Закон і Бізнес


Общественность поможет

Сбор компромата на кандидатов и обладателей мантий становится профессией


№51 (1401) 22.12—28.12.2018
ОРЕСТ ГАМСКИЙ
7114

Как и предполагал «ЗиБ», состав общественного совета добропорядочности обновился лишь наполовину. 10 представителей общественных объединений решили и дальше осуществлять контроль за формированием судейского корпуса.


За результатами голосування на спеціально скликаних зборах, обрано всіх 20-х членів ГРД. Прикметно, що майже половину її складу сформовано з представників Центру політико-правових реформ та Громадського люстраційного комітету, кожен з яких делегував по 5 членів, і всі вони були обрані. Причому по троє від кожного ГО пішли вже на другий строк. Щоправда, один, Роман Маселко, балотувався від обох.

Тільки 4 із 6 кандидатів пройшли від Всеукраїнської громадянської платформи «Нова країна», і троє з них —досвідчені борці за чистоту суддівських мантій. Ще трьох представників делегувала Асоціація правників України. Тож можна сказати, що збір компромату на кандидатів та володарів мантій поступово стає окремою професією, хоча і не оплачуваною безпосередньо.

Загалом у раді «другого скликання» є представники 11 громадських об’єднань з 12, що були допущені до участі у зборах. Адже один і той самий кандидат міг висуватися від кількох ГО. Обійшли вибором тільки кандидатів від Інституту прикладних гуманітарних досліджень: жоден із 3-х до складу ГРД не потрапив.

Поза новим складом залишився й ініціатор позову до Вищої кваліфікаційної комісії суддів Віталій Титич. Нагадаємо: наприкінці попередньої каденції ВККС ухвалила зміни до свого регламенту, які не сподобалися окремим представникам ГРД.

Зокрема, яблуком розбрату стала вимога до членів ради особисто підписувати рішення, в ухваленні яких вони брали участь. Натомість не всі є мешканцями столиці, тож засідання відбувалися в режимі он-лайн. Водночас тим самим регламентом передбачені граничні строки для направлення висновків чи інформації до ВККС.

Тож останні місяці комісія працювала фактично без залучення ГРД. Утім, за даними прес-служби ВККС, ефективність діяльності ради не така вже й висока: за період проведення кваліфікаційного оцінювання вона сформувала 82 висновки, з яких лише 47 надійшли до комісії. Це становить 4% від загальної кількості суддів, яких оцінено за цей час. Решта 35 — розміщено на сайті ради, але, всупереч своєму регламенту, комісія взяла до уваги і їх.

При цьому члени ВККС не погодилися з позицією ГРД у 36 випадках, визнавши суддів такими, що підтвердили відповідність займаній посаді. Тільки 6 отримали негативний вердикт. Щодо інших оцінювання або зупинено чи відкладено, або судді вже самі пішли з посад. Водночас ВККС відфільтрувала 64 законники і без допомоги ГРД.

Утім, більш результативним був внесок у формування нового Верховного Суду: 134 висновки, 80% яких вплинули на подальшу участь претендентів у конкурсі. Тож новий склад ради тепер має засукати рукави й одразу поринути у царину скарг і компромату на претендентів другого конкурсу до ВС. І спробувати виконати вимоги ВККС, аби ця робота не виявилася марною.

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Склад громадської ради доброчесності

Михайло Жернаков
Роман Куйбіда
Роман Маселко
Євгенія Моторевська
Андрій Савчук
Максим Середа
Наталія Соколенко
Роман Сухоставець
Галина Чижик
Тарас Шепель

Вадим Валько
Євген Воробйов
Андрій Кулібаба
Антон Марчук
Володимир Міщенко
Дмитро Остапенко
Денис Савченко
Роман Смалюк
Дмитро Стригун
Олег Яким’як.

Ліворуч члени ради, обрані повторно.