столицы


№52 (1402) 29.12—11.01.2019
Алина ПРИШЛЮК
5180

Угрозы и обвинения в подделке служебных удостоверений, а в прошлом даже убийство — это реалии жизни столичных законников. Прокуратура обещает разобраться, но ответственности до сих пор никто не понес.


Борець за депутата

Користувач соцмережі зареєструвався під ім’ям Тризуб і написав суддям повідомлення з вимогами прийняти рішення, яке він уважає правильним. Незнайомець звернувся до кожного на ім’я з такими словами: «Ми вже пильно до вас придивляємось і знаємо вас в обличчя. Бачимо ваші автівки та знаємо, яким шляхом ви мандруєте з роботи»; «Якщо ми побачимо хоч йоту ваших вагань щодо допомоги Святашу, ви пошкодуєте, що взагалі колись отримали посаду судді». Схоже, тут ідеться про народного депутата Дмитра Святаша, справу якого, імовірно, вирішуватимуть у суді. Законники із Шевченківського районного суду м.Києва заявили, що протягом 21—22 вересня на їхні особисті мобільні телефони надійшли схожі повідомлення.

Прагнення допомогти нардепу виявилося недоречним, оскільки справи, яка б стосувалась цієї особи, не розглядали. Проте погрози служителям Феміди не припали до душі, і вони поскаржилися до Вищої ради правосуддя. Крім того, звернулися до правоохоронців, адже дії соцмережевого шантажиста не зовсім законні.

«Погрози та вимоги щодо результатів розгляду судових справ мають ознаки втручання в діяльність суддів при здійсненні правосуддя, за що передбачена відповідальність», — переконаний заступник голови ВРП Вадим Беляневич.

У середині жовтня Прокуратура м.Києва відкрила відповідне кримінальне провадження. Недавно Рада вирішила звернутися до Генеральної прокуратури по інформацію про розкриття злочину.

До речі, бот не обмежився Шевченківським райсудом. Він розширив сферу діяльності й узявся за Апеляційний суд Харківської області. А також став користуватись іншими месенджерами для залякування служителів Феміди.

Покажіть посвідчення

Вже 8 років Шевченківський районний суд м.Києва вирішує долю квартири громадян Павліченків. Нині на розгляді перебуває позов сім’ї про поворот виконання рішення Шевченківського райсуду від 2010 року, згідно з яким помешкання відійшло приватній компанії.

Тим часом сім’я продовжує боротися за помешкання в тому ж Шевченківському райсуді м.Києва. І якось один із Павліченків звернувся до судді з вимогою пред’явити службове посвідчення, засумнівавшись у тому, що перед ним представник третьої гілки влади. Посвідчення позивачеві не сподобалось, і він негайно викликав поліцію, стверджуючи, що перед ними самозванець із фальшивим документом.

Окрім того, незабаром суд одержав запити на отримання публічної інформації щодо надання копій посвідчень та присяг усіх суддів установи.

У цьому ж суді трапилась інша історія, схожа на попередню як дві краплі води. З тією різницею, що головними героями були інші люди.

На судовому засіданні, на якому розглядали клопотання про надання доступу до документів кримінального провадження, чоловік, котрий назвався заявником, зухвало вимагав від судді пред’явити посвідчення, а побачивши його, заявив, що це підробка, і викликав поліцію.

За цим фактом проти порушника відкрили провадження. Разом з тим обидва викривачі звернулись у поліцію з відповідними заявами.

Вища рада правосуддя, вислухавши обидва повідомлення, постановила звернутися до ГПУ по інформацію про розслідування відкритих проваджень. Також запропоновано перевірити зазначені повідомлення в поліцію на предмет наявності в таких діях складу злочину за ст.383 КК.

Напевне, це один з ефективних шляхів боротьби з реєстрацією в ЄРДР заяв про злочини, нібито скоєні служителями Феміди. Вочевидь, тільки-но буде ухвалено перший вирок проти таких «викривачів», як кількість охочих тиснути на суддів у зазначений спосіб стрімко зменшиться. Тепер важливо, аби ВРП не обмежилася закликами, а домоглася конкретної відповіді з вул. Різницької про порушення кримінальних проваджень проти тих, хто дозволяє собі тиснути на правосуддя.