Закон і Бізнес


Наличные не будут знать границ

НБУ позволит юрлицам вывозить валюту без ограничения суммы


Достатньо назвати мету та пов’язати її з господарською діяльністю, і можна вивозити готівкову валюту хоч валізами.

№47 (1397) 24.11—30.11.2018
Виталия КАРГОВА, адвокат, советник Ader Haber
6037
6037

Как сообщал «ЗиБ», с 7 февраля следующего года вступит закон «О валюте и валютных операциях». В то же время регулятор уже готовит нормативно-правовые акты, необходимые для его реализации, и предварительно обнародовал их проекты.


Нагадаємо, що новий закон закріплює так званий безвіз для капіталу, тобто свободу здійснення валютних операцій. Він установлює умови та порядок проведення нерезидентами й резидентами валютних операцій в Україні та за її межами, а також повноваження та функції державних органів, що регулюють валютні операції. Крім того, закріплюється спектр прав і обов’язків резидентів та нерезидентів, які здійснюють в Україні валютні операції, встановлюється відповідальність за порушення валютного законодавства тощо.

У листопаді Національний банк оприлюднив 3 із 7 проектів нормативно-правових актів, що стануть фундаментом для побудови нової системи валютного регулювання. У першій постанові, що стосується структури валютного ринку та правил торгівлі іноземною валютою й банківськими металами на валютному ринку України та на міжнародних валютних ринках, серед іншого визначаються суб’єкти валютного ринку: банки, небанківські фінансові установи, що отримали ліцензію, оператори поштового зв’язку, які отримали ліцензію.

Банки та фінустанови будуть зобов’язані розробити внутрішні положення для здійснення валютно-обмінних операцій. Також пропонується встановити заборону на валютно-обмінні операції з банкнотами й монетами Центрального банку РФ.

Друга постанова, що стосується порядку розрахунків, операцій щодо купівлі та переказів валюти на території України та за кордон, установлює перелік операцій, за якими дозволені розрахунки іноземними грошима. Це операції, зазначені в ч.2 ст.5 закону; операції з міжнародними фінансовими організаціями, якщо наша країна є їх членом; операції у випадках, передбачених міжнародним договором України; операції, передбачені Митним кодексом. Валютою також можна буде розраховуватися за поточними торговельними операціями (експорт/імпорт товару, розрахунки з нерезидентами на території України за товар) і операціями, пов’язаними зі здійсненням іноземних інвестицій та їх поверненням.

Третя постанова регулює транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів юридичними й фізичними особами. Для фізосіб залишається, як і раніше, обмеження в €10000 для ввезення/вивезення без письмового декларування митному органу. Юридичні особи зможуть вивозити валюту через уповноваженого представника без обмеження суми за умови письмового декларування, якщо таке ввезення/вивезення зумовлене здійсненням господарської діяльності.

Більше того, стосовно поштових відправлень фізосіб почнуть діяти загальні правила переміщення через митний кордон. Згідно з ними нині встановлено ліміт у €10000 замість чинного в €300.

Спільним вектором цих документів є реалізація класичного принципу диспозитивності, тобто «дозволено все, що не заборонено законом».

Оновлена модель валютного регулювання в державі спростить транскордонні валютні операції для населення. Крім цього, будуть установлені комфортні умови для фізичних осіб — учасників зазначених операцій: допускається можливість проведення грошових переказів на рахунки в іноземних державах у межах від 15000 до 150000 грн. без необхідності відкриття рахунку та оформлення документів.

У цілому зазначені новели повинні посприяти розвитку валютних операцій в Україні.